用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 ABA治療
go

ABA治療

仔仔而家17個月,成日叫佢名字也不理睬。又唔聽教,例如拍手、砌積木果D完全教不到他,一教他就發脾氣,仲成日放野入口咬。係當他有需要你時會回應、想要果樣野會指下、疊膠圈疊1-2個之後又發脾氣。說話之前說到姐姐、累累。但呢排又完全不肯說。我同老公都好擔心仔仔,考慮緊ABA治療,但一個月約要$14000 共8堂都幾貴。我想問一般小朋友要上幾耐ABA才有效果?呢個價錢我們暫時只可以負擔三個月左右,謝謝大家(emoji)(emoji)

謝謝回覆,請問是上門的還是到中心上課?

我覺得似乎你想見到咩效果。我個仔上第一星期已經唔喊,我已覺得有進步 (試過上ST/OT 完全停唔到喊,所以冇再上)。 坐定定,望人,聽指令,呢D都一個月內有進步。 語言方面就用左多D時間。 當然每個小朋友程度同學習速度唔一樣。

helenwky01 發表於 20-5-12 17:44
回覆 snakeBBBBB 的帖子

14000 共8堂有點貴,我果間上緊好好,如果14000蚊都差唔多可以上15堂,成效好個人 ...

請問可pm資料嗎?

helenwky01 發表於 20-5-12 17:44
回覆 snakeBBBBB 的帖子

14000 共8堂有點貴,我果間上緊好好,如果14000蚊都差唔多可以上15堂,成效好個人 ...

請問可PM資料嗎?謝謝!

搵上門ABA,治療師是否美國BACB應用行為分析師認證,去呢個網站 https://bacb.com/services/o.php?page=101135 打番治療師全名及選擇地區CHINA去核實,治療師必須由BCBA(不是RBT及BCaBA)委派才可以執行治療。

去人地中心做治療都要查,查下有無BCBA監督,再強調一次不是RBT及BCaBA,家長自己做好D功課先好將自己D仔女交比人,家長們切勿誤信一些不合資格人士接受治療,因平價及貪方便而害左自己的小朋友一世。香港政府沒有對應用行為分析治療進行監管,因此對於這群冒認治療師是追究不了,所以一定要自己醒目上網站度查!!!