用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 大埔ashk vs malvern collage
樓主: Suzanneee
go

[小學] 大埔ashk vs malvern collage

tintin328 發表於 20-5-14 01:13
你報幾年級? 我上星期三報名,上星期五收通知,今個星期一做online test, 跟住星期二收到通知,星期四secon ...

我小朋友今年5歲 報year 1, 你報幾年級?但係我send左 email 完全唔覆,我心諗係未year 1會無位

peter1 發表於 20-5-13 22:36
其實睇牌面,無機會俾你考慮,唔比呢三萬九,怕你隨時無書讀如果malvern 無offer/無interview 而你又無back ...

係, 講得岩....

Suzanneee 發表於 20-5-14 09:58
我小朋友今年5歲 報year 1, 你報幾年級?但係我send左 email 完全唔覆,我心諗係未year 1會無位
...
我小朋友係插Y6, 可能因為Y6未有原校生升到,所以有位。Malvern 有自己pre school, 應該Y1嘅位留俾自己pre school先。

回覆樓主:

ASHK校舍係local改建, 比起Malvern當然冇得比,我去過ASHK tour,   ASHK老師好有愛心, 都係一間非常好的學校,只係比3萬幾留位費相信你應該有外國passport,  因為local passport 應該係要俾60萬債券留位的

RaindyCheuk 發表於 20-5-15 08:14
ASHK校舍係local改建, 比起Malvern當然冇得比,我去過ASHK tour,   ASHK老師好有愛心, 都係一間非常好的 ...

我想問下你去school tour見到多外國小朋友嗎 還是本地比較多?我小朋友有澳門passport..佢地話都屬於foreign passport , 所以唔洗比debenture

回覆樓主:

我去tour時係暑假時段呀, 所以冇學生

如果淨係比3萬幾留位費唔使比600K, 我會比左先買個保險

Suzanneee 發表於 20-5-13 19:02
Malvern 係校舍方面真係贏左
我識人 2 間都去過 school tour, 但係鍾意 ASHK 多啲, 所以未必真係新就個個都會鍾意架

cassy_w 發表於 20-5-18 11:45
我識人 2 間都去過 school tour, 但係鍾意 ASHK 多啲, 所以未必真係新就個個都會鍾意架 ...

我未去過malvern school tour, 想問下點解會鐘意ashk多 d呢?有什麼優勝處呢

Suzanneee 發表於 20-5-18 23:02
我未去過malvern school tour, 想問下點解會鐘意ashk多 d呢?有什麼優勝處呢

佢話覺得 Malvern 唔多室外空間,足球場係係天台的。覺得成間學校都好似係室內冷氣地方咁。無錯,Malvern 係起得好靚,但係佢覺得係 ASHK 個感覺舒服啲。當然呢個係好個人既感覺啦。有人覺得無理由校舍無冰池,圖書館又細等等,我識個人就喜歡 ASHK 小班,覺得啱佢小朋友多啲。到最尾佢都係選適合佢地家庭既多過學校硬件。

最後你有無比到 ASHK 既留位費呀?

cassy_w 發表於 20-5-20 20:04
佢話覺得 Malvern 唔多室外空間,足球場係係天台的。覺得成間學校都好似係室內冷氣地方咁。無錯,Malvern  ...

我比左留位費啦上星期, 尋日都去左malvern in, 情況都唔樂觀, 好彩比左錢ashk渣

Suzanneee 發表於 20-5-20 20:39
我比左留位費啦上星期, 尋日都去左malvern in, 情況都唔樂觀, 好彩比左錢ashk渣
...

好明白你呢種好彩而家保證有書讀既感受,希望你去到一間喜歡又適合的學校啦。

cassy_w 發表於 20-5-20 20:47
好明白你呢種好彩而家保證有書讀既感受,希望你去到一間喜歡又適合的學校啦。
...

想問下你朋友都簡左ashk?

Suzanneee 發表於 20-5-20 21:06
想問下你朋友都簡左ashk?

佢小朋友讀緊 ASHK 的

cassy_w 發表於 20-5-20 23:20
佢小朋友讀緊 ASHK 的

請問讀得如何呢 教師有愛心嗎?

Suzanneee 發表於 20-5-20 20:39
...

好奇問下,你in時係同小朋友一齊in? 點知道唔樂觀?因為我之前in係小朋友自己in,家長另外見老師。

不過Malvern year one 之前應該call左幾轉waitlist所以可能要等有位先俾offer

莫失莫忘 發表於 20-5-25 00:36
好奇問下,你in時係同小朋友一齊in? 點知道唔樂觀?因為我之前in係小朋友自己in,家長另外見老師。

不過M ...

有一個小朋友同我女兒一齊in..因為個interviewer in完佢地再in我,同我講埋我女兒既情況係好怕醜,咁我知咩事啦,另外個小朋友好outstanding,出到黎見到佢同d老師有講有笑,佢有ofer既機會好大, in完過2日學校就send左封email話我小朋友meet唔到學校admission criteria,應該係waitlist都入唔到.
請問最後有無比offer你小朋友?

Suzanneee 發表於 20-5-25 02:59
有一個小朋友同我女兒一齊in..因為個interviewer in完佢地再in我,同我講埋我女兒既情況係好怕醜,咁我知 ...

明白。我小朋友初初係waitlist跟住好快又收到offer,我地考個時係mass intake 個時考,已係上年年尾既事。不過我地有另一個更合適既學校收左所以都婉拒malvern既offer。malvern同ashk我自己比較鐘意Malvern. 雖然係新校但聽左兩三年評價唔錯,有大d potential做得更好。

莫失莫忘 發表於 20-5-25 08:50
明白。我小朋友初初係waitlist跟住好快又收到offer,我地考個時係mass intake 個時考,已係上年年尾既事。 ...

講問你mass intake 之後有冇再叫你去2nd in 先再俾offer 你? wait左幾耐到再俾offer?

liubabyliu 發表於 20-11-28 20:06
講問你mass intake 之後有冇再叫你去2nd in 先再俾offer 你? wait左幾耐到再俾offer?
...

無再2nd 了,需要再2nd in既小朋友我估係第一次面試時表現係marginal所以要再見一次。我12月尾收到信話waitlisted,二月收到email話有位。