用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 大埔ashk vs malvern collage
go

[小學] 大埔ashk vs malvern collage

小朋友昨天收到ashk offer 要7天內比39000 capital levy, 但其實最心儀係malvern collage, 遞左form至今一個月仍未收到面試安排, 應不應該等埋malvern collage 面試機會再決定呢, 但有可能會因為等而放棄了ashk, 2間學校各有什麼優勢呢. 求指點(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 Suzanneee 的帖子

如果俾我錢差唔多嘅話,我會揀Malvern,始終如果讀國際學校俾得咁多錢,唔想用一個local舊校舍

yaijing 發表於 20-5-13 18:37
如果我係你, 我會即刻打去Malvern 問下了解情況, 係咪而家冇位定其他原因。 相信好大可能係冇位。但ASHK  ...

我已經即刻send email 問佢地 但未得到回覆, 關鍵係佢地已經收左我報名費, 所以一直抱著有面試的希望, 想問下通常報名後幾耐會安排面試呢

bighang 發表於 20-5-13 18:30

如果俾我錢差唔多嘅話,我會揀Malvern,始終如果讀國際學校俾得咁多錢,唔想用一個 ...

Malvern 係校舍方面真係贏左

樓主如果有join school tour; 舊校舍同新校舍比到你嘅感覺,完全兩回事

yaijing 發表於 20-5-13 19:18
我之前試過 9月報名,中途send email,  打電話都話未有位,等到6月才收到 interview 通知。等咗咁耐,我已 ...

你講果間係malvern?要等9個月咁耐?咁我放棄了...因為我想今年8月入學..可以分享一下你小朋友現時讀那一間呢?

bighang 發表於 20-5-13 19:49

樓主如果有join school tour; 舊校舍同新校舍比到你嘅感覺,完全兩回事 ...

我明白,我有係YouTube 粗略咁睇過d malvern d 片,好似有3層圖書館(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)而ashk 校長有帶我school tour...個圖書館係......一間課室仔

yaijing 發表於 20-5-13 20:13
NAIS 等咗9個月,因我係插班, 所以要有人走先有機會interview。而家讀緊 Stamford 。同 ASHK 都有啲相似, ...

我上星期都in 左stamford, 但係online interview, 表現極差,所以無offer, 你小朋友讀得開心嗎?

Malvern 是through train IB,from PYP to IBDP

yaijing 發表於 20-5-13 20:25
其實 online interview 應該仲輕鬆, 你小朋友唔肯答問題?我小朋友已經讀了3年, 同同學相處好好。 今年六 ...

係呀 答得好細聲好怕醜咁, 美式學校到中學難唔難呢課程

回覆 yaijing 的帖子

NAIS今年聽講多好多位,因為都一樣用舊校舍搵幾年又搵唔到新,人多班多,我有兩個朋友都轉左校

yaijing 發表於 20-5-13 21:23
例如而家學校教緊 science 一啲都唔淺呀,早排教 cell theory,  依家教 symbiosis, 以前我六年級都冇學到 ...

咁真係幾難 小朋友跟到就ok啦

其實睇牌面,無機會俾你考慮,唔比呢三萬九,怕你隨時無書讀如果malvern 無offer/無interview 而你又無backup plan.....

Suzanneee 發表於 20-5-13 19:01
我已經即刻send email 問佢地 但未得到回覆, 關鍵係佢地已經收左我報名費, 所以一直抱著有面試的希望,  ...
你報幾年級? 我上星期三報名,上星期五收通知,今個星期一做online test, 跟住星期二收到通知,星期四second interview, 好快喎. 你要唔要打去問下?