用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31? 定聖家?
樓主: tomato121
go

31? 定聖家?

Jellysugar 發表於 20-5-13 12:01
如果我得15分 超級心儀 聖家 我應該博邊一間好

自行15分 搏聯合道聖家才有較佳機會。

Jellysugar 發表於 20-5-13 12:01
如果我得15分 超級心儀 聖家 我應該博邊一間好

據去年分享 九龍塘15分要抽

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3801288

KateC2012 發表於 20-5-13 12:33
搭單問問,家姐細佬呢個組合,其實邊個校網最好?
我本人都心儀聖家,但諗到個細又要煩多次,就好腳步了
...

我有幾個有仔有女既朋友入咗14網嘉諾撒,(通常係大女細仔組合),小學男女校,中學女校,升中網內中學各banding平均。
唔知九龍有無類似嘉諾撒這類學校?

...
九龍區的話 #41男女也好!

...

盟友(emoji)(emoji)(emoji)

apple1990 發表於 20-5-13 12:29
自行15分 搏聯合道聖家才有較佳機會。

apple你小朋友係邊間聖家呀?

...

港島考慮14網小學平均 中學多選擇

tomato121 發表於 20-5-12 09:19
想請教各位
家住31,心儀41聖家,20分
但仲有個細佬跟尾,係咪唔應該揀女校呢?

20分自行兩油天,成籮人抽,如果諗住諗埋細佬,家姐自行油天,入唔到要抽獎就家姐冒險,搏得到一次攪掂兩個,搏唔到家姐唔知去左邊,細佬又要再搏過。20分自行聖家,機會一定大過油天,入到,仲想為細佬舖排便叩門一線男女津,叩到一次攪掂兩個,叩唔到家姐讀聖家,細佬再搏過。兩個情況最worst都是細佬要再嚟過,但自行聖家就起碼家姐唔使煩。
另外,正如其他jm所講,31網如選德信(即避開四大)統一派位抽中機會都高的,自行15分德信機會雖然微,但未必唔得

回覆樓主:

我同屋企人傾左!大概係。。。

家姐20分博聖家。

如果咁好彩俾家姐博到,細佬第日20分入#62普通到不得了嘅學校(父畢業+宗教分)打打底,再去叩其他

回覆樓主:

初來報到,請問兩間聖家係咪都係龍校可以升中?中學都會係Band 1嗎?

pokipoki 發表於 20-5-15 16:44
初來報到,請問兩間聖家係咪都係龍校可以升中?中學都會係Band 1嗎?

兩間聖家有B1書院直屬位
龍校係SMCS/天神直升SMCC

tomato121 發表於 20-5-13 18:42

家姐20分博聖家。
入62網小學不如留係31網抽好過。62網係升中地獄之一。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tomato121 發表於 20-5-12 17:56
謝謝各位!
揀聖家可以煩少12年,但就要煩細佬(emoji)
所以都係要煩!

提提你,聖家有兩間小學部,每間平均只有一半人上到中學部,所以唔好諗住唔駛煩升中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-15 19:21
提提你,聖家有兩間小學部,每間平均只有一半人上到中學部,所以唔好諗住唔駛煩先中
...

我以為100%直上

pokipoki 發表於 20-5-15 21:37
我以為100%直上

一條龍係SMCS/天神直上SMCC

pokipoki 發表於 20-5-15 21:37
我以為100%直上
直屬與一條龍不一樣

hkpapa852 發表於 20-5-15 19:21
提提你,聖家有兩間小學部,每間平均只有一半人上到中學部,所以唔好諗住唔駛煩先中
...

因為級頭15% 左右可以去比聖家書院更好嘅中學。所以,整體也有65%-70% 去 B1

tomato121 發表於 20-5-13 18:42

家姐20分博聖家。

其實,男生留喺#31 搏小一大抽獎都係好選擇!