用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 22所直資學校申加學費 最高加幅18.6%
樓主: jmk2012
go

22所直資學校申加學費 最高加幅18.6%

kimlam953 發表於 20-5-15 22:43
咁我真係太普通家庭啦,唔希望加

我希望直資能夠好好運用啲資源,多過年年加加加...
其實讀傳統名校,好過讀直資。如果係普通家庭,又未必需要將目標放喺直資。即使揀直資,我都會揀同時係傳統名校既直資,例如SPCC、DBS、DGS、SPC、SPCS、SSC之類。

王家爸爸 發表於 20-5-19 09:27
其實讀傳統名校,好過讀直資。如果係普通家庭,又未必需要將目標放喺直資。即使揀直資,我都會揀同時係傳統 ...
可惜我已放了傳統直資, 揀了活動直資... 下年仲想送第二個小朋友入活動直資...學費是俾到, 但絕對不會想年年加, 亦不認為加了的學費一定等於會加了相應的質素

kimlam953 發表於 20-5-19 09:37
可惜我已放了傳統直資, 揀了活動直資... 下年仲想送第二個小朋友入活動直資...學費是俾到, 但絕對不會想年 ...

因有通脹,就要預左加。就算通縮,除左老師人工減外,其實都要加,因好多時老師人工會跳point.
直資好大部份錢都係落係請多d老師

王家爸爸 發表於 20-5-19 09:27
其實讀傳統名校,好過讀直資。如果係普通家庭,又未必需要將目標放喺直資。即使揀直資,我都會揀同時係傳統 ...

同意

其實就算今年唔加,下年可能都一次加番,因政府有規定要有足夠儲備,唔加只會cut原有資源

kimlam953 發表於 20-5-19 09:37
可惜我已放了傳統直資, 揀了活動直資... 下年仲想送第二個小朋友入活動直資...學費是俾到, 但絕對不會想年 ...
即使唔揀傳統直資,揀多活動既直資,都需要睇成績。如果係我,想揀多活動、非傳統名校既直資,我只會揀港同。
至於學費,其實「不認為加了的學費一定等於會加了相應的質素」係對既,但係唔加,資源只會少咗,結果只會比加咗更差。個人認為,揀得直資,就係用錢去買資源。

jmk2012 發表於 20-5-15 15:36
Tsung Tsin Christian Academy, 2021 school fee?  
Who knows?
放心呢間一向唔會加得好勁

話時話你個名好熟, 大家係咪黃埔校友

王家爸爸 發表於 20-5-19 10:00
即使唔揀傳統直資,揀多活動既直資,都需要睇成績。如果係我,想揀多活動、非傳統名校既直資,我只會揀港同 ...
小兒就是選了港同放SPB, 希望不會後悔

kimlam953 發表於 20-5-19 13:51

識人港同小選spc 放港同,相信呢2間都是好學校
不過,後唔後悔都好,最少係佢自己簡,學懂選擇承擔,都是一種訓練

hugub 發表於 20-5-19 12:52
放心呢間一向唔會加得好勁

話時話你個名好熟, 大家係咪黃埔校友

聽聞新校長好多野起,所以家長可能都會諗會唔會轉去家長到

02413124 發表於 20-5-19 14:35
識人港同小選spc 放港同,相信呢2間都是好學校
不過,後唔後悔都好,最少係佢自己簡,學懂選擇承擔,都是 ...

小兒只是升小一, 大概6年/12年後已忘記自己的選擇

kimlam953 發表於 20-5-19 14:46
小兒只是升小一, 大概6年/12年後已忘記自己的堅持
至於何解5歲半已有如此堅持, 只能說我先生落左唔少咀頭
...

5歲半同11歲半應該唔同了
我朋友讀港同小時都係父母簡,唔直升簡spb就一齊同意
升中點簡,阿媽都預左人地會講,我多數回一句佢讀佢簡

02413124 發表於 20-5-19 14:37
聽聞新校長好多野起,所以家長可能都會諗會唔會轉去家長到

有辦學團體條水喉, 大不了有活動室名可以賣, 錢唔係問題

hugub 發表於 20-5-19 15:27

可惜崇真會相比其他水喉唔算粗

hugub 發表於 20-5-19 15:27

我地只係準用家, 唔知係咪物有所值,  不過TTCA 學費與相若級數直資來說已經算貴, 佢再加價就趕客了。mouth:" />

身邊有家長都因為學費貴而放棄了TTCA。唔好講果D什麼減免 / 獎學金之類, 因為一讀6年, 唔保證6年都一定有得減費。 好多家長情願選一間化算一點的去讀。

kimlam953 發表於 20-5-19 13:51
從活動同學術既角度睇,港同、SPC,其實差異唔大,讀是但一間都唔會後悔。最大差異係一間係男女校,一間係男校,各有好處。

回覆 王家爸爸 的帖子

"讀是但一間都唔會後悔" 多謝你呢句

Etcetc 發表於 20-5-19 15:51
我地只係準用家, 唔知係咪物有所值,  不過TTCA 學費與相若級數直資來說已經算貴, 佢再加價就趕客了。mou ...
間間學費都貴啦,有咁上下質素嘅冇乜邊間係平嘅。

因今次疫情,令某幾間傳統名直資暴露咗教學模式過時,名過其實。仲傳統死板過官津,官津因受教局所限就話冇計,但直資有一定嘅自由度又收取學費,就更顯教學模式守舊,同官津分別並不大,之前係因資源豐富加搶先收生先可以贏到一個馬鼻,依家既然大家都可以係自行收生,傳統名官津唔會差好遠。

artroboy 發表於 20-5-20 13:56
因今次疫情,令某幾間傳統名直資暴露咗教學模式過時,名過其實。仲傳統死板過官津,官津因受教局所限就話冇 ...

可否透露邊幾間傳統名直資教學模式過時