用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學9月有冇機會復課
樓主: Erni
go

[英國] 英國中學9月有冇機會復課   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 20-5-30 15:17
早一日,新生就朝早到,舊生下午,翌日就正式上堂。
我仔去個度每日得一班機,晚上九點幾先到,咁夜學校係咪都比學生入架?

cfs 發表於 20-5-29 20:21
陪坐飛機?其實學生自己坐已經可以,安排機場接送就足夠。不過大部分學校都安排車去機場接學生,所以連監 ...

諗有些學生年紀細,需要多d照顧,所以有人陪飛,對家長來講,買個安心都好。

egg.plant 發表於 20-5-30 20:56
諗有些學生年紀細,需要多d照顧,所以有人陪飛,對家長來講,買個安心都好。
...

上年十三歲已經自己飛了,很普通不用擔心,通常十二嵗以下就緊張啲,大個仔了。

cfs 發表於 20-5-30 21:02
上年十三歲已經自己飛了,很普通不用擔心,通常十二嵗以下就緊張啲,大個仔了。
...

始終第一次去,攞着兩大件行李!我都好唔放心!個仔自己都好驚無人陪佢過去!

Isaacmommy 發表於 20-5-30 21:14
始終第一次去,攞着兩大件行李!我都好唔放心!個仔自己都好驚無人陪佢過去!
...

唔使驚,機場安排好學校接送就掂,咁大個好簡單,同平時旅行一樣,我仔自己轉機添,講多幾次程序就掂,再擔心就申請航空公司UM服務喇,不過小朋友吾喜歡鴨仔咁,多數十二歲以下先會用,但家長既然擔心,呢個都係一個好選擇。再唔係坐Emirates 免費UM添

仔第一次去UK,落左機要搵地方check in,再拎行李,順利的話,仲要自己搵學校巴士站,呢啲嘢以前係同父母去旅行面對既唔同,到時求助無門,所以我真係擔心㗎!

kct18 發表於 20-5-29 23:20
請問你用那間guardian 公司?

Belgravia Guardian

cfs 發表於 20-5-30 22:07
唔使驚,機場安排好學校接送就掂,咁大個好簡單,同平時旅行一樣,我仔自己轉機添,講多幾次程序就掂,再 ...

UM 個service係咪包arrival check-in UK和送到去學校school bus stop?

egg.plant 發表於 20-5-30 22:45
UM 個service係咪包arrival check-in UK和送到去學校school bus stop?

UM服務,係航空公司安排職員在你孩子於香港機場辦理登機手續後,會睇住時間帶你孩子入閘,然後過關和去gate等上機,入左飛機內,學生會坐在指定的位置,航空服務員會特別照顧這班學生。到左英國,又有職員湊住班學生登出飛機,過關,順利抵達接機區域後,再交比指定的接機人。你申請UM服務時,要提供接機人的名。

去巴士站或點坐車,航空公司唔會負責。

回覆樓主:

有冇學生已收到CAS?

sumyee 發表於 20-5-31 19:55
有冇學生已收到CAS?

收到了,準備做visa

longlokma 發表於 20-5-31 21:39
收到了,準備做visa

Thx 明天追追

egg.plant 發表於 20-5-30 22:45

中間過程都有人陪同,不過落機要有人接機,預早通知航空公司接機人的資料,學校都識做架喇,通常學校都係包車或者叫指定的士去接幾個學生,司機會知道點接UM學生。我哋學校每次都會問家長,十二三歲果啲學生有冇做到UM架,如果有佢會比定司機資料家長通知航空公司。

3b 發表於 20-5-26 15:00
正常香港人不會怕「港區維護國家安全法」成立, 還覺得太遲才有, 害怕的人是思維出錯, 有被迫害妄想症, ...

同意  

cfs 發表於 20-5-27 14:37
其實同國安法根本冇關係,反而上年嘅黑暴徒阻礙正常人生活,阻礙學生返學令家長更加想早日送走子女,眼見 ...

me2

呀女第一年去英國留學,原本已book晒機票陪開學,今日宣布會延長外地回港人士隔離令至18/9, 如果英國入境又要隔離14日,返黎又要14日,對於我呢d working mum似乎係無可能同佢去到了!大家會點缩減佢地嘅行李呢?計劃俾佢帶一個29吋,一個19吋及一個42L backpack。

fafapoodle 發表於 20-6-3 14:04
呀女第一年去英國留學,原本已book晒機票陪開學,今日宣布會延長外地回港人士隔離令至18/9, 如果英國入境又 ...

2個29吋,一個普通背囊。唔會拎太多嘢,可以網購。

fatgabb101 發表於 20-5-25 11:52
回覆 PacoMum 的帖子

呢排有咩都盡快搵agent跟聽聞國安法出咗所有agent爆哂,嚟緊睇嚟都會keep住爆

多人出國讀書係因為 怕咗香港啲暴徒

醒目開學勳章

fafapoodle 發表於 20-6-3 14:04
呀女第一年去英國留學,原本已book晒機票陪開學,今日宣布會延長外地回港人士隔離令至18/9, 如果英國入境又 ...

讀什麼年級? 學校有校車在機場接機嗎?如果Six form自己可以處理好多事情, 在英國網上購買很方便, 不要帶太多東西, 因為房間及衣櫃空間有限, 衫褲要用真空袋壓縮, 學校會有一個基本清單, 自行加減數量, 先帶急需的用品,10月half term回來再帶其他

longlokma 發表於 20-5-31 21:39
收到了,準備做visa

英領館開番未?可接受申請未
‹ 上一主題|下一主題