用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙PN vs 學之園PN
go

蘇浙PN vs 學之園PN

啱啱呢兩間都收到下午班offer..有冇家長知道邊一間語境較好?蘇淅係咪比較嚴?唔該

暫時問過身邊朋友 都係投學之園一票
係咪真係唔駛諗?

蘇淅係有私小band up 仲可以抽獎,LH係出公海同人爭餐死

有無心儀龍幼K1會考?如無,我會揀LH,操fit 小朋友,再加上教材,配套,仲有好好既語境

語境相信係Lh好,如果小學aim higher than 蘇淅就LH啦

回覆樓主:

普通話語境來說,蘇浙較好,朋友讀蘇浙,話好多小朋友母語本身係普通話,平時溝通都係普通話多。
英文/廣東話語境應該LH較好,亦較平均。

邊間學之園?如果係同君豪比會揀蘇淅。

DJH0108 發表於 20-5-11 09:41
啱啱呢兩間都收到下午班offer..有冇家長知道邊一間語境較好?蘇淅係咪比較嚴?唔該 ...

蘇浙的PN收生入面,係有好多揸外國passport abc小朋友同外藉人仕入讀,英文語境唔會差。我小朋友讀過KCS PN 好好彩入到較小人果班28人,就我女果班入面起碼一半以上小朋友係講英文。6-7個外藉人仕1個日本人,1個新加坡。

照顧方面你唔駛擔心,有兩個老師同一個嬸嬸長註課室外,有三個外藉英語老師入面教英文同照顧小朋友互動

蘇浙既PN係好開心,配合每週不同主題和節日著不同服裝角式扮演,有大小肌活動室,有禮堂比小朋友上台表演,老師同小朋友排舞,好開心。

師資蘇浙老師全部都好有經驗,流失率極低

語境係英普都ok,不只是普通話。

就今年疫情下,蘇浙比其他學校早開始用zoom教學,2月已安排follow up唔錯。相比聽番讀學之園朋友講安排無蘇浙咁好。我亦知道疫情下學校有同家長向政府申請減學費($2000)

學之園收12個月學費$6000X12
蘇浙收10個月學費$3xxx X10

My child goes to KCS. He really enjoys it.
Very good NET.
Mandarin environment.

Many children I know got accepted into top tier International Schools.

But if you want Cantonese, then LH might be better

chan123123 發表於 20-5-13 11:50
Is 君豪 branch not so good?

DJH0108 發表於 20-5-11 09:41
啱啱呢兩間都收到下午班offer..有冇家長知道邊一間語境較好?蘇淅係咪比較嚴?唔該 ...

我係蘇浙pn用家,我又吾覺比較嚴,老師有愛心,同學除本地外,有來自內地同mix,所以其實語境都好好。佢雖然大班,但會分小組,我女返學好開心,冇唔適應。k1會去另一間幼稚園。

回覆 Muigg 的帖子

請問現在蘇浙還有減學費嗎?

Vote for KCS

回覆樓主:

如果蘇浙pn好,是否應該繼續蘇浙k1, 還是去其他幼稚園?

mingwing5 發表於 20-5-21 12:36
我係蘇浙pn用家,我又吾覺比較嚴,老師有愛心,同學除本地外,有來自內地同mix,所以其實語境都好好。佢雖 ...

請問會轉去邊間幼稚園?

chan123123 發表於 20-5-13 11:50
Are you parent of NE campus? may i know why you have such comment. Thank you.