用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 第一年留學,需要帶什麼過去
樓主: joan921
go

[加拿大] 第一年留學,需要帶什麼過去 [複製鏈接]

joan921 發表於 21-5-3 21:14
thx for sharing(emoji)  我仔今年過去讀G11,佢讀Eric Hamber.

你好Joan921,  你會倍你仔一齊過去開學嗎? 你點樣安排14天隔離?

我宜家煩惱緊如何安排14天隔離,我想陪她一起去開學,一齊隔離,但唔知到時用ETA可唔可以入到境。 她自己去又擔心佢搞唔掂

joan921 發表於 21-5-3 21:15
大家買咗機票未呀,可否分享下。

我仲等緊study permit, 未訂機票呀

autoto 發表於 21-5-3 21:05
戶口要自己開的,但未夠19歲要大人或親戚陪佢去開,上年我同仔去開,同時申請禁機+debit card (未成年不 ...

有一隻加拿大自產的成葯Cold Fx (樽上寫Daily Support, Boosting the Immune System那款), 在London Drug或Shoppers Drug Mart, 一定有售, 去到可以買一樽守門口, 提取自花旗參精華, 可增強免疫系統, 我們家一開始作傷風感冒, 就食一粒, 非常有效, 我廿多年前就開始用它, 現在60粒裝200mg的, 正價要賣到CAD28, 遇上減價時試過CAD20, 或CAD23買到.

LikLik 發表於 21-5-3 22:51
你好Joan921,  你會倍你仔一齊過去開學嗎? 你點樣安排14天隔離?

我宜家煩惱緊如何安排14天隔離,我想陪 ...

我仔其實申請咗homestay, 但收到通知今年好大機會arrange 唔到,叫我哋諗定其他安排。現在一邊waiting, 一邊安排陪讀準備。隔離方面,頭3天會book政府指定酒店,之後11日有朋友可以借地方給我隔離。
除eTA外,我都send咗個request俾immigration 申請exemption letter (我見舊年的家長係咁做)但未有回覆。

你小朋友有homestay嗎?

joan921 發表於 21-5-3 23:11
我仔其實申請咗homestay, 但收到通知今年好大機會arrange 唔到,叫我哋諗定其他安排。現在一邊waiting, 一 ...

VSB都通知我Langara homestay full咗叫我自己按排。  我找了幾間做homestay services 的都話按排唔到,後來我經朋友的朋友,咁啱識得有人在Magee讀,她幫我在家長group度問,最後搵到有家長願意做我女的homestay

你識人在Eric hamber讀緊嗎?可以試試問吓那裏的家長

回覆樓主:

我唔識人呀,所以唯有等

joan921 發表於 21-5-4 09:04
我唔識人呀,所以唯有等

祝你可以順利等到homestay

請問你在那(emoji)找custodian?我的homestay 不會做custodian, 要另外搵

回覆樓主:

我找到個朋友做阿仔custodian.

大家好!我女都係今年9月去加拿大升G11, 想請教大家會如何交學費比較化算?已經收到學校invoice, 但仲搵緊方法交。

請問係轉左加幣去入學校戶口還是電滙呢? 用哪間銀行會低d手續費或匯率會好d?  謝謝🙏🙏

boboallyfan88 發表於 21-5-8 19:04
大家好!我女都係今年9月去加拿大升G11, 想請教大家會如何交學費比較化算?已經收到學校invoice, 但仲搵緊 ...

我係永隆網上轉賬。你可download TT rate呢個apps. 可以睇晒唔同銀行個rate

joan921 發表於 21-5-8 21:31
我係永隆網上轉賬。你可download TT rate呢個apps. 可以睇晒唔同銀行個rate

明白,謝謝你的分享(emoji)(emoji)

boboallyfan88 發表於 21-5-8 19:04
大家好!我女都係今年9月去加拿大升G11, 想請教大家會如何交學費比較化算?已經收到學校invoice, 但仲搵緊 ...

我係用恒生online banking做海外滙款,收了手續費HK$65

LikLik 發表於 21-5-11 01:06
我係用恒生online banking做海外滙款,收了手續費HK$65

明白,謝謝你
‹ 上一主題|下一主題