用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區 真B1女生升中嘅模擬狀況
樓主: mcl203
go

灣仔區 真B1女生升中嘅模擬狀況 [複製鏈接]

gigiyyc 發表於 21-4-21 15:48
直聯小會否喺自行階段將估計係本區邊緣人,
但全港b1中尾嘅學生放自行備取
令到統一派位中,直屬保留位用 ...

灣仔區有小學部既英中, 除咗港華 (因大多B3直小學生+多B1生出走) 同SPSS (直屬位99個, 小六一級得120人都唔夠, 走多少少就有位剩) 有機會有位剩, 其它學校無乜呢個可能性

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gigiyyc 發表於 21-4-21 15:48
直聯小會否喺自行階段將估計係本區邊緣人,
但全港b1中尾嘅學生放自行備取
令到統一派位中,直屬保留位用 ...

好難講,以前舊方法應會會大機會D,可以用自行去確定佢收生人數,1或2都有可能,視乎佢哋統一學生嘅組合~

新方法下,以坑真去斷估,佢哋果7X個應該有B2生,只聽過有家長話過,真小有學生係自行被取錄,但有幾多個?邊個banding?無從得知。如你所說,將B2生放係自行後補,係一個可行方法,又唔使通知家長。除非,該些B2生真係統一抽入,若如是,亦即係坑真當佢哋係自由人,可要可不要。但另一角度,若係統一入,亦即係基本上往績唔多B1生選坑真,又或,根本唔多B1女生~

以上純屬斷估~~~

mcl203 發表於 21-4-21 17:06
好難講,以前舊方法應會會大機會D,可以用自行去確定佢收生人數,1或2都有可能,視乎佢哋統一學生嘅組合~ ...

灣仔係強區,放本區邊緣人入後補,自行收生本區邊緣人可能比外區b1b-c好嘅時候,放後補佢地入得返嘅機會都大
真本區b1嘅直聯小生又一定可以經統一派位入返
純粹靠估

回覆樓主:

放b2生喺後補,
另一好處係唔會令同校無自行offer嘅b1生有hard feeling
因為大家都無收自行call

gigiyyc 發表於 21-4-21 17:15
放b2生喺後補,
另一好處係唔會令同校無自行offer嘅b1生有hard feeling
因為大家都無收自行call

唔使通知學生,學生基本上係no feeling~~~

只可以估,舉例,若放10-20位B2A生係後補,可以確保佢哋一定入得返,係統一係可入可不入。排唔到後補入,入唔到亦可以係公海游自由式。至於仲有B2生又如何,若果不可能全收,咪由佢哋游自由式,游到返嚟咪入到囉~~~

gigiyyc 發表於 21-4-21 17:12
灣仔係強區,放本區邊緣人入後補,自行收生本區邊緣人可能比外區b1b-c好嘅時候,放後補佢地入得返嘅機會都 ...

直聯學校,往往睇法係,原校生先係自己子弟兵,始終教咗6年,聽教聽話~~~

mcl203 發表於 21-4-21 17:30
直聯學校,往往睇法係,原校生先係自己子弟兵,始終教咗6年,聽教聽話~~~
...

灣仔b2A直聯生,可能都同東區b1c差不多時,咁真係揀返b2A入後補都未定

gigiyyc 發表於 21-4-21 17:32
灣仔b2A直聯生,可能都同東區b1c差不多時,咁真係揀返b2A入後補都未定

英文水平,可能平均高好多~~~
‹ 上一主題|下一主題