用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31? 定聖家?
樓主: tomato121
go

31? 定聖家?

janiejaniejane 發表於 20-5-16 00:54
如果住31網,就算小學喺62網,升中都可以揀返31呀。佢要喺兩個網中揀一個啦
...
轉網升中係有風險,尤其係由地區二線小學轉網既學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-15 19:14
入62網小學不如留係31網抽好過。62網係升中地獄之一。
我都係話去個邊不如留31,特別係仲有個細佬(男仔留KL1點都著數過KL3)。家姐博一次兩樽油之一,博到細佬就舒服好多。當然,博唔到就睇造詣,其實去聖家都要睇造詣啦,聖家又唔係天神甘100%直上。個人認爲棄31轉62制唔過。

回覆樓主:

有20分,點解唔博聖羅撒?升中8成5收返,又係九龍城校網

medicine 發表於 20-5-16 22:39
我都係話去個邊不如留31,特別係仲有個細佬(男仔留KL1點都著數過KL3)。家姐博一次兩樽油之一,博到細佬就 ...

如果31網,又應該點排好呢?

cecnl 發表於 20-5-17 09:36
有20分,點解唔博聖羅撒?升中8成5收返,又係九龍城校網

因為博嘅機率大好多!(emoji)

tomato121 發表於 20-5-17 09:51
因為博嘅機率大好多!(emoji)

據我所知今年好多20分入聖羅撒. 除非你揀九龍城聖家就機會大d, 如果九龍塘聖家應該和聖羅撒機會差不多。但聖家升中只有50%。

janiejaniejane 發表於 20-5-16 13:15

可唔可以講解下有咩風險?真心請教,因為我本來都諗 ...

如果本身小朋友讀緊個間係區內一線,又肯定唔係banding邊緣人仕,風險好低。

但如果只讀地區二線小學,自己衡量下間小學去到另一區,會係咩水平。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

得20分, 搏九龍城聖家定聖羅撒好?

Dybala 發表於 20-5-20 11:08
若要穩陣,當然係九龍城聖家競爭較細。

去年有聖家15分中 聖羅撒20分中

除咗諗邊間機會大,我諗你應該要諗吓如果唔得你打算點先?

回覆 hkpapa852 的帖子

唔得就甲一試多次其中一間啦, 我估甲部擺哂兩間都應該冇乜意義, 當然都會直私大包圍買重保險啦

Dybala 發表於 20-5-20 12:33

唔得就甲一試多次其中一間啦, 我估甲部擺哂兩間都應該冇乜意義, 當然都會直私大包 ...
相信 hkpapa852係指....若自行 20分搏聖羅撒唔得既後備方案!因20分聯合道聖家好穩陣。另外,大抽獎甲部成功機會率接近零!

apple1990 發表於 20-5-20 12:52
相信 hkpapa852係指....若自行 20分搏聖羅撒唔得既後備方案!因20分聯合道聖家好穩陣。另外,大抽獎甲部成 ...
甲部邊間機會都低,聖家上年/今年得,唔代表下年、下下年都都。
最終都要諗定大抽獎。

無咗111得唔得呢?始終有份學校係111優先叩門。

如果本身區係升中地獄,不如諗辦法早走早著啦,仲諗住唔得去搏大抽獎咪盞自己辛苦多6年。

hkpapa852 發表於 20-5-20 12:58
甲部邊間機會都低,聖家上年/今年得,唔代表下年、下下年都都。
最終都要諗定大抽獎。

自行20分搏聯合道聖家,理論上點都競爭細過20分搏聖羅撒及九龍塘聖家。

本身40網, 女仔都叫唔錯, 但區內幾間熱門都唔夠分, 所以先諗呢兩間

apple1990 發表於 20-5-20 12:52
相信 hkpapa852係指....若自行 20分搏聖羅撒唔得既後備方案!因20分聯合道聖家好穩陣。另外,大抽獎甲部成 ...

甲部雖然少位,但都一定有人中。我最少識2個朋友是跨區中甲一(肯定不是借地址的),超幸運

Dybala 發表於 20-5-20 13:09

本身40網, 女仔都叫唔錯, 但區內幾間熱門都唔夠分, 所以先諗呢兩間 ...

若5分屬宗教分,#40 荔天應該適用,但20分搏荔天只係有機會不是穩陣。

hkpapa852 發表於 20-5-20 12:58
最終都要諗定大抽獎。

無錯。早d去另一個網試少d煩惱,否則將來想跨網又可能因邊緣人關係,會跌banding。