用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SKH vs SH,
go

SKH vs SH, [複製鏈接]

獨女,大B, 好動,應該點揀?N無,可以搬屋但真心唔敢揀SKH,太大風險,但怕後悔

4    0    0    0

sh 啦

SKH! we are also N無, I personally think SKH has the best curricular and principal

SH for sure

回覆樓主:

目標小學?

回覆樓主:

SH升小入聖心私有優勢

回覆 princesscupcake 的帖子

無特別目標,唔知佢讀成點,其實可以升聖小已經好滿足,當然如果成績唔差幾間神校都會試,但N無都係試吓,當見識下!當初In呢兩間都下試吓,無特別train,可能因為大B收掛,得一個,唔想佢大壓力,都想佢開心!所以好矛盾
佢又勁好動,唔係特別聽話乖乖坐定定做功課嗰隻,所以好想佢入SHK啲Happy School,覺得會適合佢!但怕太happy 升小好危險

已經同老婆傾咗好耐,都冇結果,所以想求下各大神意見

hehe1860 發表於 20-5-11 06:41

無特別目標,唔知佢讀成點,其實可以升聖小已經好滿足,當然如果成績唔差幾 ...

最緊要了解你同太太係咩類型家長, 考小家長一定要進取, 聖心係龍亦唔係百分百, 叫左有個小保障

一定聖幼

樓主,聖心啦,有升小back up,升小壓力冇咁大。雖然今年聖幼開4班,競爭大左,都係有back up。

SKH 女仔仲要難入啲,明白你哋會唔捨得放棄嘅。

hehe1860 發表於 20-5-11 06:41

無特別目標,唔知佢讀成點,其實可以升聖小已經好滿足,當然如果成績唔差幾 ...

你的內容有好幾個誤解:

“唔想佢大壓力” + “唔係乖乖坐定定做功課個隻” — 或者你要了解一下SH 私小的功課量, 尤其小朋友坐唔定做功課, 入聖小真係會好吃力。

“勁好動” - SH 天主教學校對女仔的儀態要求唔會低, 未必會讀得開心。

Skh 絕對不是happy school.  可能 bk skh 家長比較低調, 爸爸請自行爬文一下。  

另外, ‘升小好危險’ — 恕我直言, 請問你有了解過skh 女生都升去邊幾間小學嗎? 入你心目中 “幾間神校”的%有幾多? 爸爸可以上skh 學校的網站看看。

我認識好多放棄龍校如SH, PC, MS, 名幼如SC, VIC, LH 等入Skh 的.  甚至女仔放spk入skh的都有. 當然有人穩穩陣陣入龍校搵, 亦有人非常進取,希望盡所能爭取入神校, 呢個要睇返爸爸媽媽想/可以付出的,及希望獲得的.

如樓上所寫, Skh個curriculum 同校長是我見過幾間名/神幼中最好的.  

最後, 呢位爸爸, 溫馨建議你又不如你先詳細了解下兩間幼稚園個curriculum 及佢哋畢業生入讀的小學先。

加油💪

回覆 阿豬媽@C 的帖子

多謝你建議,我太太其實都問過部份有offer 嘅家長,佢哋有K2-3現讀生,SKH課程係幾間名幼中算無咁深!同大部份都勁外補!而就係大家所講校長有幾神,畢業生有幾好成績,我先咁依依不捨!
而我女女好動,我怕SH呢類傳統學校會讀得唔開心!我相信SKH 無SH果種嚴格!我哋好心軟,硬唔起心腸,interview 都係佢自己鐘意點就點,完全無上堂無train,我太太甚至interview 同老師講我哋湊女好 “free style “咁都得!,

但佢仲細,未來讀成點,Interview表現點無人知,我老婆就pay save ,想要SH,有私小做back up, 但我比較傾向SKH,有更大機會有更好發展,但始終N無,真心無乜信心!如果將來搞一輪,仲差過或同聖心 私小差唔多,又大風險,今年In 幼及揀幼我都想死!由3個前開始出offer 到而家同老婆傾過幾十次,我自己爬文都不下的100次,SKH 真心低調無乜人講!阿女好幸運,佢表現一般,又N無都有唔錯Offer,就係呢二個我哋真心諗都無諗過嘅offer,令我哋用咗好耐先有共識由呢二間中決定一間,而家就嚟最後決定就更心大心細,我一個決定就影響到佢未來,好難!真心想聽多小小意見!

其實skh跟住入到神校,呢個係雞先蛋先嘅問題

你上網可以揾到skh以前叫咩名,咁你就會明白其實有不少家長都係神校alumni

a_c2612 發表於 20-5-12 21:12
其實skh跟住入到神校,呢個係雞先蛋先嘅問題

你上網可以揾到skh以前叫咩名,咁你就會明白其實有不少家長都 ...

同意

hehe1860 發表於 20-5-12 20:35
回覆 阿豬媽@C 的帖子

多謝你建議,我太太其實都問過部份有offer 嘅家長,佢哋有K2-3現讀生,SKH課程係幾 ...

SH 吾算嚴,識人讀得好開心~
銅鑼灣嗰間傳統學校嚴好多
唔揀SKH會後悔啲咩?

SKH啲家長話學校好有愛,畢業生升小又好,SH考其他學校無SKH 咁嘅學校support! 但N無嘅我哋,真係無乜信心,怕最後考小乜都無!
雖然如果好彩,有聖小已經好滿足!

矛盾在我心底係得SKH 真係好愛錫小朋友,好有愛!好唔想放棄!

其實你讀SKH, 最後升小一考到聖心 好差咩?
SKH 呢3年其實好開心wor, 小朋友會喜歡返學,其實回望SKH3年,唔會有後悔

我識人係SPCC舊生入到SKH。 我都懷疑SKH多入SPCC係咪雞先多先的問題

回覆樓主:

點解偏向認為 SKH 會有較大機會有更佳發展?

都係因為啲家長講到學校好support 升小,先覺得有支援,安心啲咋!又話校長好support
‹ 上一主題|下一主題