用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學9月有冇機會復課
樓主: Erni
go

[英國] 英國中學9月有冇機會復課  

回覆樓主:

小朋友九月第一次入學,14日隔離期間學校不提供住宿,父母又陪唔到佢去 (因到達英國及返港一共要隔離28日,放唔到咁多假),都唔知點安排!本來準備同小朋友一齊過去開銀行戶口、教佢撘車、行一次 town centre 、教佢邊度買嘢、同佢買被鋪、買日用品零食、幫佢到 boarding house unpack 同買校服等等.....現在好煩!有無建議?

Isaacmommy 發表於 20-5-28 21:17

小朋友九月第一次入學,14日隔離期間學校不提供住宿,父母 ...
我情況同你差唔多,未問學校有無地方隔離,就算有都有好多野做唔到,亦唔放心佢自己一個過去。而家希望到時唔使隔離,唔係都唔知點算!

PacoMum 發表於 20-5-28 21:42
我情況同你差唔多,未問學校有無地方隔離,就算有都有好多野做唔到,亦唔放心佢自己一個過去。而家希望到時 ...

我孩子學校宿舍應該可以隔離, 但係同上面網友講嘅一樣,原先希望陪佢一齊去可以帶多啲嘢, 同佢周圍行下熟習環境,去到再添置有需要嘅物品…… 而家陪唔到佢去真係好多嘢都要重新計劃過,好煩  

PacoMum 發表於 20-5-28 21:42
我情況同你差唔多,未問學校有無地方隔離,就算有都有好多野做唔到,亦唔放心佢自己一個過去。而家希望到時 ...

也是同路人,還未知學校能否提供宿舍隔離,煩惱中.......始終第一次離家,希望settle得好D,新生活有個好開始。

我情況都 一樣, 本來打算同小朋友一齊過去開學, 帶小朋友去學校附近認下路, 開戶口, 開電話咭, 買校服....安排開學的野.
在現在情況, 去要隔離, 返又要隔離, 只是隔離就28天. 小朋友讀y8, 第一次去留學, 根本未有能力處理由機場去學校. 直至現在都不知應怎去安排? 買幾號的機票.... 都想看看大家意見.

小朋友讀Stonyhurst, 如果有同校家長就好, 可以一齊夾夾想想辦法.

GUI_GUI_NG 發表於 20-5-29 15:14
我情況都 一樣, 本來打算同小朋友一齊過去開學, 帶小朋友去學校附近認下路, 開戶口, 開電話咭, 買校服.... ...

電話卡起香港開,校服果D其實都系起校服網訂左直接送去宿舍,應該7月頭會知道分左邊棟宿舍,開學前幾日訂就得(所以可以遲下先),其他物資上網買好方便,瑪莎,AMAZOND,快既翌日都送到,所以亦無須擔心,唯一擔心系第一次去人生路不熟,如果你經Agent報,你叫Agent幫你揾有無舊同學

可以孖你仔一齊搭的士去學校?車通常系監護人公司安排。

回覆 yuyueng 的帖子

謝謝你建議, 我都沒有想過問agent 是否有學生一起去. 我會問問. 但我所知這間學校不太多香港學生, 希望找到.

我同大家一樣,仔得14歲,平時都甩甩漏漏,依家一個人去到咁遠,我都好擔心。
我果個guardian公司,正安排8月15,16日,派職員飛香港,再湊班小朋友一齊搭CC飛UK,起碼我作為家長,就好安心,當然,呢個係extra service。

我諗UK學校比較樂觀,當大家仲15 16咁,討論今年9月開唔開到學,我仔學校就宣布提早一星期開學。

其實到時有可能已取消十四天隔離,未必會實施三個月咁耐,但好多野都未定,唔知點安排,機票已買,又唔知點改

我都覺得不會實施到8月,機票不好改住,現在CX 可以改到30/7

egg.plant 發表於 20-5-29 17:44
我同大家一樣,仔得14歲,平時都甩甩漏漏,依家一個人去到咁遠,我都好擔心。
我果個guardian公司,正安排8 ...

咁點去學校?邊個帶?

醒目開學勳章

egg.plant 發表於 20-5-29 17:48
我諗UK學校比較樂觀,當大家仲15 16咁,討論今年9月開唔開到學,我仔學校就宣布提早一星期開學。
...

學校提早一星期開學, 宿生要早幾多日到校?

陪坐飛機?其實學生自己坐已經可以,安排機場接送就足夠。不過大部分學校都安排車去機場接學生,所以連監戶人公司都唔需要。大個仔女,唔好太擔心。我仔都係十四,安排好坐轉機返去。

GUI_GUI_NG 發表於 20-5-29 15:14
我情況都 一樣, 本來打算同小朋友一齊過去開學, 帶小朋友去學校附近認下路, 開戶口, 開電話咭, 買校服.... ...

銀行戶口在香港開啦,校服好多學校都係䋄上訂送到學校,如果唔岩穿,學校Marton會幫手處理退換碼,至於機場接送,問下學校係咪會安排交通接送丫,如果有就一出機場就上學校車,唔使怕。電話卡喺香港買定一張,落機可以開數據,聯絡爸媽,希望疫情快啲退,家長可以去陪開學啦

請問你用那間guardian 公司?

3b 發表於 20-5-29 19:58

一日

GUI_GUI_NG 發表於 20-5-29 16:48
回覆 yuyueng 的帖子

謝謝你建議, 我都沒有想過問agent 是否有學生一起去. 我會問問. 但我所知這間學校不 ...
因為舊年十一月底agent有問我介唔介意有個新同學家長想聯絡我,我仔學校都係得幾個香港人,有D野直接問我會清楚過問agent既,我都有話歡迎到時孖我仔一齊去學校。

3b 發表於 20-5-29 19:58
早一日,新生就朝早到,舊生下午,翌日就正式上堂。

機場接送好夠,我仔都14歲我仲買轉機比佢往返添,上次聖誕芬蘭轉機,佢仲好興奮話出面落雪同見到一間好大既姆明店。