用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ASD 小朋友 回應別人問題 好弱
go

[其他] ASD 小朋友 回應別人問題 好弱

小兒3Y2M, CAC評估為ASD, 言語發展遲緩半年。

平日佢主動講野既話,表達到,都好清楚,例如「我想媽咪你同我睇呢本書」,同佢傾計、問佢野,有引導下會答到。

但好多時其他親友, 老師問問題, 佢會當左機, 又或者唔理人, 就算識答都要3秒待機時間先開口, 大人就已經急不及待問多次/放棄。

請問ASD小朋友咁既情況, 有乜訓練可以改善? 我唔可以要求全世界人就佢,尤其是老師。

係咁架...我仔今年快十歲,雖然比細個時好左,但每日都要重覆4至5次佢先理,如果要動手做果d再叫多幾次。訓練方法係干預,唔好淨得叫字,要走去佢面前講,仲要一定要回應我望我先得。唔理我就有後果,令佢唔敢輕易無視人。

回覆樓主:

我仔都係咁,4嵗就來5,平時同我講嘢就好似開籠雀咁(當然有時都要估下佢講乜),但對其他人(已經係時常見面嘅親戚)都唔多講野,如果再陌生啲就唔肯開口(連打招呼都唔肯),有次响中心上堂姑娘叫佢同其他職員打招呼就就大喊鬧情緒!之後就同我講話唔想再上嗰位姑娘嘅堂,接著因疫情又停左課,但上星期有Zoom堂時,當同一位姑娘點名叫佢答問題時佢居然又大喊鬧情緒!

ASD仔剛p1,真係勁游雲,一向叫極都當機一樣,對我開籠雀咁,都係要估講緊d乜。c6都應該有燥狂症加adhd,成日攪到仔發癲情緒失控,c6本身都成日對我失控,真係吾知點攪……

請問咩係ASD?