用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序  

sunnymama2 發表於 20-5-10 16:14
乙三係可立,你覺得值得放乙三嗎?

都好丫,本區位多D。

sunnymama2 發表於 20-5-10 16:17

咁你都好保守。乙二你揀他區?

我講緊你呀!我緊係唔保守啦,我兩間自行、甲部1-3、乙部1-2,都係1A。

點解我數到5間

你乙一德X定何XX?

2jkidsfather 發表於 20-5-10 15:16
"覺得他區1A得幾個位就唔填"

其實有無看  #27?
質問別人之前,先念下自己的言語觀點是否邏輯上行得通?!

連自己所講的東西想表達啲乜都仲係一舊云甘,就去質疑人家的策略……

2jkidsfather    發表於 20-5-10 16:59

little_yolky 發表於 20-5-10 16:52
點解我數到5間

你乙一德X定何XX?

乙一係女校,當然係德X

我當區的band 1 校有保一,協和,德愛,何蔭得4間,如果計埋可立就5間。

但可立沒有DSE數據,都唔知確實banding

little_yolky 發表於 20-5-10 16:20
我講緊你呀!我緊係唔保守啦,我兩間自行、甲部1-3、乙部1-2,都係1A。
真係難怪,連網上尼批經常泡的會員都有甘多搞不清何爲戰略,何爲戰術?現實世界,接觸較少資訊的那一部分當然會被“精明'的老師”指點“到暈坨坨,仲信到十足十。

”真B1生乙三B2係保守而不是投降,唔想碌去唔知邊……“每見到尼句,就會念,邊有區會不夠B1位?——只需要人人乙三乙四B2,必有多餘的B1位出來……

sunnymama2 發表於 20-5-10 15:48

香港爸爸~
所有真B1學校之後培道,可立,聖母,文理,培敦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

乙三係可立,你覺得值得放乙三嗎?
乙一係德愛 ??

sunnymama2 發表於 20-5-10 16:59
乙一係女校,當然係德X

我當區的band 1 校有保一,協和,德愛,何蔭得4間,如果計埋可立就5間。

保一同協和我知係好搶手,點解唔揀何既?

sunnymama2 發表於 20-5-10 16:59
乙一係女校,當然係德X

可立2019年校務報告有DSE成績
推算3322為50%-69%屬B2A水平

2019年DSE
主科3+: 74% (69%/85%/72%/74%)
主科2+: 95% (96%/99%/92%/92%)
3322: ~50%-69% < 70% → B2A

http://www.holap.edu.hk/sites/default/files/files/2018-2019_annual_school_report.pdf

medicine 發表於 20-5-10 17:03
真係難怪,連網上尼批經常泡的會員都有甘多搞不清何爲戰略,何爲戰術?現實世界,接觸較少資訊的那一部分當 ...

戰術一就係叫阿女有咁前考咁前

我既理念係,要搞清楚本區既真B2,同埋自己既真banding。只要學校大抽獎有B2入,就一定可以放最後做安全線,而且我一定盡量填晒B1學校。

反而B2/B3生較難選校,因為B2中尾至B3A有時好模糊,唔知確實邊間係B3。

little_yolky 發表於 20-5-10 18:05
戰術一就係叫阿女有咁前考咁前

我既理念係,要搞清楚本區既真B2,同埋自己既真banding。只要學校 ...
我引用你的話,但卻係指頭先不斷同你抖纏個位。當然知道你係非常清楚明白個中玩法。

引起誤會表示歉意。

medicine 發表於 20-5-10 18:14
我引用你的話,但卻係指頭先不斷同你抖纏個位。當然知道你係非常清楚明白個中玩法。

唔會,我明你意思,我係想再寫清楚多次俾家長睇咋。

medicine 發表於 20-5-10 18:14

另外,我唔認為果位家長係真唔明喔

little_yolky 發表於 20-5-10 18:16
另外,我唔認為果位家長係真唔明喔
我都係認爲個位家長係明,但係就講出來好奇怪啲觀點:比如B1A要放乙一/乙10中B1A就……

medicine 發表於 20-5-10 18:23
我都係認爲個位家長係明,但係就講出來好奇怪啲觀點:比如B1A要放乙一/乙10中B1A就……
...

策略呀⋯⋯

little_yolky 發表於 20-5-10 15:09
其實真係唔駛辯論,因為呢個係事實,唔駛再辦論,上面已經有幾個JM講你聽係有人中過了。
...

我講果2個個案,點解話收起少少費事嚇親人。宜家講多啲,其實人哋係起碼屬B2生,乙5都可以偷雞中西區,另一個都起碼乙2打後。若又要去proof,人哋若係1仔,一早直升咗啦~~~

所以論正路與否,唔認同係正路唔填,你唔去填咪益咗其他人囉,邊有得去衡量正路與否~~~

little_yolky 發表於 20-5-10 16:12
培道係B2,但係好好既B2。

培道徘徊於B1C/B2A
想站穩B1C要想辦法改善數學成績

2019年DSE
主科4+: 43.4% < 45% → B2A
(中48.5% 英31.3% 數32.3% 通 61.6%)
33222: 73.7% > 70% → B1C

http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201819/1819_schoolreport.pdf

Poyau 發表於 20-5-10 18:41
培道徘徊於B1C/B2A
想站穩B1C要想辦法改善數學成績

其實數學、理科、英文都唔好。

回覆 IYY 的帖子

LKP係邊間?