用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學9月有冇機會復課
go

[英國] 英國中學9月有冇機會復課  

好擔心,能否復課

請問你擔心的是什麼?
即使不能準時開學,遲一兩個月必定開到

大多英國院校對9月開學是樂觀的,昨天bsl samuel有個直播講哂他們的措施!

回覆 lau心 的帖子

昨天沒看!今晚補看

回覆樓主:

1/6 都有機會復課,9月應該冇問題可能要14天隔離

Erni 發表於 20-5-13 17:15
好擔心,能否復課
我都擔心,佢哋準則同香港唔同,而家每日仲有幾千新增個案但都可以小學復課,9月佢哋一定會復課但問題係放唔放心送仔女過去。學校如有學生確診會如何處理?會唔會只隔離無得醫治,呢樣係最擔心嘅

PacoMum 發表於 20-5-13 19:24
我都擔心,佢哋準則同香港唔同,而家每日仲有幾千新增個案但都可以小學復課,9月佢哋一定會復課但問題係放 ...

我和你想法一樣

sasa_suen 發表於 20-5-13 18:18
1/6 都有機會復課,9月應該冇問題可能要14天隔離
是,昨天我地學校都有講6月好大機會部份復課,佢地對9月全復係樂觀的

lau心 發表於 20-5-13 18:15
大多英國院校對9月開學是樂觀的,昨天bsl samuel有個直播講哂他們的措施!

請問直播哪裏有得睇?

我都擔心,佢哋準則同香港唔同,而家每日仲有幾千新增個案但都可以小學復課,9月佢哋一定會復課但問題係放 ...

最擔心就是確診冇得去醫院冇得醫

我同你想法一樣,佢地跟本無做咩措施去有效控制疫情,現時仲系每日幾千確診,累計幾萬人死左,仲要好明顯呢個數字系計少左,我都有講隨時6月學校開番,夠唔夠膽去?最怕染病無得醫。唔明歐美人點解唔care染病同死亡。

scso 發表於 20-5-14 10:27
最擔心就是確診冇得去醫院冇得醫
呢樣你唔洗擔心,因為一定無得去醫院。

回覆 scso 的帖子

https://www.facebook.com/ukchitchat/videos/853253165161940/
佢個facebook

回覆樓主:

九月應可復課(5 歲班六月都返學啦),但問題係如果疫情仲未受控,每日仲有幾千人感染及幾百人死,染病自己攪掂,你敢唔敢去,尤其係九月第一次去英國嗰批?

Isaacmommy 發表於 20-5-14 13:35
九月應可復課(5 歲班六月都返學啦),但問題係如果疫情仲未受控,每日仲有幾千人感染及幾百人死,染病自己攪 ...
所以我已經決定唔去了

PacoMum 發表於 20-5-14 14:17
所以我已經決定唔去了

是否已退deposit? 但小朋友很想過英國,都好煩!

Isaacmommy 發表於 20-5-14 17:09
是否已退deposit? 但小朋友很想過英國,都好煩!
其實想學校保留deposit遲一年才入學 , 剛決定未同學校傾,呀仔都好唔開心架,呢個係好艱難既決定,但直係唔放心。

冇人會有答案,復就最好啦,可以返學佢最開心

回覆樓主:

我們都係今年第一年去, 偏向會去, 而家都做緊準備功夫如照肺, 交監護人費用, 下月準備入visa, 但香港退學唔講住, 睇睇去到7月尾散學禮情況如何, 如果英國個邊未得住, 可能香港日間照上學, 放學回來上英國個邊網上(這是壞打算) 遲1個term 出發.  因為我們是yr 10 今年唔讀, 我們便要讀埋中四過去讀yr 12, 會skip 很多東西。

回覆樓主:

我哋都係今年九月讀 yr 10,由 gcse 開始,所以小朋友很想過去。