用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙vs聖類斯
樓主: Happyhappy@
go

蘇浙vs聖類斯

回覆 ruudi82 的帖子

Thanks

谢谢。
咁上學期的考试是在聖诞假前,定假后開始?

测考時,是每日考幾多科?会有一日假休息再考過,定是連續考幾日先放假?

每次测考過的範圍,会否下次再重覆呢?定考完唔再考?

老師会否施壓比家長,例如平時功课做對與否也沒問題, 不計分的?

chancarrie1 發表於 20-5-15 16:48
谢谢。
咁上學期的考试是在聖诞假前,定假后開始?
我見你都問到好仔細wor...呢D我唔知了...唔係我同佢溫書 (唔駛太緊張, 小朋友會習慣)
做功課唔計分的...所以我唔太對佢D功課...等佢錯左返黎先改...

係呀,蘇浙一向比人感人好神秘,網頁什麼资訊都冇。難得你樂於回答,好多谢。

3测3考極傳统冇活動的學校,真不是容易選擇。
所以你小朋友又適應到就好囉。

chancarrie1 發表於 20-5-15 19:47
係呀,蘇浙一向比人感人好神秘,網頁什麼资訊都冇。難得你樂於回答,好多谢。

3测3考極傳统冇活動的學校, ...
冇活動咪自己安排課外活動LOR
所以我地冇補習, 放學之後就係游水(游兩日)/踢波(1日), 成績都跟到呀...

總好過有D小學晚晚做到11點...蘇小D功課好輕鬆架

ruudi82 發表於 20-5-15 21:17
冇活動咪自己安排課外活動LOR
所以我地冇補習, 放學之後就係游水(游兩日)/踢波(1日), 成績都跟到呀...

你好,請問蘇浙是專科專教嗎?
除咗中英數常,仲有乜課程呢?
謝謝

Coxon媽咪 發表於 20-5-18 01:21
你好,請問蘇浙是專科專教嗎?
除咗中英數常,仲有乜課程呢?
謝謝

高年級唔知啦,
有中英數常/音樂/體育/視藝

英文老師 有兩個..主老師係外國人, 本地老師會跟Grammar/Reading之類 (我唔太記得). 英文係專科專教

中/數/常, 會由佢地班主任教晒, (我估所有非英語老師都應該係大陸人, 唔似香港人講廣東話---可能我估錯, 因我只係講緊我遇到三個班主任)

常識有IT堂...(教下點開windows 個D, 一定唔係STEM寫CODE個D), IT 由另一位老師教

音樂/體育/視藝我冇考究由咩老師教

讀左三年感覺

功課唔多 (可以返屋企1小時內做完--每日功課堂要肯做先得..有時老師見你做完會收埋)
測考多, 但範圍唔算超闊, 冇教淺測深
課堂秩序幾好
試過有學生小一新生係小息同其他同學推撞, 校長即刻當日搵個小朋友傾偈
老師同家長交流唔似其他學校咁多, 但經家教會反映意見學校願意聽/改善
課程比較死板
設施比較舊
英文堂一星期五日有8-9堂, (即每日平均接近兩堂)

我當時考慮係:
我如果讀st louis, 我要比錢出去學普通話加搵外國人練oral, 加埋都應該每月3000-4000 (只係計每星期/1堂) , 但蘇小係日日學到普通話加外國人Oral

如選蘇小, 我只需要比錢參加兩個課外活動(踢波/游水) 加埋2000就可以

而且蘇小升中學較有保障, 係咁情況取捨, 睇下大家點諗

ruudi82 發表於 20-5-18 09:54
高年級唔知啦,

謝謝你詳細地回覆。
請問蘇浙的功課易唔易跟?
如果target中學港同,在蘇浙成績需要keep在什麼位置呢?謝謝。(手上仲有福小,陸慶濤)

ruudi82 發表於 20-5-18 09:54
高年級唔知啦,

Thanks for sharing :)
請問班主任唔係上堂,同小朋友講普通話定廣東話架?
咁蘇小上常識數學個的堂會用普通話加廣東話教定全普通話? Thanks

lglp20131025 發表於 20-5-18 20:07
Thanks for sharing :)
請問班主任唔係上堂,同小朋友講普通話定廣東話架?
咁蘇小上常識數學個的堂會用 ...

蘇小任何時間都係用普通話架, 學生/老師都唔會用廣東話
仲有教英文D外藉老師係唔識中文,要英文溝通

仲有唔少家長/學生母語唔係普通話/廣東話....英文母語都多..(可能多過廣東話)

Coxon媽咪 發表於 20-5-18 17:24
謝謝你詳細地回覆。
如果target中學港同,在蘇浙成績需要keep在什麼位置呢?謝 ...
功課易跟
如果我TARGET 港同唔會讀蘇浙啦. 兩間模式都唔同

蘇浙應該岩升去婦女會呀張祝珊果類

BTW: 如果港同VS 蘇浙, 我會選港同...不過當年太遠又要IN3次所以冇報到

Coxon媽咪 發表於 20-5-18 17:24
謝謝你詳細地回覆。
如果target中學港同,在蘇浙成績需要keep在什麼位置呢?謝 ...
你預大概60%升BAND1, 有時70% 咁
2014-17 4年, 每年有大約4-5人入港同...BTW, 港同唔係要IN咩, 考第一死讀書都未必收WOR

ruudi82 發表於 20-5-18 20:31
蘇小任何時間都係用普通話架, 學生/老師都唔會用廣東話
仲有教英文D外藉老師係唔識中文,要英文溝通

Thanks 明白好多小朋友既母語係普通話,但點解英文係母語既小朋友都多呢? 同埋係未好多都係內地老師黎架?
另外,我留意到你好幫手成日答蘇浙既post(emoji) 我同你當初比小朋友讀蘇浙一樣都好擔心小朋友死讀書唔識變通。因為我個小朋友依家都係記野認字好快,但就唔係好outgoing

lglp20131025 發表於 20-5-18 22:10
Thanks 明白好多小朋友既母語係普通話,但點解英文係母語既小朋友都多呢? 同埋係未好多都係內地老師黎架 ...
1, 有D大陸人可能之前派外地, D小朋友係外國出生就母語係英文2. D大陸人學歷高, 本身留學外國同小朋友溝通都係英文

我而家小朋友都係認字快/識字多, 但作文唔掂
數學教過的完全快手做完, 但一轉彎就唔識

不過呢個係香港教育問題, 好多小學都係咁

PS 我唔會比佢讀DSE, 希望中學用其他課程去改佢

lglp20131025 發表於 20-5-18 22:10
Thanks 明白好多小朋友既母語係普通話,但點解英文係母語既小朋友都多呢? 同埋係未好多都係內地老師黎架 ...
如果你小朋友小朋友死讀書唔識變通。因為我個小朋友依家都係記野認字好快,但就唔係好outgoing---> 應該可以係蘇小拎唔錯成績

ruudi82 發表於 20-5-19 07:46
如果你小朋友小朋友死讀書唔識變通。因為我個小朋友依家都係記野認字好快,但就唔係好outgoing---> 應該可 ...

Thanks, 同你講你仔仔一樣,佢計數好快,但一轉左文字題就。。 蘇浙係傳統學校,我估佢都讀得黎。我地留左蘇小only, 佢又可以抽獎
我係有小小擔心佢普通話,普通話依家好差,完全聽唔明,而你話老師唔會講廣東話,咁多同學都係普通話人。
因為我當日去In 都見到唔小香港人,不過可能大家有幾個offer係手,無選蘇小最後。

lglp20131025 發表於 20-5-19 08:43
Thanks, 同你講你仔仔一樣,佢計數好快,但一轉左文字題就。。 蘇浙係傳統學校,我估佢都讀得黎 ...
完全唔需要因為你小朋友普通話差而對蘇小卻步,小朋友半年咩都聽得明,我都從來冇同阿仔練普通話,佢都係咁讀。不過我建議你如果派完位扣晒門後都係讀蘇小,咁暑假補下普通話就ok了(當年我補習都冇),, 小朋友真係咩都唔識咁讀蘇小(第一年仲要考好好成績架)。蘇小作為一家back up學校真係唔錯,就算放眼14網都係一間好小學,係港島太多神校先被比下去姐。

ruudi82 發表於 20-5-19 09:04
完全唔需要因為你小朋友普通話差而對蘇小卻步,小朋友半年咩都聽得明,我都從來冇同阿仔練普通話,佢都係咁 ...

明白,多謝曬你既回覆啊

lglp20131025 發表於 20-5-19 09:31
明白,多謝曬你既回覆啊
我都祝你抽到好野啦...有蘇小BACK UP 定好多架
當年放榜, 見D家長黑晒面, 喊晒口, 六神無主咁扣門真係好慘情...

當年我派左第9志願都係hea扣..輕輕鬆鬆

ruudi82 發表於 20-5-19 10:07
我都祝你抽到好野啦...有蘇小BACK UP 定好多架
當年放榜, 見D家長黑晒面, 喊晒口, 六神無主咁扣門真係好慘 ...

多謝你啊,我個係天地網,如果中到第一,二 我會讀津校。但都有自我安慰touch wood派唔好扣唔到,就當比4千幾蚊學普通話英文,咁外補呢兩科都係錢黎架嗎同埋蘇浙我都唔抗拒,我覺得岩我個仔讀既(emoji)