用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 求意見-9個月大b 報N班日後讀IS及14-15去海外升學 ...
樓主: manmankiss
go

[其他] 求意見-9個月大b 報N班日後讀IS及14-15去海外升學 [複製鏈接]

回覆 Ching0404 的帖子

明白, 等我地自己多d同佢講下英文先!!

manmankiss 發表於 20-5-13 10:15
回覆 小寶貝兒 的帖子

多謝你嘅分享, 令我對佢教學模式有更實在嘅概念.
我哋由開始申請就會同佢講,同佢分析點解我哋要幫佢申請轉校,佢都好唔捨得舊校,不過佢都明白點解要轉,到返左新校之後識左同學仔,老師又nice,就好好多了!加上佢仍然有同舊同學約埋FaceTime同埋一齊玩online game,佢而家好開心
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

manmankiss 發表於 20-5-13 10:20
回覆 964000 的帖子

多謝你嘅分享, 令我對佢教學模式有更實在嘅概念.

其實我身邊識的人,又好少真係讀得很差,至多不適合IB的中學會轉A level,正正常常正確學習態度,平時又有閱讀習慣的,都應該跟到。
不過聽過某學校有人,在考中學時才發現英文pass不到ESF和其他IS, 她家人說小朋友平時連幾十頁的書也不看,可能態度問題,父母又忙冇理,相信是個別例子。
小學程度其實有benchmark, reading level, maths, writing 等都要assess, 老師家長日feedback也很詳細,另外也會同UK/US比較,不過IS一般不會純因為學業趕人走。
幼稚園同小學除了中文,一般少補習,不過都見有人中英數全補,但補完又不覺得很明顯特別,可能好特別我唔知,因為冇乜機會比較。
補唔補真係家長自己決定,不是需要。學校只是要求家長在家延續鼓勵閲讀。如果真係有需要,學校應該有support, 例如我們學校有homework club(免費補習),當ECA參加。又例如reading落後的,負責literacy的老師會1:1跟。Oral弱的有老師派來的高年級姐姐breaktime定時到來找你吹水。
興趣班都真係有興趣才參加,我女比較多興趣剩係學校都參加了5個叫佢又不肯cut, 未計校外幸好我們早放學又沒有功課,仍可早睡(8:30),不過起碼不用為升中而「佈署」參加甚麼興趣班,你hea又得認真到入港隊又得。

好詳細呀!!
照咁睇, IS 真係好合乎我所想要俾bb嘅教育模或...唔知係唔係多數嘅IS都係咁呢? 有時dd人會講IS嘅syllabus對比香港LS易d,你覺得呢?

另外, 你提到有人唔適合IS, 想問你知唔知係點睇得出?

manmankiss 發表於 20-5-14 09:39

好詳細呀!!

我沒有特別比較過,我相信大部分是類似的模式。
至於易定難,學校教得快定慢間間不同,大概都會跟curriculum,搵番啱自己節奏。

回覆 ming903 的帖子

你好呀
想問多少少你點同小朋友準備K1? 因為我睇左一排info, 覺得如果bb都入到ESF Tung Chung就好啦, 所以想問你點準備....thanks a!

- deleted -
‹ 上一主題|下一主題