用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-5-11 11:36
其實點解咁多區出現邊緣B1,或者B1中學水平下降,其實係呢D保守小學教師攪出嚟。

咪就係多得佢地亂咁危言 ...
呢個問題,應該可以反映在一些校網,每幾年就有中學升上B1水平,或者每幾年就多一間中中英文班中學產生。不過,現實上中中英文班的中學,好似每區都只不過一間起兩間止。

nillnill 發表於 20-5-11 12:14
呢個問題,應該可以反映在一些校網,每幾年就有中學升上B1水平,或者每幾年就多一間中中英文班中學產生。不 ...
觀塘,東區,大埔,屯門,元朗,葵青多區都有多間開英文班既中中,部份全英中更只有B2水平。
當然其實亦反映緊另一更複雜既問題。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nillnill 發表於 20-5-11 12:14
呢個問題,應該可以反映在一些校網,每幾年就有中學升上B1水平,或者每幾年就多一間中中英文班中學產生。不 ...

我哋九龍城都多喔!

hkpapa852 發表於 20-5-11 12:05
如果受歡迎既B2中學可以盡收B1生,咁應該係全英中(或起碼開到3/4英文班既中學)。如果唔係,咁點可以受歡 ...

//如果受歡迎既B2中學可以盡收B1生,咁應該係全英中(或起碼開到3/4英文班既中學)//

呢度唔明喔!點解四班開三班英文班既中學會有可能全收B1生?佢起碼有一班收唔到唔係咩?

hkpapa852 發表於 20-5-11 12:25
觀塘,東區,大埔,屯門,元朗,葵青多區都有多間開英文班既中中,部份全英中更只有B2水平。
當然其實亦反 ...
其實我都有一個疑問,band1 生填嗮 B1校,再填B2,最差情況入B2。不過,大家對banding 的認識其實沒有共識,EK標準當然比較科學,參考了很多資料。但是坊間也有不同學校banding 的各種資訊,包括學校,老師 。
在這種情況之下,大家公認的band1a, 通常好穩陣,也都會成為本區熱門學校。不過,其他學校,可能會出現以下情況: 其實係band1, 不過坊間大圍指數當band2, band1同學少揀,或放在比較後,容易抽中。

或者調轉,其實係band2, 不過好多band1 同學當band 1報,結果放在保險綫其實已經冇位?

little_yolky 發表於 20-5-11 12:46
//如果受歡迎既B2中學可以盡收B1生,咁應該係全英中(或起碼開到3/4英文班既中學)//

呢度唔明喔!點解四 ...
自行個3成收唔夠B1+B2A咪做唔成全英中囉。
不過如果SSPA可以盡收B1,自行又好難收唔夠人開英文班。
不過呢個可能性係有,只係極低啫。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 20-5-11 11:22
如果B1學生以為自己實有B1學校,填晒B1學校,最後才擺受歡迎B2學校,咁受歡迎B2學校已無位,只剩無咁受歡 ...

如果熱門既B2就可以收晒B1,咁佢就已經唔係B2,係B1了。所以有開中文班既B2學校一定有收B2生,即係B1生一定入到。所以樓上JM話B1生都入唔到,B2生就無書讀咁解。

b3410 發表於 20-5-11 12:46
其實我都有一個疑問,band1 生填嗮 B1校,再填B2,最差情況入B2。不過,大家對banding 的認識其實沒有共識 ...
所以做家長唔可以懶,要做好功課

hkpapa852 發表於 20-5-11 12:48
不過呢 ...

自行自己揀都收唔夠就抵死啦!搞珠都同你搞晒D B1入,自己收埋D B2B返嚟

其實我都有一個疑問,band1 生填嗮 B1校,再填B2,最差情況入B2。不過,大家對banding 的認識其實沒有共識 ...

俾個例子好喔

little_yolky 發表於 20-5-11 12:51
自行自己揀都收唔夠就抵死啦!搞珠都同你搞晒D B1入,自己收埋D B2B返嚟
...
自行可能得B2學生報,大抽獎多得各大小學老師發功,大把人放佢係乙2乙3咪有可能囉!

hkpapa852 發表於 20-5-11 12:50
所以做家長唔可以懶,要做好功課

我諗佢意思係自己做咗功課都無用,因為學校banding會受其他家長認識影響。

2jkidsfather 發表於 20-5-10 12:05
Show the proof

係真㗎,係我學校發生,唔係我嗰屆,老師講返出嚟所以都叫我哋唔係邊緣人博盡,老師話佢入咗去之後讀得開心,當時家長同學校都好驚訝

所以保險線改為未能成為全英中既中學。

現實多區唔夠B1位,有大量全開英文班既B2中學,呢堆學校其實做唔到保險線。

carmenlook 發表於 20-5-11 12:57
係真㗎,係我學校發生,唔係我嗰屆,老師講返出嚟所以都叫我哋唔係邊緣人博盡,老師話佢入咗去之後讀得開心,當 ...

"博盡" 是甚麼意思?

將B1A放在乙幾呢?
尤其係他區少位B1A校?

里d情況. 我都覺得荃灣實際是否唔夠B1 位呢????
雖然我4間英中 (有一間是近年努力升上來)
中小學都少,  睇學生人數數據計出來,
係唔夠位, 但實際又好似唔係 ??????

又唔多聽見B1生入B2中學, 區內所講B2A中學又唔多覺開全英班 ?
水評其實有幾高??

反而計出來夠位的葵青好似重危, 有葵青B1小學生入所講B2A中學

關係真係,錯綜複雜..愛恨交纏
!!!

hkpapa852 發表於 20-5-11 12:48
不過呢 ...

統一果批,就算收到本區B1C,係全港係2A-,咪可能出現收唔夠85%囉~~~

2jkidsfather 發表於 20-5-11 13:14
"博盡" 是甚麼意思?

將B1A放在乙幾呢?
本區大熱學校要取捨,有啲本區放第二志願一定冇位,他區借位唔好放過盡量填,唔係話真係將本區b1填曬,保險可以放好後,行哂有可能的b1先,補幾間b2喺後面,本身都真係識人喺乙2博到他區好嘢,得2個位的,其實都係講彩數同有冇人同你同一樣選擇,全區5、600人參加抽獎,有幾多人夠膽借位放三志願,選擇係咪跟你一樣?隨機編號如果喺中前,其實乙二乙三真係有機會中他區的,當然乙1機會更大,從來呢個遊戲都係講運,不過他區1a-1b我傾向由第二志願開始就要放,去五六之後放他區1C機會會大啲

carmenlook 發表於 20-5-11 13:29
本區大熱學校要取捨,有啲本區放第二志願一定冇位,他區借位唔好放過盡量填,唔係話真係將本區b1填曬,保險可以 ...

如果我要 "保守",如樓主一樣,又應如何放他區少位B1A校呢?

其實樓主個做法都穩陣中進取,我覺得oK,最緊要衡量返自己最終真係隨機編號超黑去到B2甘唔甘心,最壞打算都冇問題的話我覺得真係可以博,另外小朋友能力叩門機會都係考慮因素之一,有信心派得唔好都有能力扣門的又唔同講法,樓主呢個做法如果第一志願係本區隨機編號靚入咗冇問題,通常第一志願本區會消化咗差不多一半人,而乙二大部分人一般都應該仲揀緊本區次熱,反而他區嘅都未好多填,而且他區嘅唔會人人都係同一間,隨機編號喺中間個人覺得好大機會中了,不過自從傳奇出咗之後呢兩年係多咗人用呢個玩法,所以都係睇彩數,但真係唔好諗住兩三個位一定冇
‹ 上一主題|下一主題