用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

選左直資龍路過LM.
自己覺得自己壓攪力會爆炸所以好私小都放位...

sunnymama2 發表於 20-5-10 08:28
小朋友區內band 1 生,家長亦再三和學校老師confirm 非band 1 邊緣人,所以填哂可揀的band 1學校才填band 2 ...

最後今日頃成點?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

follow

回覆樓主

有個疑問,見到一些強區B2是全港嘅啲b1,弱區的B1有可能是全港嘅B2,咁有冇可能係弱區嘅B2學校,即使盡收本區嘅B1生,但係同全港一比都不可以全英中,被界定為B2學校

BBCOW2009 發表於 20-5-11 17:59
有個疑問,見到一些強區B2是全港嘅啲b1,弱區的B1有可能是全港嘅B2,咁有冇可能係弱區嘅B2學校,即使盡收本 ...
弱區既B1生,相信差極大部份都會係全港既B2A,只會有少量影響到學校開唔英文班。
又要諗吓,如果有一區真係有大量本區B1全港B2A,咁個區既小學既水平,似乎要檢討檢討了!

當然事實真係有呢D地區。​

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-11 16:19
最後今日頃成點?

最後有改呀~

阿哥去到發現唔小心將一間band 2 放早左,所以改番排後d 估唔到佢可以犯咁的錯

補救到
派位後, 一定要上來報喜, 這兒有10 頁的家長, 支持和俾意見妳參考的, 等妳

sunnymama2 發表於 20-5-11 18:05
最後有改呀~

哈!估唔到最後仲會將其中一間B2改為放後D。
Good!有Guts

最後有改呀~

你阿哥都好寸下喔!分明落老師面

CMMANDY 發表於 20-5-11 18:09
補救到
派位後, 一定要上來報喜, 這兒有10 頁的家長, 支持和俾意見妳參考的, 等妳:yummy ...

真的多謝大家無私的分享和意見!

最後有改呀~
真係搞笑,係改呀,不過同老師的期望背道而馳。

念下畫面,當時老師表情會係點……

medicine 發表於 20-5-11 19:02
真係搞笑,係改呀,不過同老師的期望背道而馳。
會唔會即刻包公上身?

medicine    發表於 20-5-11 19:08

王家爸爸 發表於 20-5-11 11:41
對,錯配就係咁樣形成。但係錯配會引起社會成本,同校既學生差距大,最終各方都受害。 ...

但,從數據看又好似沒有影響咁大,出現大向上或向下流現象喎?!

以,
一所B1英中而言,
要全開英文班需要滿足"每班至少85%屬全港Top40%"之學生,
33人/班,(33 × 85%=28.05人),
即最少29人屬Top40%,即4人屬不符合者,
以一級四班嚟講,即不符合學生最多不能超出16人,
16人只佔級總132人之12%,
個人認為,一所B1中學响自行階段會盡收B1學生,
應該不出現取錄B2生情況,去到大抽獎機會亦細,
應該沒有剩餘學額流向B2組別,縱然有,
都應該沒有16人咁多,無理由仲有咁多死雞供B2組別執,
不過,就算真的出現大向上流現象都只是16個位而矣!
16個B1位給一整個B2組別學生競爭,入到固然幸運,
但16位B2幸運兒真的可以舉足輕重影響整所B1英中
的整體"實力"嗎?!個人認為,能開英文班的條件,
""每班至少85%屬全港Top40%""已經"""阻隔"""咗
好多""錯配和向上流""的情況。又真真真係有B1生誤伏入咗
B2中中,都仲有個""叩門""機會番身,故計B1英中都會以嗰
8個叩門位收番啲B1學生呱!這成功叩門嘅數據咪又係同時間
被削弱被取走嘅B2中中响大抽獎的時候輕易得來的B1學生,
咁?!B2中中又似乎得埸"空歡喜"?!未能帶歇B2中中多開
一班"英文班"。個人認為,B2中中之所以多開英文班與否,
不是因錯配或有B1生向下流動之"少數目"所影響。

sunnymama2 發表於 20-5-11 18:49
真的多謝大家無私的分享和意見!
老實講,希望見到有多啲家長/學生分享話非第一志願中B1校,越后志願中就越能講明盡填B1的重要性。當然,B1生不慎被派B2校,最好能清楚表述當時的填表順序,以警醒後來者。

YmOra 發表於 20-5-11 19:12
但,從數據看又好似沒有影響咁大,出現大向上或向下流現象喎?!

以,
邏輯推理,請返去好好補充再出來……

medicine 發表於 20-5-11 19:14
邏輯推理,請返去好好補充再出來……
補充多一句,照前面位會員的推理,落車的曾經“名”校何須變B2甚至B3

sunnymama2 發表於 20-5-10 08:28
小朋友區內band 1 生,家長亦再三和學校老師confirm 非band 1 邊緣人,所以填哂可揀的band 1學校才填band 2 ...
其實我覺得有風險囉。
你都話,你呢區應該唔係中西區同灣仔呢兩個瞌埋眼任填B1放頭嘅區。你萬一隨機號碼差,真係會碌落第9志願嘅B2。
‹ 上一主題|下一主題