用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學9月有冇機會復課
樓主: Erni
go

[英國] 英國中學9月有冇機會復課  

回覆樓主:

女好期待可以去,宜家做定兩手準備,照肺,下月等收到CAS 就做visa, 如果要 14天隔離就自己飛

我仔都係今年9月去讀Year 10,如果唔去,明年先去,唔通去1年制GCSE ?我諗最差情況係遲一個term去。

Isaacmommy 發表於 20-5-15 18:26
我哋都係今年九月讀 yr 10,由 gcse 開始,所以小朋友很想過去。

今天的情況來看,包括參考官方的說法,我估計今年9月(或之前)學校應該可以上課。

4eyesDad 發表於 20-5-16 01:13
今天的情況來看,包括參考官方的說法,我估計今年9月(或之前)學校應該可以上課。
...
係阿, 6月1號小學復課

照做visa果d先,我覺得可以睇埋8月點先

醒目開學勳章

PacoMum 發表於 20-5-14 17:42
其實想學校保留deposit遲一年才入學 , 剛決定未同學校傾,呀仔都好唔開心架,呢個係好艱難既決定,但直係唔 ...
我都睇緊情況,不過都唔樂觀,遲一年入學小朋友當然一定會唔開心,始終日日新增幾千人,康復得得千幾,死嘅有 3 萬幾,d 數字真係好恐怖,如果學校有人感染真係好大鑊,學校都唔知比唔比去醫院
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-5-16 18:01
我都睇緊情況,不過都唔樂觀,遲一年入學小朋友當然一定會唔開心,始終日日新增幾千人,康復得得千幾,死嘅 ...

容許我回應,我是樂觀的,因為單純看數字,不容易比較,事實上有很多事情不能用數字表達,例如英國死亡人數三萬多,據說其中約90%是60歲以上的病人,年輕人少之又少。我其實都會擔心,不過整體來看,我覺得有原因睇得好。

sumyee 發表於 20-5-15 21:55
女好期待可以去,宜家做定兩手準備,照肺,下月等收到CAS 就做visa, 如果要 14天隔離就自己飛
...

佢自己飛咁點带咁多行李? 我哋原先計劃同埋佢一齊去可以帶4、5喼行李, 始終第一次去,好多嘢要帶, 如果佢自己一個去,咁點處理呢?

longlokma 發表於 20-5-16 20:48
佢自己飛咁點带咁多行李? 我哋原先計劃同埋佢一齊去可以帶4、5喼行李, 始終第一次去,好多嘢要帶, 如果 ...

參考有經驗的jm, 打算1大1小,用壓縮袋壓縮衫,不會帶太多衫褲因大部份時間穿校服。跟Samuel check list 也不是帶太多。你帶4,5個喼學校有冇咁多位擺。

sumyee 發表於 20-5-16 21:02
參考有經驗的jm, 打算1大1小,用壓縮袋壓縮衫,不會帶太多衫褲因大部份時間穿校服。跟Samuel check list  ...

我孩子學校不用穿校服,冬天衣服又比較厚,還有其他生活用品如被袋牀单等,去到便要用…………

longlokma 發表於 20-5-16 21:11
我孩子學校不用穿校服,冬天衣服又比較厚,還有其他生活用品如被袋牀单等,去到便要用…………  ...

唔使咁多喼,生活用品䋄上訂送去學校,就算冬天衣服都唔使好多,一兩件有用的外套已經足夠,通常佢哋叫熱多,(emoji)面不用穿太厚,上堂會熱有暖氣,買衣服亦好方便,正常兩個大喼開學。

cfs 發表於 20-5-16 21:30
唔使咁多喼,生活用品䋄上訂送去學校,就算冬天衣服都唔使好多,一兩件有用的外套已經足夠,通常佢哋叫熱 ...

原來如此,明白了
不過真是希望可以陪到佢過去開學~

longlokma 發表於 20-5-16 21:47
原來如此,明白了  
不過真是希望可以陪到佢過去開學~

當然,父母一齊去睇下環境,之後話題都多啲,希望一切順利啦!

sumyee 發表於 20-5-16 21:02
參考有經驗的jm, 打算1大1小,用壓縮袋壓縮衫,不會帶太多衫褲因大部份時間穿校服。跟Samuel check list  ...

帶4、5個喼過會去,家長應該會攞返2、3個喼回港吧! 如果10月term break 唔返香港,一大一小喼又真係怕唔夠,冬天衫厚。

elysemama 發表於 20-5-16 22:13
帶4、5個喼過會去,家長應該會攞返2、3個喼回港吧! 如果10月term break 唔返香港,一大一小喼又真係怕唔 ...

其實都係咁諗……因為孩子初到埗人生路不熟,中學生又不能隨便離開宿舍購買物資,洗衫預一星期一次…………真係唔少生活用品要帶備,穿正常男性大人size的鞋兩對已1/4個箱了

https://www.gov.uk/government/ne ... leges-and-nurseries

longlokma 發表於 20-5-16 23:38

其實都係咁諗……因為孩子初到埗人生路不熟,中學生又不 ...
如果孩子未出過遠門,一個人在疫情下攞大量行李上機,相信我自己都驚,所以如果不能陪開學係一個幾大既問題

cfs 發表於 20-5-16 21:30

唔使咁多喼,生活用品䋄上訂送去學校,就算冬天衣服都唔使好多 ...

請問係學生到咗宿舍才online 訂,還是人未到已經online 訂?宿舍有人開學前代收?請指教怎樣預時間。謝