用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 小一程度,有無讀緊嘅分享?
樓主: samsonism
go

KTS 小一程度,有無讀緊嘅分享?  

AndrewHo_FB 發表於 20-5-11 21:33
為什麼要教快一年半年? 小六教中一程度? 小朋友和家長頂得順嗎?
重點係K3學生嘅銜唔銜接到,如果sen嘅或間k3教得淺嘅,讀寶校都可以追唔上㗎

我又真係未見過有另一間小學嘅網頁有話小一中英數必具備嘅能力,可能我見識少啦

samsonism 發表於 20-5-11 23:18
重點係K3學生嘅銜唔銜接到,如果sen嘅或間k3教得淺嘅,讀寶校都可以追唔上㗎

我又真係未見過有另一間小學 ...
學校所講的必備能力,我相信是希望入讀KTS的小朋友能好好凖備,收得的已預計孩子是有能力的,亦讓家長早點知道大概,不用在網問「用家」或在空擔心!
這方面我覺得學校好體貼,如真的心儀,可上校網瀏覧,你會發現更多

bettyay 發表於 20-5-12 09:01
學校所講的必備能力,我相信是希望入讀KTS的小朋友能好好凖備,收得的已預計孩子是有能力的,亦讓家長早點 ...
除非叩到有B1中學嘅津小啦(兩個女希望大家明),KTS我好滿意
程度上,英文要加啲力,女兒閱讀上唔係叻,ORT level5 自己睇到讀到。
普通話就…我都幫唔到

中數就一定無問題

AndrewHo_FB 發表於 20-5-11 21:33
為什麼要教快一年半年? 小六教中一程度? 小朋友和家長頂得順嗎?

應該唔少學校小六英文都用中一書。

咁教深對學校都有用嘅,當學生已經認識小六甚至中一課程,咁考 Pre S1 就容易考好啲,尤其中英文。

九小揀過先入,佢有條件有能力教快。

1998Ruby1998 發表於 20-5-13 05:40
應該唔少學校小六英文都用中一書。

咁教深對學校都有用嘅,當學生已經認識小六甚至中一課程,咁考 Pre S1 ...

咁請問邊啲小學P6用中一書呢?~~~

mcl203 發表於 20-5-13 10:29
咁請問邊啲小學P6用中一書呢?~~~

我講英文科本身有教深嗰啲會用中一書咋,咁正常如果學校小一已用小二書,咁小六自然就係用中一書,除非學校自己另出教材。

除左兩龍,聖私,德雅,SFA,九龍灣 St Jo,九真都應該係用深一年英文書,以前嘅 KTS 一年級都係一開波就二年級。

冇記錯嘅話,德信、SPB、高主教都係上學期用下學期書,咁按道理好自然小六下學期就去中一上學期書。

不過亦好多有教深嘅學校係自己寫教材,就算書冇深到,自己課程係加左料,深過普通官津。

記錯就講聲 Sorry 先

1998Ruby1998 發表於 20-5-13 11:24
我講英文科本身有教深嗰啲會用中一書咋,咁正常如果學校小一已用小二書,咁小六自然就係用中一書,除非學 ...

你唔係肯定咗用中一書咩?~

回覆 bettyay 的帖子

咁請問interview時候點樣知道小朋友鐘意閱讀?

cxyu841216 發表於 20-5-13 11:46
回覆 bettyay 的帖子

咁請問interview時候點樣知道小朋友鐘意閱讀?

以往二面見家長時,孩子會同房在一旁等,有圖書和畫紙一起,睇兩者都睇到孩子閲讀喜好同坐唔坐得定!老師一面二面從一些傾談中,亦會知小朋友喜好習慣,無得騙人!結果我見咁多KTS 同學普遍都喜歡睇書,九成中

bettyay 發表於 20-5-10 10:42
回覆 waiwaisir2046 的帖子

已經check到書單,已見是用校本書了!不過係想八下內容同坊間教科書有乜唔同:f ...

單元次序同外面練習吾一樣
大約小一下小二上

bettyay    發表於 20-5-14 18:40

bettyay 發表於 20-5-13 12:14
以往二面見家長時,孩子會同房在一旁等,有圖書和畫紙一起,睇兩者都睇到孩子閲讀喜好同坐唔坐得定!老師 ...

唔知係咪巧合,

大仔㨂睇書,正選入
細仔揀畫畫,首日候補收call

1998Ruby1998 發表於 20-5-13 11:24
我講英文科本身有教深嗰啲會用中一書咋,咁正常如果學校小一已用小二書,咁小六自然就係用中一書,除非學 ...

Ruby 你就唔啱啦,一句記錯講sorry就算,知唔知咁講好易誤導同嚇親其他網友㗎!

下資回帖前起碼提供埋 literature review, methodology, findings 先好做 conclusion囉!

EK啲料咁唔準,都係去 Emerald, ProQuest, JSTOR搵料好過。

jason1978 發表於 20-5-13 22:30
唔知係咪巧合,

大仔㨂睇書,正選入
可能係咁啱!我兩個係一個睇書一個畫畫,兩個都正選offer!我知有人睇書都無offer的,所以都係讓孩子隨心而行,學校都會揀啱人的

想請家長講講,KTS 有什麼特別的資優課程 ?為什麼網頁會特別提 ?

KTS上年畢業,咁多年考試都係熟讀工作紙,書除GS 和英文科Reader之外,真係無乜點掂。至於考試,其實熟讀工作紙,你會知道每張工作紙重點係邊一到,清晰咗呢d重點,你就會知考試需要你識D乜,Comprehension工作紙一般較考試深,係想訓練個小朋友當閱讀時唔識,應該點樣去處理。

不過,聽聞最近幾年初小程度都深咗嘅,但放心,只要小朋友在學校專心聽書,老師一定會有教。我小朋友係小五、小六呈分試先好專心上堂(老師話......),進步快好多。

花花之家 發表於 20-5-14 18:21
想請家長講講,KTS 有什麼特別的資優課程 ?為什麼網頁會特別提 ?

KTS資優課程一般係課後上課,需要老師甄選先有得上。數學係奧數班、中英有寫作、亦都有說話方面嘅訓練,例如KTS大使、辯論隊等。

gigayan 發表於 20-5-15 01:55
KTS資優課程一般係課後上課,需要老師甄選先有得上。數學係奧數班、中英有寫作、亦都有說話方面嘅訓練,例 ...

個人覺得奧數有啲hea

回覆 jason1978 的帖子

因為奧數係外判,有時要睇導師質素和教學方法,我聽過有時好有時一般!大女參加那年無乜負評

jason1978 發表於 20-5-15 08:30
個人覺得奧數有啲hea

呢方面我又唔太清楚,我小朋友未參加過奧數班,只參加過KTS大使、領袖訓練課程和辯論隊,三個都係好好,領袖訓練課程更由楊校長和梁副校長親自執教。

花花之家 發表於 20-5-14 18:21

特別提係學校會幫學生揾「閃光點」,讓其建立自信,發揮所長。網頁都有講原因。較特別的我覺得係友輩教學、短片製作、領袖訓練及debate等,當然體藝及各學術資優訓練都相當唔錯,當大家係學校都搵到興趣能力所在,自然都喜歡返學。