用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學9月有冇機會復課
樓主: Erni
go

[英國] 英國中學9月有冇機會復課  

macdullbaby 發表於 20-5-17 21:57
請問係學生到咗宿舍才online 訂,還是人未到已經online 訂?宿舍有人開學前代收?請指教怎樣預時間。謝
...

未到已經訂送去學校有人收,當然不會太早送到。網上有講幾多日送貨,如果擔心冇人收,先問清學校。以中學生經驗,學校暑期已經通知孩子住邊個house,仲話如有需要可以訂床單枕袋,送到學校。校服亦係網上訂,報到當日會有老師分發比學生。
網購收貨對他們來說好普通

longlokma 發表於 20-5-16 20:48
佢自己飛咁點带咁多行李? 我哋原先計劃同埋佢一齊去可以帶4、5喼行李, 始終第一次去,好多嘢要帶, 如果 ...
唔好帶甘多野,學校無甘多位比你放,另外,英國網上買野好方便,2個行李箱我覺得夠。

macdullbaby 發表於 20-5-17 21:57
請問係學生到咗宿舍才online 訂,還是人未到已經online 訂?宿舍有人開學前代收?請指教怎樣預時間。謝
...

舊年我仔95號開學,我預訂校服91號送到學校,網上買既野開學前2日送到,完全無問題,

大概7月其實已經定左邊個house,買既野送佢學校指明邊個house就得。

cfs 發表於 20-5-17 22:29
未到已經訂送去學校有人收,當然不會太早送到。網上有講幾多日送貨,如果擔心冇人收,先問清學校。以中學 ...

Icic....我只係怕寄到宿舍後,自己小朋友未到,包裹給人左放右放最後唔知去咗邊,要搵餐懵。 如果唔會就真係好方便。

yuyueng 發表於 20-5-18 11:40
舊年我仔9月5號開學,我預訂校服9月1號送到學校,網上買既野開學前2日送到,完全無問題,大概7月其實已經定 ...

明白。如果學校/宿舍安排得好就係超方便。

PacoMum 發表於 20-5-14 17:42
其實想學校保留deposit遲一年才入學 , 剛決定未同學校傾,呀仔都好唔開心架,呢個係好艱難既決定,但直係唔 ...

我已和學校傾了延遲一個學期過去都唔得,你話要遲一年入學更加冇可能

練小B 發表於 20-5-18 12:37
我已和學校傾了延遲一個學期過去都唔得,你話要遲一年入學更加冇可能
佢哋既疫情的確係令人擔心,今次係好特殊情況,唔體諒家長心情,令人失望。我經agent 問學校,還未回覆

醒目開學勳章

PacoMum 發表於 20-5-18 13:01
佢哋既疫情的確係令人擔心,今次係好特殊情況,唔體諒家長心情,令人失望。我經agent 問學校,還未回覆 ...
請問你 Agent 覆了你未?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-5-19 18:46
請問你 Agent 覆了你未?
Agent話好多家長都有呢啲查詢,佢哋先前有聯絡英國學校有關用學校做隔離同延遲入學問題,會再跟進我嘅要求,到現在還未回覆

醒目開學勳章

PacoMum 發表於 20-5-19 21:45
Agent話好多家長都有呢啲查詢,佢哋先前有聯絡英國學校有關用學校做隔離同延遲入學問題,會再跟進我嘅要求 ...
Please check PM
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆 PacoMum 的帖子

呢排有咩都盡快搵agent跟聽聞國安法出咗所有agent爆哂,嚟緊睇嚟都會keep住爆
復唔復課好多人都會照出國,因為大家好擔心

回覆 fatgabb101 的帖子

我早幾日先同我家姐講快啲送走個仔先,就算讀住Harrow Bangkok都走咗先疫情一定會過,但係香港前途我睇唔清

回覆 lovercat 的帖子

I totally agree.it's ok to have online classes with UK school

fatgabb101 發表於 20-5-25 11:52

呢排有咩都盡快搵agent跟聽聞國安法出咗所有agent爆哂,嚟緊睇嚟都會keep住爆
擔心咩呢?國安法同出國讀書有咩關係?

我意思係好多人因為國安法想出國呢排嘅agent好爆

英國BSA其實有哂指引
大家跟捉佢指引做其實唔會有好大問題

PacoMum 發表於 20-5-25 12:04
擔心咩呢?國安法同出國讀書有咩關係?

X2

迷你人 發表於 20-5-26 11:21
X2

身有屎米驚囉

topbabe 發表於 20-5-26 11:17
英國BSA其實有哂指引
大家跟捉佢指引做其實唔會有好大問題

英國好廢,咩都唔做其實想點?學校又話跟從政府唔建議戴口罩,話戴口罩無用,如果9月頭同而家一樣每日幾千新確診,大家照去?最諷刺系香港/亞洲學生去英國又要隔離,反而歐美地區又唔洗。英國死既人同感染既人為歐洲之冠。

yuyueng 發表於 20-5-26 13:57
英國好廢,咩都唔做其實想點?學校又話跟從政府唔建議戴口罩,話戴口罩無用,如果9月頭同而家一樣每日幾千 ...
6月8日起, 全球去英國既人都要。亞仔學校學生可以voluntary戴口罩