用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ..........
樓主: kiwi2007
go

..........   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-5-15 07:55
唔好睇少視藝同音樂,每一級差距係5分

其實我真係覺得老師俾分係有bias,其實阿細視藝好過阿大,但阿大可以去到95分,阿細得85分。今年發瘟改咗評分標準,音樂40%平時上堂表現分,真係任佢俾!

little_yolky 發表於 20-5-15 08:04
其實我真係覺得老師俾分係有bias,其實阿細視藝好過阿大,但阿大可以去到95分,阿細得85分。今年發瘟改咗 ...
一定會有bias,視藝,音樂演湊/唱歌甚至中英文作文/口試都係主觀因素去俾分。
難聽D講,成日唔聽老師話又或者平時操行差,隨時會係呢D地方俾人送你一程。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-15 07:52

自己成績點解唔可以靠自己去爭 ...
咁惟有攪小學版DSE,才會公平………
但就會衍生 winners take all 的問題,令中學更兩極化…
現在制度唔清唔楚小學生泥漿摔角大混戰,反而有種朦朧之美,亦有助中學生態的平衡……..

b3410    發表於 20-5-15 08:51

官校去到呢一刻仍有忠實 fans, 原因有很多,但少D black box trade 或許是原因之一。直資/自行面試排隊時,一般人以為只得 sports, academic 及普通隊,其實仲可能有第4/第5條隊。面試完了,您以為是按評分標準去計分再而排列次序時,其實某些 panel 可能是排左人名先,再用各細項分數去 fit 番呢個 successful list. 因此,即使有上訴/監察機制,呢張名單上到去 IMC / SSB/ EDB, 根本是靚到冇朋友,大家可以收工了。數字是誠實可信的,大前提是數字的來源和作者是誰。我信 hkpapa852 的 figures/analysis/comments.

小鹿揀學校 發表於 20-5-15 08:40
咁惟有攪小學版DSE,才會公平………
但就會衍生 winners take all 的問題,令中學更兩極化…
現在制度唔清 ...
又唔想標簽化,又想因材施教,又想減少學生之間的差異,避免兩極化,又想公平,又希望避免資源錯配。傳統又係自古重視教育,書中自有黃金屋,又唔想一試定終身,又唔想考三次呈分咁辛苦。其實真係好難!

b3410 發表於 20-5-15 09:04
又唔想標簽化,又想因材施教,又想減少學生之間的差異,避免兩極化,又想公平,又希望避免資源錯配。傳統又 ...

咁不如入大學都係呈分方式,唔考DSE,只睇中學前人表現,再整個Pre-U1。

人總要成長,自己人生應由自己負責。11/12歳要負責自己人生太早?早點接受挫敗才更易復原,更早成為就自己的人生。
在父母眼中,子女到四五十歲可能仍只視為小朋友,樣樣仍為他們憂心。但回想當天小朋友初上幼稚園時的忐忑不安,到他們帶著笑容慢慢自行步入幼稚園回身向你揮別,才發現他們真的可獨立成長,生命總會為自己找到出路。
過度的保護,只會製造更多的失敗。而當失去保護後,更可能萬劫不復。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 20-5-15 09:04
又唔想一試定終身.........
唔想一試定終身, 可以攬個小學版IGCSE......
拍多幾次拖才定終身........

Poyau 發表於 20-5-14 18:10
呈分計標準分 數學x9 大幅抛離對手

原來未必架,我睇了多年這討論區,以前一直以為"得數學,得天下",因為數學這科是x9,點之我仔呈一時,份數學卷出奇地淺,非常 straight-forward,淺到一大堆人98-100分。。。平時數學好好的同學,不小心錯一題被扣一分,竟然同平時數學麻麻的同學同分,嘔血!  這結果也令呈一的排名爆冷,有些黑馬湧了上來。

好在去到呈二時,數學卷變回正常的偏深,才分到高下,平時數學好好的同學繼續領先,平時數學麻麻的同學打回原型。所以,如果份數學卷偏淺,就不能令數學叻仔受惠,因為叻仔高分時,普通人也一樣高分,甚止跟你同分,無着數可言。

jaycee_mami 發表於 20-5-15 09:26
原來未必架,我睇了多年這討論區,以前一直以為"得數學,得天下",因為數學這科是x9,點之我仔呈一時,份 ...

我仔都有話呈分係比平常淺,我估係特登,唔想太多人死

little_yolky 發表於 20-5-15 08:04
其實我真係覺得老師俾分係有bias,其實阿細視藝好過阿大,但阿大可以去到95分,阿細得85分。今年發瘟改咗 ...

藝術係好主觀
其實唔同老師已經可以差好遠

hkpapa852 發表於 20-5-15 08:09
一定會有bias,視藝,音樂演湊/唱歌甚至中英文作文/口試都係主觀因素去俾分。
難聽D講,成日唔聽老師話又或 ...

但係阿細響學校係乖學生呀!不過佢成績差,我覺得都會影響佢呢方面既俾分。始終成績好的,老師會睇住俾,錦上添花,但雪中送炭就少。

02413124 發表於 20-5-15 09:37
藝術係好主觀

好彩我哋全級一個視藝老師。音樂就唔係了

little_yolky 發表於 20-5-15 09:52
好彩我哋全級一個視藝老師。音樂就唔係了

我地相反

02413124 發表於 20-5-15 09:53
我地相反

音樂慘呀!平時樂器係ECA老師俾分,但停課,無咗呢個分,仲諗住靠佢食糊

02413124 發表於 20-5-15 09:37
藝術係好主觀
咁乞人憎架?! 命運由他人主宰.

little_yolky 發表於 20-5-15 09:55
音樂慘呀!平時樂器係ECA老師俾分,但停課,無咗呢個分,仲諗住靠佢食糊
...

我地唱歌,筆試,上堂表現加樂器,相對評分準則客觀d

hkpapa852 發表於 20-5-15 09:19
咁不如入大學都係呈分方式,唔考DSE,只睇中學前人表現,再整個Pre-U1。
12,13歲的確已經可以負起更多的責任,而且基本上學習態度也已經養成。不過,如果講到準備呈分試,可能4年級已經開始,9歲,10歲左右。剛剛開始學習能力飆升的階段,男仔可能還矇下矇下,太快被標簽化,分好三類九等,為時過早。
其實我覺得應該初中升高中階段考一次試,14,15歲的年輕人,應該更加清楚自己將來的方向。讀書人,繼續讀書升大學,最後中學階段努力拼搏。

志不在讀書,也有很多可以發展的方向,唔使浪費時間在學校打擊自信,學習一技之長,一樣可以發展的唔錯。

hkpapa852 發表於 20-5-15 08:09
難聽D講,成日唔聽老師話又或 ...
視藝真係好主觀. 音樂都仲叫有個譜. 不過我都係唔讚成E兩科呈分.

cafeva 發表於 20-5-15 09:56
咁乞人憎架?! 命運由他人主宰.

唔會有一個評核係100%公平
提早學會吧
而且何謂公平已經可以寫論文

b3410 發表於 20-5-15 09:57
12,13歲的確已經可以負起更多的責任,而且基本上學習態度也已經養成。不過,如果講到準備呈分試,可能4年 ...

有好多o靚仔結埋婚都仲係kidult
‹ 上一主題|下一主題