用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boy vs KTS, 大家點選呢
樓主: wh717
go

Paul Boy vs KTS, 大家點選呢  

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

小學生返太遠實行上有困難,課外活動後如無校車邊個接等,回家有冇時間做功課溫習,有沒有時間出面玩下體藝等,太早起身又係辛苦,6年這樣是否真的實行到?我又不覺得呢兩間唔同level,兩間也是好學校,揀間近的。kts升中也好好,不過可能要做頭1/3先到spb或差不多的中學。如交通或接送不是問題也可考慮spb。

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
lkwkenneth 發表於 20-5-22 23:47
考SPC有機會嗎?
如果係KTS級21-30的位置, 除非有超級特異功能, 如果沒有, 應該冇乜希望.

b3410    發表於 3 天前

lkwkenneth 發表於 20-5-22 23:47
考SPC有機會嗎?
大圍咁睇應該okay, 不過各種個人因素增加不確定性。總體來講KTS男仔如果在級21-30 位置應該都會有好好的offer

回覆 b3410 的帖子

我睇錯, 我以為佢問緊小二插班

Ryan_baba 發表於 20-5-23 10:10

我係打算插spc小二,但今年小一沒有成績表,我相信有唔少小學都無,九小小一第一次考試,仔大約排21-30,但只是班主任口頭講。
現在諗緊申唔申請插小二班,不過今年情況好難估,半年疫情可能令音樂椅唔轉,但依兩日香港又大變。

lkwkenneth 發表於 20-5-23 10:54

我係打算插spc小二,但今年小一沒有成績表,我相信有唔 ...
去試試,平常心,唔試一定冇
最近又唔使返學,或者只返半日,去考插班試都唔使請假。

Ryan_baba 發表於 20-5-23 10:10

原來佢真係問緊小二插班
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊