用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序  

kalych 發表於 20-5-10 19:30
回覆 IYY 的帖子

LKP係邊間?

李國寶

搏盡無悔已可  , 唔洗咁擔心, 所有機會, 也是表面, 一日未開牌, 又點知道, 原來越少位既, 越無人敢填, 年年吾同家長, 誰能捉到人心, 總之我係band 1 生, 無挑戰錯

回覆 kalych 的帖子

李國寶

回覆 IYY 的帖子

thanks a lotg

CMMANDY 發表於 20-5-10 20:48
搏盡無悔已可  , 唔洗咁擔心, 所有機會, 也是表面, 一日未開牌, 又點知道, 原來越少位既, 越無人敢 ...
重點,盡填B1先係博盡。排列可以好個性,機會誰也講不清。

但之前有人質疑B1A點解唔填乙1及乙10中B1A就唔係正確策略,現不厭其煩講多次:只要係B1,邊一間放乙1問題不大,道理很簡單,有人偏愛B1A,有人清楚明白自己細路的學習水平,咪首選B1c,尼樣唔係問題丫嘛。但又爲何後面依然放B1a?不放過任何入讀B1校咯,如若多人選B1C首選,反而少人選B1A(他區位少故少人選)從而會出現後面志願中咯。至於乙10中B1a,當然係策略正確啦:明顯,該隨機號碼后,前9個志願都唔中,但幸好盡填B1再填B2,因而中沒人選的B1A咯……

hkpapa852 發表於 20-5-10 17:16
所有真B1學校之後培道,可立,聖母,文理,培敦

謝謝你意見

medicine 發表於 20-5-10 21:50

但之前有人質疑B1A點解唔填乙1及乙10中B1A就唔 ...

同意,呢個就係香港爸爸所謂的執雞。

亦好同意你講揀邊間係好個人化的選擇

實力有,自行已搞掂無需擔心,自行唔得乙一,乙二跟自行都好正路,但打後既乙三,四必需要考慮清楚。我深信小學老師唔係個個都只想拉高頭三既比率,但大部份老師唔想比個現實告知某些家長佢地仔囡成續確實只係「區內」band1小學內既band2/3成績。駁同唔駁緊係係家長手中。不過高估既唔一定單方面係學校啦。

回覆樓主:

其實老師係咪覺得小朋友咁嘅填法,一係號碼前中乙1,一係乙9起跳,而中乙2至乙8嘅機會真係好細,所以想傾下有冇好d嘅plan啫。
今年咁特別,冇面試又提早公布自行,往時的 record都不能完全作準,以往乙幾有人入,真係唔包今年係咪一樣入  

sunnymama2 發表於 20-5-10 23:29
謝謝你意見

最後一個忠告:
環顧過去幾年升中派位,妳侄女乙1個間已經係非常保守,正常計唔入既機會近乎零。

萬一唔入咁點算?

即係話好多人保守咗囉!相信呢班人乙1入唔到,乙2乙3都唔會點搏,咁即係......

多咗呢堆人保守一早填B2投降,咁乙1以後既B1餘額咪少咗呢班咁保身既人去爭囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ren 發表於 20-5-11 00:22
其實老師係咪覺得小朋友咁嘅填法,一係號碼前中乙1,一係乙9起跳,而中乙2至乙8嘅機會真係好細,所以想傾下 ...

就算隨機號碼最差個一個B1學生,都一定俾同區其餘2/3學生派到學位,如果咁都要驚,B2同B3個班點填表呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 20-5-10 21:50

但之前有人質疑B1A點解唔填乙1及乙10中B1A就唔 ...
就算乙19放B2最後入咗,都係成功過將呢間一早放乙2/3就入咗。

CMMANDY 發表於 20-5-10 20:48
搏盡無悔已可  , 唔洗咁擔心, 所有機會, 也是表面, 一日未開牌, 又點知道, 原來越少位既, 越無人敢 ...

其實反而自己同自己小朋友,就冇咁擔心。
最怕俾左意見,最後不如人意,會俾人怨
所以親朋戚友問我,我都會加句純屬個人意見

hkpapa852 發表於 20-5-11 00:46
就算隨機號碼最佳個一個B1學生,都一定俾同區其餘2/3學生派到學位,如果咁都要驚,B2同B3個班點填表呀? ...

其實你道理好易明,最唔明係仲有咁多家長睇唔明!

hkpapa852 發表於 20-5-11 00:46
就算隨機號碼最佳個一個B1學生,都一定俾同區其餘2/3學生派到學位,如果咁都要驚,B2同B3個班點填表呀? ...
打得快,錯字啦,佳是否為差?

hintmama 發表於 20-5-11 00:58

因為有學校要公佈中頭三率,信晒老師。又有d家長唔知,又可能驚唔夠位

hintmama 發表於 20-5-11 00:58
太多人以為學校/老師無時無刻都係真心想為學生好

medicine 發表於 20-5-11 01:00
打得快,錯字啦,佳是否為差?
係,已改

LionHang 發表於 20-5-10 23:52
實力有,自行已搞掂無需擔心,自行唔得乙一,乙二跟自行都好正路,但打後既乙三,四必需要考慮清楚。我深信 ...

我唔係好明“大部分老師唔想比個現實告知仔囡底績只係區內band 1小學既band2/3成績。。。。高估的唔一定單方面係學校”?

即老師呃我地小朋友banding?

LionHang 發表於 20-5-10 23:52
實力有,自行已搞掂無需擔心,自行唔得乙一,乙二跟自行都好正路,但打後既乙三,四必需要考慮清楚。我深信 ...

吾好玩啦,如果你係老師,你啲學生應該死得幾慘!
band2/3 叫佢乙一二去博1仔校,你識為乙三還有機中心水B2校

如果你吾係講緊B1生,咁已離了樓主嘅題,填表已大大不相同,此乃B1生獨有的優勢。