用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

小朋友區內band 1 生,家長亦再三和學校老師confirm 非band 1 邊緣人,所以填哂可揀的band 1學校才填band 2。小朋友所屬的區係band 1 位不足。

其實未交表時老師已經review 左好多次,話我地填得太進取,但我地都冇咩點改,都係填盡band 1 學校才填band 2 校。已交左升中派位表比學校,但老師前日打黎話填得太進取,好驚會碌左去好差的學校,所以明天再約家長去學校見見,睇吓會唔會改次序。

大家可否幫我睇吓我係唔係真係排得唔好?

乙一: 區內band 1C女校
原因: 區內兩間最hit 的男女校band 1A/B 唔敢填,所以揀女校想提高命中率。小朋友去過開放日,亦好喜歡間學校

乙二: 外區band 1A 女校(只有4個位)
原因: 因為過往有人乙二/乙三中乙一,亦聽過有band 2 生入乙一,所以我們認為小朋友今年中乙一的機會都大。如果唔中乙一,即係號碼差,咁不如採取少人用的策略,就是乙二填只得幾個位的外區女校,希望冇乜人夠膽咁報呢間得幾個位Band 1A女校,人棄我取。

乙三:區內band 1C
原因: 老實講,我覺得全港性只有band 2, 但老師成日講佢係區內band 1,亦有好多band 1 生揀,咁家長唯有將佢放喺乙三(家長講過入到呢間學校心有不甘,不過老師極力推介,唯有揀吓)

乙四~乙8: 外區band 1 校,每間得2~3個位。
原因: 過往聽過有人外區乙7中LS,所以想搏盡執雞的機會。

乙9 打後: 區內band 2 校

老師話其他band 1生好多好早已放band 2, 驚小朋友前面要唔中唔知碌左去咩學校。

天呀,因為老師真係好苦口婆心咁勸家長改次序,一反ek 呢度band 1 生填盡band 1 校的原理。

PS: 小朋友是侄女,排位方面我俾左好多suggestion, 和學校老師的suggestion 相差好遠。咁佢父母最後都有接納我意見。但經老師再三勸說,分分鐘可能提早將band 2 校排前。

我緊張的不是我和學校誰最後可以影響家長的選擇,我只怕我或學校老師某一方的一知半解誤導了家長,影響小朋友升中。

歡迎各位精叻的ek 家長係意見!
   13    0    0    0

雖然唔係好熟派位填表,不過乙一唔係熱門學校,機會已經好大。

又有乙九之後的band 2學校,如果一定係band1 同學,已經好穩陣。

除非,除非,老師其實唔肯定小朋友banding ?

sunnymama2 發表於 20-5-10 08:28

小朋友區內band 1 生,家長亦再三和學校老師confirm 非band ...
你已經相當保守!

堅定信念,唔使過早投降填B2,就係甘多。

當然,語言上可以有商有量(比如等老師比建議點排法再提出自己理由,老師話填甲,就問有幾多人填,外校唔知,但本校尼,套料后再揾藉口,人多填就話太多人少就話本校都沒人揀……)但結論不變,沒得改。

lauralinnn    發表於 20-5-11 11:41

b3410 發表於 20-5-10 08:42
雖然唔係好熟派位填表,不過乙一唔係熱門學校,機會已經好大。

又有乙九之後的band 2學校,如果一定係band ...

唔係呃你,因為老師好早就話乙三填band 2, 我都有懷疑是否小朋友是邊緣人,叫家長問老師N次, 學校老師都回覆左N次,係band 1 生,非邊緣人

學校每年公佈升中派位,是只公佈“首三”志願,還是公佈具體學校,人數?

medicine    發表於 20-5-10 08:50

medicine 發表於 20-5-10 08:44
你已經相當保守!

堅定信念,唔使過早投降填B2,就係甘多。

如果係我小朋友,我乙一就填外區band 1A 女校啦!

至於本身填乙一的band 1C女校就放乙二。因為聽過以往有人乙二/三入,亦有band 2 生扣門入。

b3410 發表於 20-5-10 08:49
學校每年公佈升中派位,是只公佈“首三”志願,還是公佈具體學校,人數? ...

只係公怖個別出區內較出名的學校,人數唔知。

sunnymama2 發表於 20-5-10 08:51

至於本身填乙一的band 1C女校就放乙二。因為聽過以往有 ...

既然係甘,絕對值得懷疑“老師”的動機,即提高首三志願率。

該引用下面個條

sunnymama2 發表於 20-5-10 08:51

至於本身填乙一的band 1C女校就放乙二。因為聽過以往有 ...
B1校排列可以好個性,但絕不提早填B2.最簡潔的答案!

小朋友區內band 1 生,家長亦再三和學校老師confirm 非band 1 邊緣人,所以填哂可揀的band 1學校才填band 2 ...

老師立場係做靚頭3志願%就可收工!

我一定唔理佢,自己仔女自己負責,肯定Band 1生最差都係派去Band 2中學。

不過始終係姪女,最後佢父母要堅持先得。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

我覺得乙二放只有幾個位比較冇咁好,萬一如屬邊緣,真係会飛佐:边,真係同學校確實自已位置,其實家長自己都应該好清楚自已子女大約起边
边缘另計
妹妹豬 齊來做個好朋友)

medicine 發表於 20-5-10 09:01
B1校排列可以好個性,但絕不提早填B2.最簡潔的答案!

你第一句簡而精

zitaeric 發表於 20-5-10 09:24
我覺得乙二放只有幾個位比較冇咁好,萬一如屬邊緣,真係会飛佐:边,真係同學校確實自已位置,其實家長自己 ...

問過老師N次,老師亦答N次,肯定係band 1 生,非邊緣人。

gracelam 發表於 20-5-10 09:21
老師立場係做靚頭3志願%就可收工!

我一定唔理佢,自己仔女自己負責,肯定Band 1生最差都係派去Band 2中學 ...

我都係咁諗,但家長係對派位玩法一竅不通,我叫佢上黎ek睇吓學野當參考佢當我唱歌。

但我又驚家長的無知,白白令侄女少左入band 1 校的機會。

回覆樓主:

如果確定不是邊沿人, 不用理老師。佢都係想交差保頭三命中。

LOKLOK89 發表於 20-5-10 10:11
如果確定不是邊沿人, 不用理老師。佢都係想交差保頭三命中。

係,換在我係唔會理。

其實讀左6年小學爭取到band 1 生,冇理由唔利用band1 生揀先的優勢去選校囉,比你係band1生最差的no.,都比band 2 生第一個no.揀先!

在區內band 1 位不足情況下,點都有band 1 生入左band 2 校,但唔可以因為咁咁快投降,touchwood 入左band 2B校都可以試叩門入band 2A 校!

都唔係邊緣人,number至唔靚點排都入band2啦!萬一number唔係十分後,但將band2排前,咪早早入band2囉!

hohol    發表於 20-5-12 13:50

小朋友區內band 1 生,家長亦再三和學校老師confirm 非band 1 邊緣人,所以填哂可揀的band 1學校才填band 2 ...

老師約咗明天見咪幾好囉,可以面對面用你嘅認知同佢直講,請佢解釋下本區真B1生為何唔可以盡填B1中學先於B2中學。睇吓佢有乜獨特見解和分析,去游説你改變主意吖嘛,最重要最重要係chok佢去肯定自己是否真B1生,俾流料入佢數~~~

sunnymama2 發表於 20-5-10 09:26

問過老師N次,老師亦答N次,肯定係band 1 生,非邊緣人 ...
乙二照理不應是外區B1A得四個位學校,乙一才有機 (要肯定係band 1 生)。
號碼優先,乙一已走
號碼偏後,乙二外區B1A四個位學校還有機?

其實大抽獎最能夠影響到結果嘅就係隨機號碼唔靚,所以老師會建議你放啲band two學校喺乙四至乙九都合理嘅,萬一你咁唔好彩號碼唔靚,而你又放哂啲band one係前面咁就會唔夠人哋爭!我明白你嘅心態係想搏盡但萬一咁唔好彩碌到去好後咁就慘啦!我聽老師講過有個band one女仔就係因為號碼唔靚而派到去乙七...
題外話,你侄女係咪讀黃大仙區㗎?
‹ 上一主題|下一主題