用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問學之園星匯校是否一定能拿到教育局批核? ...
go

請問學之園星匯校是否一定能拿到教育局批核? [複製鏈接]

萬一(只是萬一)教育局沒有批,那麼這些錄取的學生怎麼辦?

有些疑惑。
   2    0    0    0

johnliu82 發表於 20-5-11 11:19

有些疑惑。

你有星匯校offer?

同問 如果萬一教育局不批呢?

明明寫明冇得報,但係有家長收到OFFER,學校點安排小朋友可面試,?有D冇得面試

我仔仔有面試
但冇offer
佢之前個website 都有提及過要得到教育局批
才可以開校

回覆 johnliu82 的帖子

係咪現在要交雜費/ 大訂?

mable0901 發表於 20-5-12 09:49
明明寫明冇得報,但係有家長收到OFFER,學校點安排小朋友可面試,?有D冇得面試

記得申請的時候有選項的哦(哪個校同埋上午/下午),要不然我都不知他們有新校。

mable0901 發表於 20-5-12 09:49

我記得當時報k1星匯校係叫“入讀意向“,同其他分校唔同,仲有報佐星匯就唔可以報其他分校。
利申,有offer

johnliu82 發表於 20-5-11 11:19

有些疑惑。

應該只係時間問題吧,要對辦學團體有信心嘛

回覆樓主:

pn同k的approval係唔同政府部門處理,k係教育署,n係社會福利署(同child care咁approve) . 所以只有k嘅牌,無pn牌呢個情況係有機會會出現。

不過另一個post已有家長話收到pn offer,  即係pn牌都應該批左,如果唔係,LH唔可以formal出offer信

enna_tm 發表於 20-5-12 11:25
pn同k的approval係唔同政府部門處理,k係教育署,n係社會福利署(同child care咁approve) . 所以只有k嘅牌, ...

PN同幼稚園仲不同部門批啊?

pn同k的approval係唔同政府部門處理,k係教育署,n係社會福利署(同child care咁approve) . 所以只有k嘅牌, ...

之前主任提過第一年唔開pn班,點解會有人有offer

上年君豪校派Offer嘅時候同樣教育局仲未批。
講真都冇人知道係咪一定可以攞到批核,但佢有其他分校,萬一有問題可能其他分校都可以支援。或者你可以打去學校度問下有冇應變措施。

johnliu82 發表於 20-5-12 11:31

pn係社署。唔同部門

rurikayuki 發表於 20-5-12 11:32
之前主任提過第一年唔開pn班,點解會有人有offer

你可以睇番另一個LH post,  有媽媽話有。但我小朋友都係waiting,  所以唔可以確定。

新校似是未拎到pn牌, 我見有offer 的, 是不用交$970

醒目開學勳章 王國長老

pn同k的approval係唔同政府部門處理,k係教育署,n係社會福利署(同child care咁approve) . 所以只有k嘅牌,無pn牌呢個情況係有機會會出現。

不過另一個post已有家長話收到pn offer,  即係pn牌都應該批左,如果唔係,LH唔可以formal出offer信

不解釋咁多

校舍已有臨時牌係會查得到, 未有就.......

社會福利署唔會批校舍囉

主頁 > 學生及家長相關 > 學校資料 > 學校資料搜尋及學校名單 > 學校搜尋

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/534200.pdf

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

enna_tm 發表於 20-5-12 12:45
pn係社署。唔同部門
社署唔會批校舍啵
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Zonchi 發表於 20-5-12 11:56
上年君豪校派Offer嘅時候同樣教育局仲未批。
講真都冇人知道係咪一定可以攞到批核,但佢有其他分校,萬一有 ...
君豪校係已有臨時註冊

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolinfo.aspx?langno=2&scrn=613681000111

miriam 發表於 20-5-12 16:49
不解釋咁多

校舍已有臨時牌係會查得到, 未有就.......

你呢個係2019-2020年度,2020-2021年度教育局應該未出
‹ 上一主題|下一主題