用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區 真B1女生升中嘅模擬狀況
go

灣仔區 真B1女生升中嘅模擬狀況

嚟個估估吓式既模擬, 去嘗試回應吓某些網友用4女津中學既表面統一街位數量,去評估區內真B1女生既機會率~~~
我唔會用某作家既成品, 某區內女小有>70%B1生, 甚或更高既B1率, 去滿足自己既偏愛。 某女小可以有70%本區B1率,其他3區內女小程度相若, 咁咪變成大家都~70%, 代入模擬, 結果係仲驚嚇~

以下係模擬, 僅供参考, 同事實會有或大或少既偏差, 自己放返自己心目中既數字, 去尋找你設定既模擬結果~
本區升中人數~1800, 1/3係600
若女B1生佔53%, 即係318人
4女小有~500人, 假設B1率55%, 即係佔275人
咁, 咪剩返43個B1位俾RC, 兩軒和其他區內小學???
43個女生去爭統一位, 仲要假設0個女生係自行/直資離咗場

有興趣既網友自己放自己認為既%入模擬玩下, 或有對本區真B1女生升中狀況所啓示~~~

以上純屬斷估, 只可以講區內4女小B1率係似乎頗高, 但真正去到邊個B1率呢 ????? ~~~

華小搬離灣仔後,放返出嚟嘅B1位,理論上會被區內強校佔咗大部份,比較弱嘅小學唔易得到好處~

果4 間band 1 率有55%咁高呀?

cafeva 發表於 20-5-12 16:42
果4 間band 1 率有55%咁高呀?

我講咗啦喎,應該高,但我唔係校內人,唔知有幾高~~~

自己可以試用45, 50, 70, 80去睇吓得出嚟嘅結果~~~

回覆樓主:

呢個模擬目的係去理解本區真B1女生係統一乙部嘅競爭情況~

可以試吓將4女小B1率,每次減5%,會釋放25個女生位俾他校。將4女小B1率減到45%,都係只有93個女生要去爭B1位,當中未計直資/自行/統一甲部離場~

但又帶出另一啲問題,4間女校,咁其他小學會有幾多女生呢?多女生入咗女小,就自然男女校少咗女生在讀。再加上,本區某啲小學係強弱懸殊,可以擁有幾多真B1女生?~~~

mcl203 發表於 20-5-12 17:01
呢個模擬目的係去理解本區真B1女生係統一乙部嘅競爭情況~

可以試吓將4女小B1率,每次減5%,會釋放25個女 ...
有冇其他可能性,例如區內其實女生band 1率出奇的高,例如70%係女仔,咁女校band1 率高,會唔會比較合理D?
純粹路過搭嘴,我其實唔了解灣仔小學。

回覆樓主:

又另一思考問題,若4女小B1率低於45%。係4女中主力係子弟兵,每年收>60%自己學生,若收得太多自己嘅B2生,又是否能滿足要有85%全港頭40%學生嘅英中資格呢?。況且,4女津坊間係評起碼B1B成績~~~

咁果4 間多唔多轉會? (自行)

b3410 發表於 20-5-12 17:08
有冇其他可能性,例如區內其實女生band 1率出奇的高,例如70%係女仔,咁女校band1 率高,會唔會比較合理D? ...

又可以考慮下,若本區非常高%係女仔,咁,區內有2間近乎全男校,女生高,變相真B1男生少咗,咁入QC係咪變成好易?況且,似乎本區4女小以外,都係多男生的~~~

cafeva 發表於 20-5-12 17:11
咁果4 間多唔多轉會? (自行)

我理解係唔算多,亦甚少橫向式選校,只指真B1生~~~

b3410 發表於 20-5-12 17:08
有冇其他可能性,例如區內其實女生band 1率出奇的高,例如70%係女仔,咁女校band1 率高,會唔會比較合理D? ...

其實4間女校,有直屬中學,學校應該好清楚小學同學的banding, 局內人解釋一下,好過大家亂估。

b3410 發表於 20-5-12 17:19
其實4間女校,有直屬中學,學校應該好清楚小學同學的banding, 局內人解釋一下,好過大家亂估。
...

局內人唔會講呢,兩軒和聖雅各仲乜要分流,唔少網友都想知~~~

以上係嘗試解釋,本區一定夠凸女B1位俾區內真B1女生。4女小真B1率不在討論之列~~~

回覆 cafeva 的帖子

唔多。

回覆 b3410 的帖子

唔會知,亦唔會問人。大家9月時見到就見

係餅仔原理下,究竟灣仔本區要留返最少幾多B1位俾區內真B1男仔呢?

QC本區67個位,WYHK有9個街位,SJC究竟有幾多B1仔,RC如是~

咁計到尾,SKHTSK係統一乙部只收B1生呢?加埋加埋全區有無咁多B1生?~~~

回覆 mcl203 的帖子

前輩,少少資訊,今年升中一班RCPS家長話,學校講,只要級100內就穩升RC,今年小學130人左右。

mcl203 發表於 20-5-12 16:07
嚟個估估吓式既模擬, 去嘗試回應吓某些網友用4女津中學既表面統一街位數量,去評估區內真B1女生既機會率~~ ...
睇下有冇其它人覆你再同你研究下

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 20-5-12 17:56
回覆 mcl203 的帖子

前輩,少少資訊,今年升中一班RCPS家長話,學校講,只要級100內就穩升RC,今年小學130 ...

又假設下先,RC 50%取走65, SJC 又68, 加埋133, 咁計返女仔55%=318, 即係無咗451, 剩返149個位俾其他小學去分~~~

mcl203 發表於 20-5-12 16:25
華小搬離灣仔後,放返出嚟嘅B1位,理論上會被區內強校佔咗大部份,比較弱嘅小學唔易得到好處~
...

純粹搭嘴x2:華小搬入東區後,東區B1位會否有變化?舉例:某校上年估算頭40是B1,今年會否變相少了呢?

Wistaria 發表於 20-5-12 18:41
純粹搭嘴x2:華小搬入東區後,東區B1位會否有變化?舉例:某校上年估算頭40是B1,今年會否變相少了呢?
...
今年港華直屬位仲係計入HK2,即華小生by default仲係當中學網係HK2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。