用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【升中探討】點解有D區份唔夠B1中學學額? ...
樓主: hkpapa852
go

【升中探討】點解有D區份唔夠B1中學學額? [複製鏈接]

加入分析原因(2)在#3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-5-14 14:57
SH係食南區位,SJC和RC係食中西區位,WY食灣仔位~~~

謝謝告知
SH/ SJC/ RC 直屬位跟小學校綱
WY就特別啲 計當年P.1小學係邊

ren 發表於 20-5-14 15:22
其實呢。。。
教育局好似不是以b1生入b1校,b2生入b2校。。。為目標喎
整個遊戲規則就是想慢慢洗勻成副牌 ...

EDB當年教改既理想係取消所有派位組別,升中派位好似小一派位咁盲抽,叫中學自己做拔尖補底攪掂學生能力差異問題(不過唔好諗住EDB會俾錢幫拖喎)。

結果大部份中學反對先推唔到,但EDB仍然堅持長遠應該要咁做(取消派位組別)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 20-5-14 15:58
謝謝告知
SH/ SJC/ RC 直屬位跟小學校綱
WY就特別啲 計當年P.1小學係邊

佢地可以揀升中校網啫~~~

華小生似乎,升中人數已經包係東區~~~

華小B1/2生,就算揀返灣仔,都係大部份經直屬位。所以我話條數唔岩,要調整~~~

hkpapa852 發表於 20-5-14 16:02
EDB當年教改既理想係取消所有派位組別,升中派位好似小一派位咁盲抽,叫中學自己做拔尖補底攪掂學生能力差 ...

所以我覺得呢個洗牌行動仍然進行中,只是進行到好慢好慢,再加上自行階段,中學感到仍有主導權,冇咁反感反對
仲有最近係到諗,pre s1以中英數分高下,呈分卻又以999632定排名,然後開英文班條件係85%人位處前40%(唔係前3分一,又唔係以呈分科目計。。。) 每年應該注定會有幾個巴仙嘅人錯配吧?!
再加埋統一派位的隨機號,長遠計就是要將學生平均分散。。。

ren 發表於 20-5-14 16:24
所以我覺得呢個洗牌行動仍然進行中,只是進行到好慢好慢,再加上自行階段,中學感到仍有主導權,冇咁反感 ...
錯配一定有,只係希望盡量減低錯配既比例,咁樣對學校同學生都好。
大家都知,官津中學其實都係"有限公司",唔會有太多額外資源(可能本身都唔多夠了)。

從"3樓"的數據推測估算:

已知:
柏 雨:大埔區乙部學額= 89
沐 恩:大埔區乙部學額= 73
莫壽增:大埔區乙部學額= 73
恩主教:大埔區乙部學額= 73
王肇枝:大埔區乙部學額= 73
————————————————
         總數=381

本區B1學額=693(即top40%之約數)
小六學生人數=2477
B1組別人數=826≒2477÷3
top40%以外嘅又幸運跌入B1組別嘅為:
826-693=133人(學生為不合資格開英文班)

樓主估計離場%=40%(响另一帖子的假設)
換言之:
 826×40%≒330人(自行離場+甲部離場)
即是話:
 826-330=496(將跌入大抽獎乙部)

我估算離場(自行+甲部)嘅學生係不包括133人,
因為,133人屬"成績低於top40%"之B2學生,
離場率應該比較細。

即是:496人好大機會包括133人,
所以:"不合資格開英文班"嘅學生進入乙部嘅"機會率"大約有
   27%≒133÷496×100%,
由於:乙部學額有381個,
所以:381×27%=103人將有機會入讀該5所B1中學,
如果:每所中學皆有相同機率抽中"不合資格者",
所以:103÷5≒21人(每B1中學將接收)

如果5所B1中學每所皆收下21個不合資格開英文班的學生,
應該每所B1中學都需要至少開1班中文班。

elbar 發表於 20-5-14 12:05
睇住呢啲資料先

其實EDB從來無公佈過一份資料係有各區就讀本地課程既學生人數,只報紙佬係齋吹之作。

hkpapa852 發表於 20-5-14 15:58
加入分析原因(2)在#3
再加入了一些資料調整在#3的分析原因(2)

並把部份資料分拆在#4

hkpapa852 發表於 20-5-14 18:12
其實EDB從來無公佈過一份資料係有各區就讀本地課程既學生人數,只報紙佬係齋吹之作。
...

報道無咁仔細分析EDB個表
EDB個表寫「本地」就當本地課程

Poyau 發表於 20-5-15 10:29
報道無咁仔細分析EDB個表
EDB個表寫「本地」就當本地課程

個幾間私獨雖然歸入本地學校,但根呢班人大部份(除咗音小同DGJS)根本都唔係上緊本地課程。

連基本知識都無班報紙佬就係度扮專家

hkpapa852 發表於 20-5-13 13:04
分析原因(2):部份地區整體小學生水平較全港平均低

全港18區各區都有1/3本地B1學生,理論上除非該區B1 ...
NT2 情況應該相約??? 對嗎??? 點解唔用NT2做例子呀 ?????

subb 發表於 20-5-15 12:21
NT2 情況應該相約??? 對嗎??? 點解唔用NT2做例子呀 ?????
NT2走佬情況嚴重,資料較難作準.NT6家長相對較少外闖同轉區。

hkpapa852 發表於 20-5-13 13:04
分析原因(2):部份地區整體小學生水平較全港平均低(續)

講完區內英中開班不足既情況,又試下睇相反既 ...

縮細啲去睇,就引用近年大弱勢嘅港華去評估其學生供應錬嘅學生水平~

港華有132個位
不可能有15%學生低於Top40%=19人
華小有71個直屬位
當中數字上應有Top40%,假設全為華小生=71-19=52
咁即係Top40%佔=52/110=47.27%

只計大弱勢嘅華小,已經有=/>47.2%,已經超越全港40%頗大比例~~~

個人認為,不同"單位描述"嘅百份比數字不能直接作"×÷"運算。

開英文班條件:「""每班""85%學生」屬「""全港""Top40%之學生」為合資格者。

節錄自3樓:
。。。
以開英文班條件去睇:要有不少於85%學生屬全港排名Top 40%才能開英文班
理論上如該區學生水平和全港相若,即該區Top 40%學生屬全港Top 40%,咁該區可開英文班應佔區內學額既比例大致如下:

40% / 85% = 47.06%

如該區全英中再加有開英文班既中學,比例上和47%有明顯差距(如 5% 或以上),可能代表了該區整體小學生水平可能較全港平均水平低,數字相差越遠代表差距越大。
。。。

3樓之描述:

40%
—————=47.06%
 85%

當套上"單位描述":

40%
—————=47.06%
 85%

40(前列40人)
   ————————————
    100(全港總人數)
——————————————————=47.06%(???)
     85(比例85人)
    100(每班總人數)

由於,分子嘅「100(全港總人數)」與分母嘅「100(每班總人數)」,
不是,同樣描述同類別的東西,故不能直接消去,
所以,47%數值找不出"單位描述"。

我估計樓主係以以下的描述進行消去當中的100之數字:

40(前列40人)
    100(全港總人數)
——————————————————=47.06%(「全港」總人數中比例47人屬合資格者)
     85(比例85人)
    100(全港總人數)

40(前列40人)
    100(本區總人數)
——————————————————=47.06%(「本區」總人數中比例47人屬合資格者)
     85(比例85人)
    100(本區總人數)

但,個人認為,85%屬全港top40%學生應該描述為:
 85%=每班人數中的85%學生
 85%≠全港人數中的85%學生
 85%≠本區人數中的85%學生

hkpapa852 發表於 20-5-15 12:33
NT2走佬情況嚴重,資料較難作準.NT6家長相對較少外闖同轉區。
現實上,其實區內中小學校長應該掌握到有幾多小朋友外闖及轉區是嗎?間中都會聽到這些校長在升中家長會透露大概數字,包括我小朋友小學校長都有講約數。

hkpapa852 發表於 20-5-15 12:33

nillnill 發表於 20-5-15 13:18
現實上,其實區內中小學校長應該掌握到有幾多小朋友外闖及轉區是嗎?間中都會聽到這些校長在升中家長會透露 ...
約數係????

nillnill 發表於 20-5-15 13:18
現實上,其實區內中小學校長應該掌握到有幾多小朋友外闖及轉區是嗎?間中都會聽到這些校長在升中家長會透露 ...
校長最多只會知自己學校同友好學校既情況。但外人從升中派位結果,都可估計到少許。

如NT2既小學,升讀既B1中學,普遍有​近1/3至一半係隔離區既,相信唔會全部係自行入到囉。

回覆 hkpapa852 的帖子

我女係NT2 一線大校 入左津校當中 的確有2/5 Band 1 生去左葵青同沙田 ,3/5 留係荃灣,外闖既咁多,咁問 乙部第三志願照填Band 1 ,係咪仲有機, 第4先填Band2。 請賜教。
‹ 上一主題|下一主題