用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 問題來了,關於升中報名表
樓主: luluhaha
go

問題來了,關於升中報名表 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-5-20 08:19
呢點好似唔係必然的

https://www.info.gov.hk/gia/general/201601/27/P201601270643.htm

原來父母要經常居港,咁幾好喔,公平D。

hkpapa852 發表於 20-5-20 08:19
呢點好似唔係必然的

https://www.info.gov.hk/gia/general/201601/27/P201601270643.htm
如果跟這個解釋來看,國籍不可能是香港,只可能是中國,或其他國家。居住地才可以填不同地方。

b3410 發表於 20-5-20 09:54
如果跟這個解釋來看,國籍不可能是香港,只可能是中國,或其他國家。居住地才可以填不同地方。
...

本來國籍就係要填國家,否則點解有個「國」字呢?

LeeCC 發表於 20-5-20 08:54
同學仔外國出生,爸爸外國人媽咪香港人,跟媽咪來香港住,每年去入境處申請,佢有身份證的

如果佢用身分證申請,就填中國,如果佢用passport咪填外國囉。

little_yolky 發表於 20-5-20 10:11
如果佢用身分證申請,就填中國,如果佢用passport咪填外國囉。

有身份證唔代表系中國籍架,印傭菲傭都有身份證,佢地唔係中國籍

講返同學仔,佢應該唔可以認系中國籍,佢連回鄉證都無資格拿,去大陸要Visa的

LeeCC 發表於 20-5-20 10:18
有身份證唔代表系中國籍架,印傭菲傭都有身份證,佢地唔係中國籍

講返同學仔,佢應該唔可以認系中國籍, ...

外傭係W字頭,佢既身分證係基於佢阿媽係中國籍既香港人喔,所以佢先有身分證。佢應該攞到特區護照喔。不過父母鍾意咪填外國國籍囉,小朋友有身分證,學校應該當local處理既。

LeeCC 發表於 20-5-20 08:54
同學仔外國出生,爸爸外國人媽咪香港人,跟媽咪來香港住,每年去入境處申請,佢有身份證的

留意到你講嘅同學仔係要:

「每年去入境處申請」。

咁睇佢並非香港永久居民,係有條件逗留香港,最終能否取得永久居民身分證,要視乎個案。

另外之後你提到佢無資格申領回鄉證,入境內地佢要攞visa,咁就證明佢一定係外國國籍啦。

little_yolky 發表於 20-5-20 10:24
外傭係W字頭,佢既身分證係基於佢阿媽係中國籍既香港人喔,所以佢先有身分證。佢應該攞到特區護照喔。不過 ...

似乎佢應該攞唔到特區護照喎,因為佢每年都仲要去入境處申請... ...

rulerL 發表於 20-5-20 11:58
似乎佢應該攞唔到特區護照喎,因為佢每年都仲要去入境處申請... ...

佢囉唔到特區護照和回鄉證的

其實系兩個case

1  香港出生,但外籍
2 外國出生,持外國護照,母親在香港出生,跟母親在香港居住

1應該系本地生
2係咪算系本地生呢?佢一直讀津校的

LeeCC 發表於 20-5-20 12:24
其實系兩個case

1  香港出生,但外籍

「其實系兩個case

1香港出生,但外籍
2 外國出生,持外國護照,母親在香港出生,跟母親在香港居住

1應該系本地生
2係咪算系本地生呢?佢一直讀津校的」

——————————
——————————
以下係我理解,有錯請指正:

1: 雖然持有外國護照/國籍,但因為佢在香港出生,根據多年前法院的判決,佢係自動擁有香港永久居民身份。所以如果佢以香港永久居民身份入讀嘅,佢係本地生。

2: 外國出生並持外國護照,雖然母親在港出生並隨母在港生活,但如果佢仍然需要每年往入境處辦理繼續逗留手續,咁佢嘅逗留條件可能類似內地新移民,入境處要視乎佢有無連續7年以香港為主要居住地,以及其他方面以評估會否給予其永久居民身份。

而以一般香港居民身份入讀津校無問題,但如果要以國籍去區分的話,佢應屬外國國籍人士。

rulerL 發表於 20-5-20 13:31
「其實系兩個case

1香港出生,但外籍

case2小朋友系香港住左快夠7年,到九月開學就過七年

LeeCC 發表於 20-5-20 12:24
其實系兩個case

1  香港出生,但外籍

參考EDB以下通告

教育局通告第 1 9 /2019 號
非本地兒童及持有擔保書的兒童
在香港入學
https://applications.edb.gov.hk/circular/upload/EDBC/EDBC19019c.pdf
‹ 上一主題|下一主題