用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序  

christy2011 發表於 20-5-10 11:32
回覆 sunnymama2 的帖子

其實抽中乙一都大,ek有家長講過b2 生扣到你乙一中學
3年前係B2生乙1都入到依家排乙1間學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-5-10 13:38
我可以prove乙5入中西區英中,乙2入果啲變成濕濕碎了,再多少少嘅收起先,費事嚇親你~~~
...

咁要大家講清楚,係用博奕方式填表定買六合彩博中獎方式填表了

莫非乙10中B1A,要話自己策略正確嗎?

sunnymama2 發表於 20-5-10 12:25
我就係同小朋友家長講,如果真係咁多band 1 生乙3/4填band 2校,你應該好開心,因為佢地放棄左某d band 1  ...

咁你介紹乙9間學校開幾多班英文班?係咪確定B2生入到?

IYY 發表於 20-5-10 13:10

其實可否整多個 plan 如下:
其唔駛咁煩,呢區B1女仔係夠位。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2jkidsfather 發表於 20-5-10 14:02
咁要大家講清楚,係用博奕方式填表,定買六合彩博中獎方式填表了。
莫非乙10中B1A,要話自己策略 ...

正唔正確係無人可以肯定嘅,只可以分享嘅此乃事實~~~

中他區,根本係不時存在,尤其是乙1一定放自己中學果啲~~~

2jkidsfather 發表於 20-5-10 14:02
咁要大家講清楚,係用博奕方式填表,定買六合彩博中獎方式填表了。

我並唔認為呢D係買六合彩方法,你唔揀唔代表其他人唔揀。

乙10入B1A,總比乙3/4入B2好得多了吧!總唔叫策略成功?唔通保住頭三命中率只係成功乎?

little_yolky 發表於 20-5-10 14:05
我並唔認為呢D係買六合彩方法,你唔揀唔代表其他人唔揀。

要穩陣唔可以輸錢,最佳方法係唔買六合彩~~~

LKP要快
第二階段申請 明天(11/5)截止

https://www.hkmadavidli.edu.hk/admission/s1_admission/

https://admission.hkmadavidli.edu.hk

肯定學校又BAND1,學生又BAND1,o甘自行揀邊兩間?都應該入到,直資都應該會有去IN過,有冇收過通知會收?如果都無O甘我懷疑都唔係確定BAND1了.或者學上面的講只要其他學生第一志願是你的第三志願,分分鐘會跳跌很遠.當然有心既家長都希望有人全填BAND1既.o甘樣令到你揀既第4志願而佢揀既第一志願o甘就佢會派先啦...所以老師們先叫家長唔好太駁命.只會你想既3,4,5,6志願是人地的1,2,3,4志願.

sunnymama2 發表於 20-5-10 12:18
冇proof ga, 都係聽呢度jm講。

就學唔係LS, 都聽到有人上年乙五入外區band 1

我可以proof, 當年乙七入LS,好似2~3個位,係我家人的學生,全校都覺得佢超好彩,成為一時佳話。

請問邊間係LKP?

sunnymama2 發表於 20-5-10 14:25
請問邊間係LKP?

直資李國寶
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 20-5-10 14:07
乙10入B1A,總比乙3/4入B2好得多了吧!總唔叫策略成功?唔通保住頭三命中率只係成功乎?
...

1)  看回 #27
2) 如果B1A不放乙1,那也不必放在乙2, 因為根據 “唔填就一定無機” 的說法,將B1A放在乙5-乙15 也有機會入的。
3)是誰寫話乙3乙4填B2 呢?

LionHang 發表於 20-5-10 14:19
肯定學校又BAND1,學生又BAND1,o甘自行揀邊兩間?都應該入到,直資都應該會有去IN過,有冇收過通知會收?如果都 ...

你有無睇清楚樓主老師講乜or 瞭解清楚個升中派位?

樓主老師想個B1同學乙三/四就保險填B2,好似你既邏輯,乙3456係其他人既乙1234,人哋會先派。其實,乙1234會填B2學校既,就緊係唔係B1學生,如此,佢就算填乙一,樓主講既B1同學填乙30,都一定係樓主B1同學先入,唔會係填乙一既B2同學入先。

所以,呢度既網友係多次提樓主要確認小朋友既banding。因為係有試過小朋友老師實牙實齒話B1,家長緊係當B1填,點知入咗B3,咁好明顯係小朋友係B2至啱,老師提供咗錯誤訊息。

2jkidsfather 發表於 20-5-10 14:48
1)  看回 #27
2) 如果B1A不放乙1,那也不必放在乙2, 因為根據 “唔填就一定無機” 的說法,將B1A放在乙5- ...

//是誰寫話乙3乙4填B2 呢?//

咪樓主個老師囉。

little_yolky 發表於 20-5-10 14:51

咪樓主個老師囉。
Of course I know.

little_yolky 發表於 20-5-10 14:51

咪樓主個老師囉。

如果B1生想入B1A 校, 卻不放在 乙1, 博乙2 之後,這個不就是填表錯誤嗎?
還要辯論?
如果無信心讀到B1A, 放在乙5 之後也不錯,創造奇跡 (我意思係入到讀到的奇跡)

2jkidsfather 發表於 20-5-10 14:57
如果B1生想入B1A 校, 卻不放在 乙1, 博乙2 之後,這個不就是填表錯誤嗎?
還要辯論?
如果無信心讀到B1A ...

樓主或其他家長包括我唔將他區1A填乙一,係因為保守,所以乙一填本區,而因為你唔能夠肯定同區全部家長都會選擇唔放乙一就放棄他區1A位,所以,當本區唔夠B1學校時,好似樓主咁只剩下本區1A同他區1A,當然係他區1A機會更大,因為佢放棄咗將本區1A放乙一。

如果好似你咁既邏輯,覺得他區1A得幾個位就唔填,咁咪如老師心願乙3/4就要填B2囉。不過我點解釋你都會覺得自己啱,無問題既,你照自己方法填就得架啦,千祈唔好之後俾人發現你小朋友乙10中1A就得架啦。

2jkidsfather 發表於 20-5-10 14:57
還要辯論?
如果無信心讀到B1A ...

其實真係唔駛辯論,因為呢個係事實,唔駛再辦論,上面已經有幾個JM講你聽係有人中過了。