用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 HKAGE 英文course
go

HKAGE 英文course

想問, HKAGE offer 的 英文科courses 有趣嗎? 未知係咪取錄,但學校老師話通常學校推薦得都ok的,所以想問下其實可以選的課程有幾大幫助? 可以讀的課程多選擇嗎? 係咪online course 同實體course都有呢?
同埋,入到HKAGE,對升中報學校有無幫助?定都係報國際性d嘅資優課程認受性高d?

Thanks!

goofybaby 發表於 20-5-11 14:12
想問, HKAGE offer 的 英文科courses 有趣嗎? 未知係咪取錄,但學校老師話通常學校推薦得都ok的,所以想 ...
如果有興趣既話,任何科目都值得讀,始終學多樣野總是好的。有啲英文既courses,例如ELLP1212,坊間無類似既選擇,只係HKAGE有。
讀HKAGE既一般課程,同升中係無太大關係既,語言有啲例外。語言類對升中有間接幫助:想像一下,中文面試時你小朋友用文言回答問題;英文面試時你小朋友能引用沙翁名言回答問題,老師既印象會好唔同。呢啲間接幫助,數理科係做唔到既。

醒目開學勳章 貢獻勳章

報中學無幫助

唔清楚英文,但in general,有少量online,大部份course都係面授
d班好難報,熱門嗰d可以報3次都無被選
HKAGE係攞咗政府funding,好多課程都係外面搵人教,部份會同中大合作,可能會同原有課程部份重複
作為學員,有合格身份,可每年度申請一次支助,報讀指定非HKAGE課程,我仔就claim 到部份科大DP嘅學費

另外,部份課程/小組需要學員合作,如搞家長講座,學員從中得到搞活動經驗,亦識到新朋友
恐龍家

王家爸爸 發表於 20-5-13 10:28
如果有興趣既話,任何科目都值得讀,始終學多樣野總是好的。有啲英文既courses,例如ELLP1212,坊間無類似 ...
明白,thanks!

小曳人 發表於 20-5-14 13:42
報中學無幫助

唔清楚英文,但in general,有少量online,大部份course都係面授
原來有咁多嘢,要慢慢explore下。Thanks!

回覆 小曳人 的帖子

原來可以 claim 科大DP 學費,早知我都 claim  ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

cowkingb 發表於 20-5-21 14:32
回覆 小曳人 的帖子

原來可以 claim 科大DP 學費,早知我都 claim  ...
2019 年開始改policy,要pre-approval,以前唔駛,我知道之後問:已開學,咁點呀?!佢照批俾我,到有成績出到,先一次過submit 所有單據

唔係fully claim,但唔記得max 係幾多
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

Claim 唔足都好呀... 但今年 DP 已考完試,明年先有機會了

回覆樓主:

入咗 hkage,申請DP會容易點嗎?