用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ..........
樓主: kiwi2007
go

..........   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-5-15 09:57
12,13歲的確已經可以負起更多的責任,而且基本上學習態度也已經養成。不過,如果講到準備呈分試,可能4年 ...
睇過有D書講, 人腦最聰明時段係十幾歲. 其實宜家既制度唔多合理

02413124 發表於 20-5-15 09:57

我地唱歌,筆試,上堂表現加樂器,相對評分準則客觀d

我哋無咗筆試好耐。今次停課,連唱歌都無埋。今次係自製樂器,然後俾兩條音樂二揀一伴奏。

cafeva 發表於 20-5-15 09:59
視藝真係好主觀. 音樂都仲叫有個譜. 不過我都係唔讚成E兩科呈分.

我贊成,但個評核要盡量客觀D囉。不過我哋學校呢兩科俾分好鬆既。

little_yolky 發表於 20-5-15 10:02
我哋無咗筆試好耐。今次停課,連唱歌都無埋。今次係自製樂器,然後俾兩條音樂二揀一伴奏。
...

其實對於無學樂器既同學一樣唔公平,仔話靠上堂學一定唔識,我終於明點解我小學音樂得C

02413124 發表於 20-5-15 10:06
其實對於無學樂器既同學一樣唔公平,仔話靠上堂學一定唔識,我終於明點解我小學音樂得C
...

我哋係全民要學樂器,差在學校ECA學定出面學而已。

little_yolky 發表於 20-5-15 10:20
我哋係全民要學樂器,差在學校ECA學定出面學而已。

咁都好d,學校只教牧童笛

小鹿揀學校 發表於 20-5-15 09:20
唔想一試定終身, 可以攬個小學版IGCSE......
拍多幾次拖才定終身........
...

根據番倚天個標題,張無忌都係靠單挑六大派一役一戰功成上位!

fatman69 發表於 20-5-15 10:37
根據番倚天個標題,張無忌都係靠單挑六大派一役一戰功成上位!
如果要根倚天屠龍記既劇本,結局應該係:
攞晒各大神校offer後,註冊入神中神,不過識咗個番鬼妹(趙民係蒙古人,屬番邦)最後無係香港讀書跟緊番鬼妹去咗外國升學。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-15 10:53
如果要根倚天屠龍記既劇本,結局應該係:
攞晒各大神校offer後,註冊入神中神,不過識咗個番鬼妹(趙民係蒙 ...

攞晒各大神校offer後……

使唔使話“中X元”先(譬如中三元)

沉實、有天聰、獨行獨斷、醫術精湛、異地情緣...令人聯想起一位大家可能已遺忘的學者。鍾尚志,港華仔,英國讀醫,太太是挪威醫生。當年在其他人漫不經意下當選中大醫學院院長。2003年沙士期間首位敢吐真言的醫生。後來去左  Papua New Guinea 做天涯俠醫。有幸在  PWH遇見他數次,最難忘是他食住香口膠替我做內窺鏡。

medicine 發表於 20-5-15 11:14
攞晒各大神校offer後……

使唔使話“中X元”先(譬如中三元)
中三元只係碎料,男生要中晒SPCC,DBS,SPC,LSC同QC呢條同花順(SPCC+2男直+2間行頂級官津男校),女生要全取SPCC,DGS,SPCS,HYS,GHS,MCS/BPS/MSS/St Mary其中兩間 呢條7色彩虹(SPCC+4大女直+2間自行頂級官津女校)先好攞出嚟曬。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kiwi2007 發表於 20-5-14 17:55
個案分享: 某男生是數學奇才,小六已有中二程度,呈一時數學卷比較深,其他人頂多取80+分,他全取100分,一 ...

我留意到我校逐年輪流考深,例如今年數學深DD,上年就中文深DD,前年則英文深DD,你的個案我都見過,是的,一人與其他人差距有成十幾廿分再乘大後可以"拋離"好遠。jm們都笑著話,全級最強嘅中文或英文或數學嘅學生,每三年各有一次稱"皇"的機會。

回覆 YmOra 的帖子

但我覺得今年呈二係易左既,唔知你哋校係唔係?可能因為社會運動關係,範圍縮小左,取高分會易左。取A的人多左。

PTL_L 發表於 20-5-15 12:18
回覆 YmOra 的帖子

但我覺得今年呈二係易左既,唔知你哋校係唔係?可能因為社會運動關係,範圍縮小左,取 ...

我知我校或有些小學喜歡响"呈1"考深DD,因為學校想考得差DD嘅學生可以响小五嘅暑假惡補下,待小六嘅呈2和呈3表現好DD,所以這些小學一般會响呈2和呈3考得正常番DD無咁深。

hkpapa852 發表於 20-5-15 12:00
中三元只係碎料,男生要中晒SPCC,DBS,SPC,LSC同QC呢條同花順(SPCC+2男直+2間行頂級官津男校),女 ...

唓,有一間就可以同花順啦,果幾間我志在去面吓試之嘛,收咗唔去讀lu,係EK分享同花順多的是~~~

02413124 發表於 20-5-15 10:06
...

學樂器,又未學樂理,都有機會拉低~

mcl203 發表於 20-5-15 12:55
學樂器,又未學樂理,都有機會拉低~

點都好過樂器都未學過,最少識睇譜

02413124 發表於 20-5-15 12:58
點都好過樂器都未學過,最少識睇譜

樂器係入場,要鬥高分求完美都係要埋樂理,嘛~~~

mcl203 發表於 20-5-15 13:00
樂器係入場,要鬥高分求完美都係要埋樂理,嘛~~~

唔怪得小一小二去考樂理

02413124 發表於 20-5-15 13:01

經驗之談,自己小朋友一向都中意唱歌仔,女校生一向要求高又懂欣賞,某次考試成績啲分跌咗,原因係佢話份卷有啲因為未學過樂理,所以唔識答~

另一他校朋友仔有學樂器但好求其,為呈分先學樂理~
‹ 上一主題|下一主題