用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區 真B1女生升中嘅模擬狀況
樓主: mcl203
go

灣仔區 真B1女生升中嘅模擬狀況

hkpapa852 發表於 20-5-12 18:43
今年港華直屬位仲係計入HK2,即華小生by default仲係當中學網係HK2

多謝高人指教,明白了

Wistaria 發表於 20-5-12 18:41
純粹搭嘴x2:華小搬入東區後,東區B1位會否有變化?舉例:某校上年估算頭40是B1,今年會否變相少了呢?
...

估乍~~~華小咁少人,東區咁大個區,有影響但唔會好大啫,舉例,華小由假設灣仔嘅40%,去到東區變50%,都係得60人,比東區基準嘅33%,都係多取17%,又扣返雲官果啲B1率,每間小學都係可能夾返唔夠1個位出嚟,可以當無乜啦~~~

但對華小收生就影響大啲,可以比舊區大咗競爭力~~~

mcl203 發表於 20-5-12 18:48
估乍~~~華小咁少人,東區咁大個區,有影響但唔會好大啫,舉例,華小由假設灣仔嘅40%,去到東區變50%, ...

又長知識了,謝謝! 你地真是分析得非常仔細,勁過好多老師呀!

mcl203    發表於 20-5-13 01:13

Wistaria 發表於 20-5-12 18:55
又長知識了,謝謝! 你地真是分析得非常仔細,勁過好多老師呀!
係舊區有個大佬係度,長年都唔夠砌
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有人連自己最熟個間都唔知band1率,然後系到有斷估,冇痛苦.

YmOra    發表於 21-4-19 15:25

Sing13 發表於 20-5-12 18:57
有人連自己最熟個間都唔知band1率,然後系到有斷估,冇痛苦.

作家,你好嗎?~~~

mcl203 發表於 20-5-12 18:08
又假設下先,RC 50%取走65, SJC 又68, 加埋133, 咁計返女仔55%=318, 即係無咗451, 剩返149個位俾其他 ...
再減埋華小2X直升,兩軒小16男12女,雲官2個去筲官
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-12 19:00
再減埋華小2X直升,兩軒小16男12女,雲官2個去筲官

其實華小人頭數今年入邊區?我計過好似唔係灣仔~~~

mcl203 發表於 20-5-12 19:00
作家,你好嗎?~~~

咁啱既,等人啊?

Sing13 發表於 20-5-12 19:02
咁啱既,等人啊?

你唔好入嚟啦,你睇唔明㗎啦~~~

mcl203 發表於 20-5-12 19:02
其實華小人頭數今年入邊區?我計過好似唔係灣仔~~~
SSPA份HK2學額名單中,港華直屬位仲係HK2出現,即係代表華小學生當係HK2學生

hkpapa852 發表於 20-5-12 20:52
SSPA份HK2學額名單中,港華直屬位仲係HK2出現,即係代表華小學生當係HK2學生

但係你po果位各區學生人數,灣仔條數似乎無計華小~

mcl203 發表於 20-5-12 20:54
但係你po果位各區學生人數,灣仔條數似乎無計華小~
係喎,你提醒咗我......

PTL_L 發表於 20-5-12 17:56
回覆 mcl203 的帖子

前輩,少少資訊,今年升中一班RCPS家長話,學校講,只要級100內就穩升RC,今年小學130 ...

借位問下,今年RC自行約40個位,收左幾多高小生?

回覆 lcyesther 的帖子

冇聽到師兄師姐話有收到,佢哋媽咪話因為今年冇咩點返學,所以都打聽唔到。

自己推返個po置頂,唔再重新解釋了~~~

繼續係度玩下計數:

中學

中一學額

直屬位

需符合全英中資格人數

可收取非B2A+人數

直屬位取錄B2A+學生人數

MSS

SPSS

SFCS

SJC

港華

RC

灣仔區2021年有呈分既升中人數都係得~1824人, 呢堆直屬B1中學既保留學額, 加埋已經有501個, 如果計埋3間官中個33個位同坑真個21個聯繫位, 即係已有555個位

情景(1): 家長認為直聯小學既B1學生比例高, 只係學校低估學生banding

推論(1):

全區1/3 屬本區B1學生, 即係得608個灣仔區既本區B1學生. 如果用直屬位/聯繫位上中學部既全部係B1生, 咁即係得番 608 - 555 = 53 個B1學生要參加派位

仲有206個區內B1位俾53個人分?

如果仲有20個B1學生去咗直資/自行離場, 咁只係得番33個要派位........

淨係計兩軒每年合基56+人 入QC, 晒多40估兩軒B1學生的話, 吾通個40個兩軒生仲有係B2入QC? 條數點計數都唔啱........

所以直屬位上中學部既學生, 可以肯定一定有一堆本區B2 (只係可能部份仲係全港B1)

推論(2):

假設非全港Top 40%學生全部透過直屬位上, 而聯繫位上既全屬B1, 咁條數會變成 透過直屬位上到中學部既, 得番366人, 計埋其它4間B1中學合共54個聯繫位, 合共有 420個B1學生離場

咁餘下: 608 - 420 = 102個B1生

淨係HK2本區既非保留學位, 仲有 206個B1學額

兩間軒小年年都 56+ 人入QC, 扣除聯繫位, 即起碼仲有40人入到, 當佢地全部係B1攞晒QC大抽獎位, 咁仲有 166個B1位, 但B1人數得番62人

62個B1學生, 就算只計分佈係St James, 寶血, 李賜豪都好似少咗D啦!

所以, 係乎合全港Top 40%而又能升上直屬B1中學個批學生, 會有一定比例係Local B2 (全港B1係度). 至於又係幾多....... 再諗諗再估下

不過另一重點, 講完以上兩個例子, 大家又認為, HK2既真B1學生 (灣仔區本區B1學生) 又會唔會因為盡填B1中學係太進取既行為, 會攪到唔夠位要派入B2中學呢?

聖鄧係咪又真係唔駛收本區B2學生呢?

hkpapa852 發表於 21-4-19 14:38
繼續係度玩下計數:

歡迎歡迎!~~~

hkpapa852 發表於 21-4-19 14:38
繼續係度玩下計數:

用埋你啲反思,整個Summary先:

1.有網友話灣仔某間女校,有80%全區B1率,究竟若直聯小都有80%,究竟邊個會貢獻多於本區嘅上限608個B1位呢?

2. QC係咪真係咁難抽入呢?

3.鄧肇堅係咪真係收唔到B2生呢?

4.每間男女直中都係得少量位,究竟係咪好低機會抽中呢?

5.是否如某些建議要盡早設離場位呢?

6.既然直中收到唔少自己B2生,究竟佢哋如何保持英中資格呢?英中要求有85%全港頭40%學生

7.有建議跨區入灣仔,灣仔直聯小係有收自己B2生下,仍可保持英中資格,可能已經顯示頗強嘅區,跨區入去抽統一有冇風險呢?

8.係區細強校集中嘅情況下,弱勢小學究竟仲可以爭取到幾多B1位呢?

9.本區仲可以帶出另一思考點,各直聯小都有不少B2生,但各直聯小多為B1A/B坊間評級,但都擁有不錯嘅DSE成績/入大學率,究竟係咪B2生不宜讀英中呢?

10.究竟全港B1生,又是否一定係本區B1生呢?

11.點解我係級5,派唔到英中。反為成績後過我嘅級10,派入英中呢?係咪我隨機號碼太差呢?

mcl203 發表於 21-4-21 02:29
用埋你啲反思,整個Summary先:

1.有網友話灣仔某間女校,有80%全區B1率,究竟若直聯小都有80%,究竟邊個 ...

直聯小會否喺自行階段將估計係本區邊緣人,
但全港b1中尾嘅學生放自行備取
令到統一派位中,直屬保留位用唔晒,以致公海位比想像中多左呢