用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SKH vs SH,
樓主: hehe1860
go

SKH vs SH, [複製鏈接]

女仔,聖心並不嚴格,亦比較同網另一女校free. 用家利申。
不過, 自己谷就一定。 SKH 同聖心一樣需要外補。 識女仔SKH Offer, 叩門聖心, 棄SKH. 亦有人聖心正取, SKH Call 棄聖心。
今年240個位, 但畢業年私小係三班。 而且未來聖幼上聖私玩法有變, 幼稚園三年唔可以hea.
如果aim high, 取SKH. 3年之後再考十幾間小學。 play safe 取SH, 小學叫做有少少Back up. 今年SH K3 出去外闖成績也不俗, 佐敦女校及黃竹坑都有收穫。

Usagicat 發表於 20-5-13 03:16
女仔,聖心並不嚴格,亦比較同網另一女校free. 用家利申。
不過, 自己谷就一定。 SKH 同聖心一樣需要外補 ...

想請問你話將來聖幼升上聖私小有變係 幾多年後嘅事? 因為以我所知暫時聖私小會優先取錄聖幼生,我有冇錯?

另外想知道聖幼係唔係好死板同埋偏淺? 上到小一會唔會追得好辛苦?聖私小係唔係好催谷?

你好,爸爸,我係SKH現用家,不過小朋友係男仔,我哋3年前就係放棄龍幼,揀咗SKH。

考小除咗學校,自己都要付出,唔好以為入咗SKH就一定會考到理想學校,身邊有spcc 舊生今年考唔到,如果你放棄龍,你預咗要付出心理身理去考小,壓力都好大,自己衡量一下,尤其如果你想小朋友係冇壓力下成長。

不過SKH絕對係一間非常好嘅學校,我哋冇後悔揀咗,雖然考小過程好辛苦

hehe1860 發表於 20-5-12 20:35
回覆 阿豬媽@C 的帖子

多謝你建議,我太太其實都問過部份有offer 嘅家長,佢哋有K2-3現讀生,SKH課程係幾 ...

明白你和太太的分歧.  為小朋友選學校不是一件容易的事, 因為無人會知道邊一條路會有'最好'的結果, 往往回頭看, 會諗, 如果當初選另一條路會唔會有好D的outcome?

其實有好多個scenario:

1) 入SH, 有SH私小offer, 再考入神校, 甘你一定唔會後侮.
2) 入SH, 咩都考唔到, 繼續上SH 私小 - K3 的時候一定好慶幸選左龍.
3) 入SH, 升唔上SH私小, 又考到 '神校' 學校 - 鬆一口氣
4) 入SH, 升唔上SH私小, 但又咩都考唔到 -  機會好細, 但到時會好徬徨, 可能會後侮無選SKH
5) 入SKH, 考入神校 - 皆大歡喜
6) 入SKH, 考唔到入神校, 入普通直私學校 - 你地會OK 嗎?
7) 入SKH, 一間學校都考唔到, 等大抽獎 - 你(或太太)一定會好後侮唔入SH.

當然, 有幾個考慮的地方:
- 如果 (只是如果) 你女兒唔適合SH, 讀得唔係太開心, 你地又發現佢唔適合讀傳統學校, 你地仲會唔會俾佢上SH私小?  我認識一d小朋友, 入龍私, 上龍小, 但讀得一D都唔開心, 因為小朋友好動, 學校老師投訴佢太多問題, 太多野講 (老師眼中的坐唔定).  依家唔上唔落, 小朋友唔開心, 但又考唔到俾佢依家呢間龍小更好的小學 (轉唔走), 但又拉唔下依家龍小的光環轉去一間教學方式適合佢D, 成績/名氣無甘好的學校...

你和太太到時會點?

- 小朋友又malleable, 好多野唔試又唔知佢得唔得.  

- 如我之前所寫: 要睇番爸爸媽媽想/可以付出的, 及希望獲得的.  如果最壞的scenario, 係你同太太都接受到的, go ahead.  不過請記住, 世上無free lunch, 絕對無可能完全 'hea 湊' 又冀望小朋友考神小.  (如果 'hea 湊', 就算你小朋友上到SH 私小, 你同小朋友會好stressful)

p.s. 老生常談: 不是為孩子選擇最好的學校,是在自己接受到的成績標準中, 為孩子選擇最合適佢的學校.aim high vs play safe, 好好考慮一下以上的.  共勉之.

(What I've typed is solely based on my own experiences and education philosophies.  Sorry, it's all over the place as I don't have much time to elaborate (already spent too long typing the above).  Hopefully this would give you and your wife some fruit for thought).

hehe1860    發表於 20-5-13 14:29
a_c2612    發表於 20-5-13 11:06

snakebee 發表於 20-5-13 09:09
想請問你話將來聖幼升上聖私小有變係 幾多年後嘅事? 因為以我所知暫時聖私小會優先取錄聖幼生,我有冇錯 ...

今年k2, 明年k3 已經係新玩法。
教法唔死板, 而且專題topic 教得好深入, 有同SC 用家比對過。暫時聖幼功課同以前PN 的幼稚園差不多, 同一級計。 當然Soft skill 冇咁好, 券幼同私幼分別。
聖私會有適應期比小朋友,始終聖幼每年最後選擇上私的只有四五十人. 但都係按孩子能力吧。考級頭會覺得輕鬆,級尾可能已經出了九牛二虎之力。各人感受不同.

Usagicat 發表於 20-5-13 12:00
教法唔死板, 而且專題topic 教得好深入, 有同SC 用家比對過。暫時聖幼功 ...

原來咁少小朋友選擇繼續上聖心小。咁讀完聖幼啲小朋友通常去咗邊?

snakebee 發表於 20-5-13 12:32
原來咁少小朋友選擇繼續上聖心小。咁讀完聖幼啲小朋友通常去咗邊?

學校網頁已經有

回覆樓主:

聖心幼本身吾係私校,咁佢哋有一大批家長唔想入私小都係常態。

回覆 Usagicat 的帖子

想問下你小朋友同同學,考小考成點,多唔多人要大抽獎?
多唔多人升到心儀私小?
校長係咪真係好support
Thanks

回覆 阿豬媽@C 的帖子

預咗正常咁谷,每日放學一堂外補或活動!上AM 再中午上一個鐘應該唔會太辛苦,仲大把時間佢玩
我見佢之前日日上學校課外活動,都好開心,上堂佢暫時ok

其實已經放棄另外二間仲谷嘅學校,但揀到呢兩間真係好難決定!但應該會揀SH,有backup 考小,一家都冇咁大壓力!始終考學校都係實力+運氣,隨時運氣仲緊要!

雖然經濟壓力唔大,但係攞個幾千蚊學費,去SH外補真係可以做多好多野,可以得著更大!
多謝大家意見,我諗未到6月都下唔到最後決定

係SH,好動唔緊要,但最重要係收放自如,叫你跳就跳,要你停就停,要夠聽話。仲有學習態度要有,比哂重點生字你去讀,計落份評估到的,唔洗讀多,但唔好讀少。
第一年老師溫柔體貼,第二年開始有要求,做唔到會有說話聽。
SKH唔清楚(emoji)(emoji)‍♀️
緊記小心因爲名氣錯配。大家都加油!

過來人分享....有龍㨂龍啦
SH幼稚園都可以考到DG
點都係靠父母train

Usagicat 發表於 20-5-13 12:00
教法唔死板, 而且專題topic 教得好深入, 有同SC 用家比對過。暫時聖幼功 ...

請問今年K3 轉左咩玩法?
小女今年有幸有SH,但私小只有3班,都幾擔心最後入唔到

請問SH課程係咪好淺?聽好多人講課程好淺。

nicc99 發表於 20-5-13 23:14
請問今年K3 轉左咩玩法?
小女今年有幸有SH,但私小只有3班,都幾擔心最後入唔到

咁你可以搬到11網再抽津小,唔一定入私。
功課深淺, 因人而異。我自己有再發功。

小囡6年前有相同煩惱,左揀右諗,最後選了聖心,當然亦十分不捨SKH,但現實考慮,N無嘛;初時對SH抱觀望,以為會好傳統,好守舊;但是越讀越欣賞,佢地每年做的專題好精彩,小朋友德育教得好好,到K3比一般人大機會入私小,有offer的更可以安心出去考更心儀的,不用大包圍式報太多學校, 現在我仍然很感謝SH
‹ 上一主題|下一主題