用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 小一程度,有無讀緊嘅分享?
go

KTS 小一程度,有無讀緊嘅分享?  

聽聞數學教快半年,英文教快一年,咁其實一開學頭三個月係教乜數學英文嘅程度?
謝謝分享

回覆 samsonism 的帖子

英文有閱讀理解
Importance of Doctors in Society

Doctors save lives, but their importance goes far beyond that. Doctors also make a difference by helping patients minimize pain, recover from a disease faster or learn to live with a disabling injury. A patient's ability to enjoy life, even if they can't be cured, makes a huge difference to them and to their families. If they can go back to work after an illness, that benefits their employer, too. And, that's only part of what makes doctors important to society

小一 閱讀理解 類似呢段英文

Poyau    發表於 20-5-9 19:30

waiwaisir2046 發表於 20-5-9 14:47

英文有閱讀理解

深啊

數學呢?

回覆 mamakarena 的帖子

係好深, 我覺得我哋以前嗰代小六先識

數學就好普通都係啲度尺
正方形圓柱體嗰啲

但都有啲文字題
奧數嗰啲

回覆 waiwaisir2046 的帖子

請問現在英文同數係咪都用校本書?

回覆 bettyay 的帖子

唔太明個問題?你想準備定 嗰啲課本?

回覆樓主:

英文方面的確係比官津快半年至一年,數學冇記錯的話係快半年。

兩年前都係用校本設計課程,唔知有冇變。

最重要係工作紙。請好好保管所有工作紙!

1998Ruby1998 發表於 20-5-9 23:30

我就係未get到快官津半年至一年,數學快半年係點嘅程度,有無例子指教吓小一上學期就教乜了?

深得嚟唔native個度好野

1998Ruby1998 發表於 20-5-9 23:30

以往就係英文快一半,數半年!但兩年前初小開始轉用校本書,就係想八下有乜分別!我個細的也高小,所以唔清楚了

快半年,小一開學開始教小一下學期,下學期教小二上學期⋯⋯
以往預備班時會快溫小一上學期的數的,但今年因疫情縮短了預備班,就未知情況了

已經check到書單,已見是用校本書了!不過係想八下內容同坊間教科書有乜唔同

samsonism 發表於 20-5-10 08:41
我就係未get到快官津半年至一年,數學快半年係點嘅程度,有無例子指教吓小一上學期就教乜了? ...
我們津小也直接由一上開始教起,起初覺得無乜問題,印象中開始只是簡單教一,二課單位加減數跳過,之後是雙位加減和乘除,圖形,柱體,距離,但課程快了,之後應該是乘數,用時鐘計數時間,重量單位,個位,雙位,三位數,面積呢的一路計上去,但所有數都教快了,到二年級時便會覺有點深,有的人話一年級尾教乘數,我地二上開始教,最難搞應該是閱讀理解,簡單變複雜,令小朋友諗多左要花點時間適應,乘數在暑假開始背,乘數應該是幾乎一定會識嘅野,只是時間問題,學校一直出數,一路錯一路計,到小二中下學期應該已經無問題,其它數就要適時細心提點下,正常能明白閱讀理解已經成功了一半,餘下的多數是粗心大意。

samsonism 發表於 20-5-10 08:41
我就係未get到快官津半年至一年,數學快半年係點嘅程度,有無例子指教吓小一上學期就教乜了? ...

問得好,可能又係源自網上啲分享料。一直教快半年至一年,P6係咪教緊中一數,抑或有半年至一年上堂可以瞓覺。根本,程度適合適齡兒童就已經足夠,超前有乜實質利益?~~~

waiwaisir2046 發表於 20-5-9 20:07
回覆 mamakarena 的帖子

係好深, 我覺得我哋以前嗰代小六先識

真係好深喎,深過sfa,呢篇嘢唔只快半年/一年。平時英文卷啲學生咩分數?定係考試會淺啲?工作紙先深啲?

fadgare 發表於 20-5-10 12:32
真係好深喎,深過sfa,呢篇嘢唔只快半年/一年。平時英文卷啲學生咩分數?定係考試會淺啲?工作紙先深啲?
...

考同教無乜分別。考前有温習周,複習重點。
另外comprehension 應該不是只出題目,在生字(難字)會配音標,而工作紙亦有教導如何在遇到陌生字詞時如何估計意思。
我覺得這教法更長遠。是關一世人流流長,語文博大精深,段估你無可能識曬所有字。
有時我哋大人睇南早同小說都遇唔少唔識嘅字,呢個方法可以幫小朋友打開自學之路

jason1978 發表於 20-5-10 12:54
考同教無乜分別。考前有温習周,複習重點。
另外comprehension 應該不是只出題目,在生字(難字)會配音標 ...

咁又教得幾好喎

mcl203 發表於 20-5-10 11:21
問得好,可能又係源自網上啲分享料。一直教快半年至一年,P6係咪教緊中一數,抑或有半年至一年上堂可以瞓 ...
所以教快半年呢個描述一啲都唔清晰,所以想問真係小一上旬教乜