用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boy vs KTS, 大家點選呢
樓主: wh717
go

Paul Boy vs KTS, 大家點選呢   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

jason1978 發表於 20-5-17 18:22
似乎大家假設學生入學後會以穩定速度發展,有無諗過好嘅學校會為學生增值,亦有機會因各種因素在6年後升中 ...

其實孩子適唔適合該龍中,仲係未知數,就好似當年我無報龍幼一樣,其實有龍嘅小學只係一個back up,未必係首選,問題係家長同小朋友到升中時,會唔會放棄光環,離開龍校,去外面試試合適學校?
其實外面直資中學好清楚龍小嘅質素去到邊,我識人某龍女校中學部唔收,但佢外面有1B直資收!所以,家長又唔需過份擔心,當然就無學校支援選校,要自己花多d時間精神

我發現家長當中有兩大類別,(1) 可以近屋企就近D好 (2) 只要係名校,幾遠都無問題,一定返到學嘅!
我自己係傾向(1),所以一間港島區小學都無報過
恐龍家

小學最好唔好太遠,路程太長花太多時間對初小學生來講無好處。
當年我都無報港島的小學

小曳人 發表於 20-5-18 11:09
其實孩子適唔適合該龍中,仲係未知數,就好似當年我無報龍幼一樣,其實有龍嘅小學只係一個back up,未必係 ...
其實啱架,交通太不便根本連報都費事。
當年我基本上只報港九私小(搏可安心抽獎),直資都唔報(除咗DBS)。

明知收咗都唔會讀或者自己都頂唔順交通就無謂煩。(除非係好到收咗我個小朋友之後會令我馬上考慮搬過去附近)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 20-5-18 11:09
其實孩子適唔適合該龍中,仲係未知數,就好似當年我無報龍幼一樣,其實有龍嘅小學只係一個back up,未必係 ...

尾二個段好真。

而更有趣的,是不少人幫人揀個陣就叫你「越近越好」、一係「搬啦,唔會搬唔到」;但幫自己小朋友揀個陣就突然變左「band1b龍校唔係唔要呀」,「唔打算搬喇,剛裝修」;要小朋友5:45起身坐06:30校車過校上學也在所不惜。

利申:不是說任何版友,只是身邊有幾位這些家長朋友。一時有感而發。

回覆樓主:

其實邊個唔想讀屋企附近既學校呀! 無奈係小朋友唔係叻過人,自己知自己事,咁咪大包圍乜都報,報左十幾間,間間rejected,但又咁好彩只有一個幾好既學校收左你,如果要早起返學,咁你讀唔讀? 跟本係冇得揀

lambeanmama 發表於 20-5-18 14:38
尾二個段好真。

而更有趣的,是不少人幫人揀個陣就叫你「越近越好」、一係「搬啦,唔會搬唔到」;但幫自 ...

其實要搬又談何容易。
唔好成日話讀得直私無可能搬唔起,有時中產使費多到你估唔到之餘仲要交稅...

Helloworld2020 發表於 20-5-18 14:44
其實邊個唔想讀屋企附近既學校呀! 無奈係小朋友唔係叻過人,自己知自己事,咁咪大包圍乜都報,報左十幾間 ...

係呀。考小呢件事,真係漁人飲水,冷暖自知。讀邊間,都係自己同自己一家交代。總之明白了解當中利弊,覺得接受到當中不理想之處,就去馬。

所以最怕好人俾意見只係於自己角度到諗!大家可以分享心得經歷!但唔好未能接受意見時就:到時唔好後悔!到時有排你煩!

Sheep06 發表於 20-5-16 21:36
我不認同兩間小學是不同级數,如果以小學的成績比較,我不覺得 KTS 比 SPB 差。只是SPB 中學太少位供外人 ...

其實如果只有 KTS offer, 可能會考慮搬屋。  但煩腦問題是, KTS vs SPC,真的不同級數嗎?。 看升中, KTS 也是不錯。

wh717 發表於 20-5-18 15:18
其實如果只有 KTS offer, 可能會考慮搬屋。  但煩腦問題是, KTS vs SPC,真的不同級數嗎?。 看升中, K ...
其實你自己心目中的學校有什麼要求?坊間的「級數」說法不能過分參巧

醒目開學勳章 貢獻勳章

wh717 發表於 20-5-18 15:18
其實如果只有 KTS offer, 可能會考慮搬屋。  但煩腦問題是, KTS vs SPC,真的不同級數嗎?。 看升中, K ...

我睇一間學校會睇佢有無能力發展孩子潛能,or in other words,佢會唔會負增長?
如果睇完畢業生派去咩學校,無令你反感,覺得係負增長,咁其實無必要比較到好細微嘅地方
始終讀書係自己讀,小學生仲係家教行先
所以,KTS 絕對係一間好學校,出品係絕對有正面增長嘅

恐龍家

bettyay 發表於 20-5-18 15:26
其實你自己心目中的學校有什麼要求?坊間的「級數」說法不能過分參巧
十分認同, 那些坊間 [級數] 不能盡信, 有啲看完真係得啖笑.  

唔駛唸,一定SPB.

聽聞SPB top 幾個一樣到中學會轉會 (不過有啲好喜歡學校就唔想走)
所以要更上一層樓方面同KTS冇乜分別
我覺得唯一要考慮係有否信心讀KTS中學去到SPB或更好中學
但就要成個小學都跟好貼,大人小朋友都唔敢鬆懈
仲要整靚portfolio
想lazy d 就SPB, 代價係小朋友坐耐啲車囉
我呢啲懶媽如果選就選SPB了

yiqiyihui 發表於 20-5-20 21:49
聽聞SPB top 幾個一樣到中學會轉會 (不過有啲好喜歡學校就唔想走)
所以要更上一層樓方面同KTS冇乜分別
我覺 ...

我和你諗法一樣。

另一個問題是成日話「如果在KTS 有信心級頭十,就... ...」
小一都未讀,點知自己咩位置先,如何估計六年後的事?!

你問下自己選了KTS 後,第日升中想考邊幾,派位九龍城網又想入邊幾間,再列出清單,睇下SPC係第幾位?

Paul’s Boy 交通無校巴但會有其他方法可以解決到,如果負擔到建議Paul’s Boy

b3410 發表於 20-5-15 20:53
KTS如果保持前列,升中潛力更大。KTS校園靚,老師也友善,如果從真正受到的教育栽培來講,並不差過SPC。
只 ...
如KTS男仔保持考級21-30, 升中選擇大嗎?

lkwkenneth 發表於 20-5-22 22:25
如KTS男仔保持考級21-30, 升中選擇大嗎?
我諗至少地區band1a應該入到。

b3410 發表於 20-5-22 23:44
我諗至少地區band1a應該入到。

考SPC有機會嗎?
‹ 上一主題|下一主題