用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學9月有冇機會復課
樓主: Erni
go

[英國] 英國中學9月有冇機會復課   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 20-5-26 13:57
英國好廢,咩都唔做其實想點?學校又話跟從政府唔建議戴口罩,話戴口罩無用,如果9月頭同而家一樣每日幾千 ...

其實唔關英國事,係歐美同亞洲人對戴口罩有唔同理解。就算學校講明可以戴口罩,我估計大部份鬼仔鬼妹都唔會戴。如果學校嘅亞洲學生唔多,喺peer pressure 下,hk 學生未必肯戴。只可以提醒孩子勤洗手,保持個人衛生。

醒目開學勳章

fatgabb101 發表於 20-5-25 11:52
回覆 PacoMum 的帖子

呢排有咩都盡快搵agent跟聽聞國安法出咗所有agent爆哂,嚟緊睇嚟都會keep住爆

正常香港人不會怕「港區維護國家安全法」成立, 還覺得太遲才有, 害怕的人是思維出錯, 有被迫害妄想症, 又或者是違法人士, 這些人去到外國都無用, 因為自身思維出問題。 相信9月一定可以復課, 亦可能要求學生提早14日到英國隔離

sumyee 發表於 20-5-15 21:55
女好期待可以去,宜家做定兩手準備,照肺,下月等收到CAS 就做visa, 如果要 14天隔離就自己飛
...

囝囝都係 yr 10, 我重未有消息,可以拎CAS 同照肺,

Jade2y 發表於 20-5-26 16:06
囝囝都係 yr 10, 我重未有消息,可以拎CAS 同照肺,

未有CAS, 不過上星期已去照肺,都見有幾個去照

heilok 發表於 20-5-26 14:57
其實唔關英國事,係歐美同亞洲人對戴口罩有唔同理解。就算學校講明可以戴口罩,我估計大部份鬼仔鬼妹都唔 ...

義大利死幾萬開始明白嚴重性,近排有回落跡象,英國又唔防歐美,疫情無咩起色,我仔好希望9月可以開到學。

yuyueng 發表於 20-5-26 16:24
義大利死幾萬開始明白嚴重性,近排有回落跡象,英國又唔防歐美,疫情無咩起色,我仔好希望9月可以開到學。
...

我係擔心十四天隔離染病,我想住陪女在apartment 隔離, 或不知可否遲一星期入學

Jade2y 發表於 20-5-26 16:06

照肺唔驶cas

小公主媽媽 發表於 20-5-26 16:55
我係擔心十四天隔離染病,我想住陪女在apartment 隔離, 或不知可否遲一星期入學
...

我小朋友學校已經通知我們如果九月返英國要14天隔離,小朋友可以直接住在學校宿舍隔離,不用自己出去住酒店。這個安排比較好,因為住在外面仲危險。但如果英國疫情沒有好轉,我都不想比小朋友返英國,可能仍然在香港上 online lessons.

ricenoodle 發表於 20-5-27 13:00
我小朋友學校已經通知我們如果九月返英國要14天隔離,小朋友可以直接住在學校宿舍隔離,不用自己出去住酒 ...

我仔學校都講左9月開學所有學生都要隔離14日,可以起宿舍做隔離(但唔明點隔),我估鄉郊地區比較安全,我希望到時可以過去正常返學。

呢排有咩都盡快搵agent跟聽聞國安法出咗所有agent爆哂,嚟緊睇嚟都會keep住爆

其實同國安法根本冇關係,反而上年嘅黑暴徒阻礙正常人生活,阻礙學生返學令家長更加想早日送走子女,眼見教師的特別教學活動,邊個正常家長會希望子女參與丫最怕身邊啲黑色同學仔,影響學習,所以好多都安排送走子女。

阿陳生既做生意伎倆著,又系靠嚇,英國疫情依然嚴峻,好多都延遲留英計畫就有,國安法對一般人完全無影響,除非你打算賣國通奸或一心要推翻中共政權想做皇帝。

我不太認同陳生做生意手法,雖然佢自己和間 agent 應該有好多粉絲,但我覺得佢哋只講對自己生意有利嘅嘢,仲成日包裝到好體諒香港家長~ 不過我就冇用佢間公司。

回覆樓主:

學校今晚就有個Q&A forum 比海外家長發問, 睇下點安排個隔離措施。

yuyueng 發表於 20-5-27 14:52
阿陳生既做生意伎倆著,又系靠嚇,英國疫情依然嚴峻,好多都延遲留英計畫就有,國安法對一般人完全無影響, ...

陳生響live chats 度講到自己好有影響力咁,英國什麼什麼報紙接受訪問,又話寫咗信俾英國啲學校「警告」佢哋要認真處理防疫,同邊間邊間學校校長係識於微時嘅老朋友等等.....唔知真定假

唔否認陳生工作好投入,好有熱誠,呢點我好欣賞,如果可以做事再踏實一點,唔好咁急進,應該可以更好。

醒目開學勳章

ricenoodle 發表於 20-5-27 15:26
我不太認同陳生做生意手法,雖然佢自己和間 agent 應該有好多粉絲,但我覺得佢哋只講對自己生意有利嘅嘢, ...

EK都有好多相關人士的打手, 不時吹噓睇佢live就學到嘢,又話佢個套想法適合現代家長,講到似層層咁,他們個套用來氹唔做功課的家長就可以

我都會睇下不同agent 的資訊當長知識,但不會盡信全部

ricenoodle 發表於 20-5-27 18:28
我都會睇下不同agent 的資訊當長知識,但不會盡信全部

想請問各agent有什麼意見呢?
真的有agent會建議家長唔好去開學嗎?

陳生起碼光明正大承認自己係一個agent、生意人。一邊開live免費幫你解答疑問 (啱唔啱聽自己決定),一邊搵生意。好過 EK 好多隱形生意人,打手。一但俾人揭穿左,又唔認,仲扮晒可憐要搵人氹番佢。總之為咗自己小朋友的教育,一定要多些發問,小心求證。

醒目開學勳章

回覆樓主:

無論大鑼大鼓, 亦或暗地裡搵生意,作為家長真的要做功課, 不要道聽途說,總言之貨比三家不吃虧

longlokma 發表於 20-5-27 21:58
想請問各agent有什麼意見呢?
真的有agent會建議家長唔好去開學嗎?
...

其實各 agent 都唔可以肯定九月份可唔可以開學,佢哋都係聽英國政府嘅宣布和學校有什麼應對措施。但最終決定權都係家長放唔放心比自己仔女返英國,所以要到時先決定!
‹ 上一主題|下一主題