用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boy vs KTS, 大家點選呢
樓主: wh717
go

Paul Boy vs KTS, 大家點選呢   [複製鏈接]

沒有校車到 SPC

樓主,照你咁講,其實根本無得揀,不如好好了解下KTS是否適合小朋友,再好好裝備小朋友,6年後都會考到好嘅中學

wh717 發表於 20-5-15 20:10
沒有校車到 SPC

交通問題,真係你自己才知能否應付。
若搬屋唔得,交通又諗唔掂,即不用想。
去KTS 努力6年,再考心儀中學吧

wh717 發表於 20-5-15 19:58
40分鐘是好合理。  感覺KTS 也不差, 這個才是最煩
KTS如果保持前列,升中潛力更大。KTS校園靚,老師也友善,如果從真正受到的教育栽培來講,並不差過SPC。
只不過升中多了些不確定性。背水一戰,可能更加有戰鬥力。
雖然6年有升中壓力,會相對辛苦。不過,SPC小學也屬於比較谷,多功課,一樣no pain no gain.

回覆樓主:

Deleted

bettyay    發表於 20-5-16 09:50

wh717 發表於 20-5-15 19:58
40分鐘是好合理。  感覺KTS 也不差, 這個才是最煩

KTS 由小四開始唔講得少,要有心理準備頂得順先好。到呈分試時競爭好大,唔好單看佢哋個升中榜有幾好,背後都好多血汗的。

pharaoh 發表於 20-5-16 00:08

KTS 由小四開始唔講得少,要有心理準備頂得順先好。到呈分 ...

我地小五小六個兩年,係有1X人轉咗校.... 不過都係純屬個人意願,有D去IS,有D去咗有中學嘅學校......

非常非常多謝你分享, KTS 有更多發揮機會的話, 我會選擇KTS.   No pain no gain, 我絕對同意, 小朋友有 offer, 其實大家在幼稚園都好比心機。

hkpapa852 發表於 20-5-15 13:49
問下自己,6年之後想小朋友讀咩中學?
SPC目前DSE成績係全港男校Top 4之列(Top 4 係無DBS同YWC),其餘3 ...
"有直屬小學或聯繫小學,要入亦非易事", 非常同意這點, 我仔仔是過來人, 明白近年外來生想考入是不容易, 如果不是身懷特異功能 (例如體育/音樂勁人), 只靠學術的話, 普通小學可能要全級頭三才入到.  

pharaoh 發表於 20-5-16 00:08

KTS 由小四開始唔講得少,要有心理準備頂得順先好。到呈分 ...

小四開始堅,我覺得係要兼顧活動比賽同成績!因為好多同學都會為考直資而準備!如果只係顧學術,沒有太多活動的同學其實又無想象中咁辛苦!
但係KTS高小真係大多身兼多職,人大了亦對自己有要求,當樣樣都有要求,又自然唔講得笑!

bettyay 發表於 20-5-16 09:49
小四開始堅,我覺得係要兼顧活動比賽同成績!因為好多同學都會為考直資而準備!如果只係顧學術,沒有太多 ...

都係。
同時一炮幾響,恆常練習,賽前特訓。
佢哋要手腳快,學識好好分配時間,珍惜每分每秒。

IYY    發表於 20-5-17 20:23

jaycee_mami 發表於 20-5-16 09:36
"有直屬小學或聯繫小學,要入亦非易事", 非常同意這點, 我仔仔是過來人, 明白近年外來生想考入是不容易, 如 ...
齋讀書再叻(起碼級5以內),沒有其它亮麗體藝,較大機會只能考到QC,SPC和地區B1A中學。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我會揀St Paul,我會選擇搬屋,起碼6年後唔洗再黎過

今年SPB 小六同學升中, 只係11月考咗一次試,之後的校內考試都因肺炎取消,但絕大部份同學都唔緊張,無咩心理壓力,因為知道可以順利升上SPC. 亦知道升上SPC可以見返大部份小學同學,同學都好期待。

但今年KTS小六同學同家長應該都幾折磨,呈三取消,面試大部份取消,好多預料之外我事情發生引致更多壓力。
雖然肺炎係好突然發生,但升中壓力絕對會影響成家人, 做決定之前要考慮小朋友以及家長可承受多大的壓力。

2naughtyboysma 發表於 20-5-16 15:09
今年SPB 小六同學升中, 只係11月考咗一次試,之後的校內考試都因肺炎取消,但絕大部份同學都唔緊張,無咩 ...

你是小六家長嗎?

其實只要考慮一樣野
就係中學
如果SPC已經係心中想要的,就當然揀入佢小學部一路上去
如果你心中另有一間,特別係如果想入SPCC或LSC,就應該選KTS
KTS冇一條龍冇直屬,一心一意幫你考中學考到盡
而如果你在SPCPS想轉出去,就是孤軍作戰,一樣係要谷到級頭加配特異功能

KTS交通好唔方便嗎?只係離港鐵站遠少少啫
我識人係住青衣,小朋友小四便自己返學放學去KTS
我是護書簿

hkpapa852 發表於 20-5-16 11:36
齋讀書再叻(起碼級5以內),沒有其它亮麗體藝,較大機會只能考到QC,SPC和地區B1A中學。

...
KTS如果考到級5,應該唔使特異功能也入到麥記

losoco 發表於 20-5-16 15:37
其實只要考慮一樣野
就係中學
正解

losoco 發表於 20-5-16 15:37
其實只要考慮一樣野
就係中學

考入SPCC都要有特異功能?~~~

SPB小班教學,學費又平啲!
直入band 1 A SPC.
講資源,SPB兩邊收钱...
KTS有資格報SPC都要TOP 20%(只係報,唔係必收)
SPC有iAL讀,多一條出路比數理尖子。

除非有特殊原因像唔想入公校或者覺得呈分試刺激得來又非常好玩,否則咁都唔知點撿,無人幫到你!

‹ 上一主題|下一主題