用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ..........
樓主: kiwi2007
go

..........  

fatman69 發表於 20-5-14 14:46

B1果批,數學個個9x-100,差異好細!

同意一半,中英要4份卷都強先可以突圍,但數學一份卷決生死
小學黎講,要做band 1a, 4科A都必需。

kiwi2007    發表於 20-5-14 17:42

02413124 發表於 20-5-14 17:21
同意一半,中英要4份卷都強先可以突圍,但數學一份卷決生死
小學黎講,要做band 1a, 4科A都必需。
...

我相信佢講咗數學 做得 B1,冇100分,都9x , 常識只需要 在考試前 肯讀, 便能穩取高分。 這兩科對於B1 學生攞A 黎講應該冇乜難度。
但中文英文, 並唔係容易短時間可以 提升成績, 要從小打好根基。

個案分享: 某男生是數學奇才,小六已有中二程度,呈一時數學卷比較深,其他人頂多取80+分,他全取100分,一科巳經在總分拋離其同學仔90+分,根本冇得追,所以他級名次/班名次一向前列,因此直資及自行也有面試機會,可惜語文(尤其是 spoken English)稍遜,最終未能上華山。因此,數學科成績亮麗是绝對有優勢,因為是直接得分,设有 subjective factor. 但仍要配合中文及英文科的火箭推進他才能達標呢。

Sheep06 發表於 20-5-14 17:49
我相信佢講咗數學 做得 B1,冇100分,都9x , 常識只需要 在考試前 肯讀, 便能穩取高分。 這兩科對於B1  ...

可能間間唔同,小兒個間全級第一個個數學都係得94定96,有b1 得b,即派即喊
其實去到小五小六,數學基礎唔好,都唔係一時三刻搞得掂,特別偏文科既小朋友,我都有2個朋友小朋友就係呢個approach,書蟲,語文ok,去到小五要狂捽數,因跌到得b.

Sheep06 發表於 20-5-14 17:49
我相信佢講咗數學 做得 B1,冇100分,都9x , 常識只需要 在考試前 肯讀, 便能穩取高分。 這兩科對於B1  ...

數學和常識一樣要睇吓學校點出卷?和點樣為之A?~~~

kiwi2007 發表於 20-5-14 17:55
個案分享: 某男生是數學奇才,小六已有中二程度,呈一時數學卷比較深,其他人頂多取80+分,他全取100分,一 ...

同意,係要all rounded 偏科就難上華山

個案分享: 某男生是數學奇才,小六已有中二程度,呈一時數學卷比較深,其他人頂多取80+分,他全取100分,一 ...

呈分計標準分 數學x9 大幅抛離對手

Poyau 發表於 20-5-14 18:10
呈分計標準分 數學x9 大幅抛離對手

數學x9係好難大幅拋離對手,只有數學失手先可以被對手大幅拋離~~~

b3410    發表於 20-5-14 18:38

如果只有1個人攞100分,大部份人8X分,攞100分其實唔係太著數。
而且呈分成績唔係就咁x比重去計

要呈分排名好,係必須6科都成績好。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

02413124 發表於 20-5-14 17:55
可能間間唔同,小兒個間全級第一個個數學都係得94定96,有b1 得b,即派即喊
其實去到小五小六,數學基礎唔 ...

數學出雞精卷咪有機會多接近100囉~~~

mcl203 發表於 20-5-14 18:19
數學出雞精卷咪有機會多接近100囉~~~

佢個間trick到你暈大人做都錯

02413124 發表於 20-5-14 18:30
佢個間trick到你暈大人做都錯

我指一般~~~

歸根到底,EDB的升中一派位制度最為人詬病的,是學業成績跟派位结果不是成正比。加上所謂的加權分數,調整基數,全港 banding, rank  order,  random number, pre-S1 assessment..etc 只有佢自己知道和運作,外人根本無法去監察和檢討。即使有人為錯誤  human error 或技術性失誤, 局外人也不會知道,唯有自求多福?

mcl203 發表於 20-5-14 18:13
數學x9係好難大幅拋離對手,只有數學失手先可以被對手大幅拋離~~~
...

標準分 z = (X - μ) / σ
平均分越高 失手對呈分影響越大

回覆樓主:

如果中英數常視音都可以keep 住揸火箭,就梗係開心,起碼多左D面試機會。但仍然要睇臨場面試表現,如果突然「舉止失常,難自禁望考官您能見諒! 但覺萬分緊張,皆因跟妳遇上,誰令我突然充滿幻想.....」如果去 YWC interview, 唱番首 Sam Hui 金曲,唔知有冇 bonus mark?

kiwi2007 發表於 20-5-14 19:08
歸根到底,EDB的升中一派位制度最為人詬病的,是學業成績跟派位结果不是成正比。加上所謂的加權分數,調整 ...
三次呈分之後仲要睇兩批前人既表現去分banding,根本唔知咩人諗出嚟既方法?
自己成績點解唔可以靠自己去爭取?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kiwi2007 發表於 20-5-15 07:27
如果中英數常視音都可以keep 住揸火箭,就梗係開心,起碼多左D面試機會。但仍然要睇臨場面試表現,如果突然 ...
唔好睇少視藝同音樂,每一級差距係5分

kiwi2007    發表於 20-5-15 08:07

hkpapa852 發表於 20-5-15 07:52
三次呈分之後仲要睇兩批前人既表現去分banding,根本唔知咩人諗出嚟既方法?
自己成績點解唔可以靠自己去爭 ...
Yes, very true. 前人種樹就話後人好遮蔭;但師兄師姊 hea住考,咁師弟師妹就好很慘。我做左統計咁多年,但從來都不大相信數字。其實數字十分誠實和可靠,可是負責數字的人就.....

hkpapa852 發表於 20-5-14 18:17
如果只有1個人攞100分,大部份人8X分,攞100分其實唔係太著數。
而且呈分成績唔係就咁x比重去計

所以點解家姐當年考唱歌都係咁連。唱國歌喔,唔止練唱,佢連埋點企、表情、眼神⋯⋯阿細依家叫佢練下樂器等我錄條片都叫到出牙血!所以人哋B1係有原因既。