用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ..........
樓主: kiwi2007
go

..........   [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 20-5-10 21:14
小六升中一,經歷過的,感受良多,至重要的是家長和子女同行。能夠早於5月前收工的只佔少於4成,餘下的仍要 ...

最喜歡同行這兩個字,家長做到同行已經足夠唔係迫佢行,揹/拖/拉住佢行

從前有個小學雞張無忌,傻下傻下,升小學時連屋村小學朱九真都唔鐘意佢唔收佢,惟有一心入讀寶校殷離,後來讀了九陽、乾坤兩個升中面試班,開始自我感覺良好,去過傳統名校周芷若參觀,食過啖飯就好想去讀,又多心想高攀貴族學校趙敏,雖然已有間直屬中學小昭一定嫁比佢一定收佢,仍不契一顧,後來自二周芷若話嫁比佢收佢,扭扭擰擰去註冊,但突然收到自一趙敏急call話有位,就取回小六派位証,飛的去自一趙敏註冊….
不知所謂,抵佢最後做唔到皇帝DSE狀元…….

小鹿揀學校 發表於 20-5-11 08:48
從前有個小學雞張無忌,傻下傻下,升小學時連屋村小學朱九真都唔鐘意佢唔收佢,惟有一心入讀寶校殷離,後來 ...

大家都好有想像力
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

wanp12 發表於 20-5-10 22:43
有一個傻傻戇戇的小六張無忌在1月2月及3月不同時段的武林比拼中包括親身到校、用zoom及錄影面試等,得幸運 ...

笑到肚痛。
無論邊個都是賢內助,最重要夫妻同心,其利斷金,張無忌就去到邊都係學林霸主!  

欽佩

fatman69 發表於 20-5-10 19:58
用倚天結局論升中。
無忌神功無敵,地位高崇,最後放棄帝位,逍遙江湖。
可比喻升中優異生,放棄神校offer ...

我的理解係張生決定輟學,搵咗個有權有錢嘅Blue Blood女友嘆世界

akys 發表於 20-5-12 11:12
我的理解係張生決定輟學,搵咗個有權有錢嘅Blue Blood女友嘆世界
唔係喎,張生個女友好似同屋企斷絕關,係窮窿丁

倚天屠龍記原來跟升中選校之路有著這麼大的玄機和聯想,相信連查大俠也意想不到。究竟上少林寺(男校)或娥眉派(女校),已經考起好多家長。得到倚天劍,應該在何時出鞘,見直資時或是自一時?屠龍刀留番中四用,或是 DSE時? 如果有得揀,揀趙敏中學,因為 happy school life; 揀倚天劍,因為輕D及易於携帶; 揀 medical, 因為唔洗理會咁多江湖恩恩怨怨.....

回覆樓主:

其實書內仲有另一神兵
「聖火令」
上刻有大挪移最高心法,而且連倚天屠龍都斬吾開!

kiwi2007    發表於 20-5-13 19:05

熊熊聖火 憐我苦痛多
憐我在世上 如許苦痛多
明明亮光 為我消災去禍
憐我在世上 如許苦痛多
炎炎聖火 焚化苦楚憐我在世上 如許苦痛多
紅紅焰火 助我消災去禍
憐我在世上 如許苦痛多
烈焰解憂傷 熱力滅災禍
願將俗世人 嗔笑愛恨 一切歸聖火...

kiwi2007 發表於 20-5-13 21:42
熊熊聖火 憐我苦痛多
憐我在世上 如許苦痛多
明明亮光 為我消災去禍

暴露左你年齡的秘密,因為唔係好多人識唱呢隻歌! 

kiwi2007    發表於 20-5-14 14:36

醒目開學勳章 王國長老

小鹿揀學校 發表於 20-5-11 08:48
從前有個小學雞張無忌,傻下傻下,升小學時連屋村小學朱九真都唔鐘意佢唔收佢,惟有一心入讀寶校殷離,後來 ...

畫面出晒黎

回覆樓主:

個個都好文采

我嗰個張無忌仲係恰下恰下,長留在荒島年代

kiwi2007    發表於 20-5-14 14:36

過來人的小小經驗。小學階段,相對地比較容易將勤補拙,尤其是數學科。呈一盡多D力考靚佢,到左報直資及自行面試階段,就會知道勤有功的道理。世上能有多少位真正張無忌? 就算真係做左張教主,又會否無敵是最寂寞、最是痛若? 仲等緊7月放榜的家長們,衷心祝福你們到時有 good news! 睇下到時究竟是趙敏定芷若多D人揀呢!

kiwi2007 發表於 20-5-14 14:35
過來人的小小經驗。小學階段,相對地比較容易將勤補拙,尤其是數學科。呈一盡多D力考靚佢,到左報直資及自 ...

B1果批,數學個個9x-100,差異好細!
反而中英文才是皇道,小一至小六期間,有部暑同冇部署,差異會好大,所以一考直資面試時就見高下!
若以倚天論之
中英語文有若九陽神功
數學則有如一些劍法拳招
所以要考好中學,語文是首要條件!

fatman69 發表於 20-5-14 14:46

B1果批,數學個個9x-100,差異好細!

我同意, 當interview嗰時, 中英的水準 , 高下立見

醒目開學勳章 王國長老

sunnymama2 發表於 20-5-14 10:47
個個都好文采

我嗰個張無忌仲係恰下恰下,長留在荒島年代

我家「張無忌」,只係深山入面果隻馬騮,得到祕笈都唔識寶,只懂爛在肚子裡

Sheep06 發表於 20-5-14 15:12
我同意, 當interview嗰時, 中英的水準 , 高下立見

以圍攻光明頂一文論之
無忌神功初成,但招式笨拙,只以強橫九陽神功力鬥七傷拳、正反兩儀刀法及龍爪手等絕學,除了能一一破解外,仲要即學即用,自我陣上提升。
很多語文能力高的學生,升中後都較易領悟教學要點,其影響性會伸延到一些人民學科,中西史、經濟、地理等!
文筆好+領悟深=好成績
寄語初小學童,早日入洞苦練九陽,不要再陶醉於同朱九真的開心日子了!
‹ 上一主題|下一主題