用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boy vs KTS, 大家點選呢
樓主: wh717
go

Paul Boy vs KTS, 大家點選呢  

回覆樓主:

小學生返太遠實行上有困難,課外活動後如無校車邊個接等,回家有冇時間做功課溫習,有沒有時間出面玩下體藝等,太早起身又係辛苦,6年這樣是否真的實行到?我又不覺得呢兩間唔同level,兩間也是好學校,揀間近的。kts升中也好好,不過可能要做頭1/3先到spb或差不多的中學。如交通或接送不是問題也可考慮spb。

lkwkenneth 發表於 20-5-22 23:47
考SPC有機會嗎?
如果係KTS級21-30的位置, 除非有超級特異功能, 如果沒有, 應該冇乜希望.

b3410    發表於 20-5-23 10:01

lkwkenneth 發表於 20-5-22 23:47
考SPC有機會嗎?
大圍咁睇應該okay, 不過各種個人因素增加不確定性。總體來講KTS男仔如果在級21-30 位置應該都會有好好的offer

回覆 b3410 的帖子

我睇錯, 我以為佢問緊小二插班

Ryan_baba 發表於 20-5-23 10:10

我係打算插spc小二,但今年小一沒有成績表,我相信有唔少小學都無,九小小一第一次考試,仔大約排21-30,但只是班主任口頭講。
現在諗緊申唔申請插小二班,不過今年情況好難估,半年疫情可能令音樂椅唔轉,但依兩日香港又大變。

lkwkenneth 發表於 20-5-23 10:54

我係打算插spc小二,但今年小一沒有成績表,我相信有唔 ...
去試試,平常心,唔試一定冇
最近又唔使返學,或者只返半日,去考插班試都唔使請假。

Ryan_baba 發表於 20-5-23 10:10

原來佢真係問緊小二插班

wh717 發表於 20-5-13 19:59
很難選擇,請指教
利申: 大仔: SPB; 細女: KTS
疫情前: 感覺SPB較好, 當然KTS都不差
- 學費平 SPB $3K 無加過價 VS KTS $5.7K 年年加價;
- SPB無雜費, KTS雜費較多;
- SPB有中學升中壓力少;
- SPB轉左校長後功課無以前咁多;
- SPB上到小四會拔尖補底; 雖然只留80個位上中學, 現時99人想升都上到中學, 二年後112人暫未知)

疫情後: 感覺SPB好好多 (因我天天在家WFH, 睇晒2間on line teaching; 功課, 配套, 老師教學)

以上只是個人意見! 當然, 地點是考慮之一!

阿豬媽

我就一定選SPB,SPB 是很多家長夢未以求的男校,唔駛煩中學,小朋友可以更多方面發展,不是只顧學業。SPC 男孩有種氣質,不是每一間學校可以培養。

SpB for sure

當年大仔無去KTS 2ND ROUND, 最後拎住比較心儀的APS VS SPB加waiting一間所謂神校, 最後WAIT唔到神校, 個個朋友叫我去APS, 6年後可去返神校, 但爸爸覺得一條龍重要D, 最後去了SPB
到今天無後悔, 因為原來小朋友面試叻不等於做卷叻, 我仔神係上來全級頭20, SHORT起上來全級六十幾名都可以, 只現在要KEEP住學校名次係中間OR以上, 不用每分每分同小朋友計較, 對家長小朋友都是好事

另外, SPB每級112人, KTS190人, SPB人少所以有好多機會參加不同課外活動; 而KTS因為人多, 只選精英去參賽, 細女機會少好多, 像合唱團一星期上2日, 最後音樂節選不上她; 朗誦節都是要老師SCAN過先可以去比賽, 不像SPB你喜歡便可報名參加, 在SPB只有入籃球同足球校隊是相對較難, 因為男仔多喜這2種運動

不過, KTS每天返去可先在操場活動是十分吸引之處!
阿豬媽

我係插到 kts

ming7150 發表於 20-7-20 20:39

我係插到 kts

以上只是將兩間學校比較,其實KTS本身也很好

1. KTS校舍陽光充足
2. 疫情前家長每天可陪伴小朋友在房室至打鐘
3. 小朋友在打鐘前可在操場玩跳繩、球類活動
4. 考試前有溫習週,老師幫你溫咗書打咗底,家長協助下便可
5. 考試之後有跟進工作紙,將考既嘢再鞏固一下
阿豬媽

住新界東咁遠,會搬就SPC, 唔搬就KTS 啦

lilycngai 發表於 20-7-20 19:59
當年大仔無去KTS 2ND ROUND, 最後拎住比較心儀的APS VS SPB加waiting一間所謂神校, 最後WAIT唔到神校, 個個 ...

你講開係spb嘅課外活動,以下係我過去6年嘅感受。

spb嘅樂團、choir是來者不拒,只要同學有興趣就可以參加

高年級嘅校外數學比賽,雖然去比賽都係數隊嘅同學,而團體賽組隊全是學生自由組合,唔會揀幾個最勁嘅去組一隊為爭獎

係舊年(我個仔小五時),佢有機會代表學校參加兩個數學棋比賽,比賽之後,我個仔同老師講想係校內攪一個數學棋比賽,老師二話不說就答應左。係咁嘅情況下,我個仔就同另一個同學籌辨左一次比賽比小五嘅同學,佢哋利用每日小息同lunch嘅時間去比賽,雖不至好成功,至少多人認識左數學棋。原本老師打算係今年開辦數學棋活動小組,仲叫同學寫建議書。可惜因為疫情關係而攪唔成。至少學生係計劃時有所得著

一直有人覺得spb校外比賽成績比唔上其他學校,不過,我覺得spb唔係要同學為學校攞獎而參加比賽,而係比有興趣嘅同學去參與

lilycngai 發表於 20-7-20 16:29
利申: 大仔: SPB; 細女: KTS
疫情前: 感覺SPB較好, 當然KTS都不差
- 學費平 SPB $3K 無加過價 VS KTS $5.7 ...

KTS用家分享
疫情個4-5個月,KTS網上教學完全跟唔到時代,去到中期先一個星期ZOOM兩次,很象徵式,基本上靠家長教。
九月小學應該都返唔到,
到時都唔跟時間表做網上教學,就無籍口了。

lkwkenneth 發表於 20-7-23 12:35
KTS用家分享
疫情個4-5個月,KTS網上教學完全跟唔到時代,去到中期先一個星期ZOOM兩次,很象徵式,基本上 ...
十分認同, 原來唔係剩你我咁諗
我天天WFH, 看著阿仔天天ONLINE TEACHING, 看影片做埋功課忙成5-6個鐘, 相反阿女2個鐘什麼都攪掂晒, 真係好唔同! 我擔心阿女一至二年後無晒競爭力!

阿豬媽

回覆樓主:

今年SPC DSE 成績十分亮麗,雖沒有狀元但有榜眼,鼎足名男校之列,可能大家又要頭痛想下度下

為食仔 發表於 20-7-23 15:26
今年SPC DSE 成績十分亮麗,雖沒有狀元但有榜眼,頂足名男校之列,可能大家又要頭痛想下度下
...
嘥氣啦,大部份人都係唔會睇得上只得"B1C"水平中學既龍小
只要學界攞唔到獎,無IBDP/DSE狀元,就永遠唔係Top School

IYY    發表於 20-7-30 13:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-23 17:49
嘥氣啦,大部份人都係唔會睇得上只得"B1C"水平中學既龍小
只要學界攞唔到獎,無IBDP/DSE狀元,就永遠唔係T ...

哈哈,都是