用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 6級鋼琴指定考試曲
go

6級鋼琴指定考試曲 [複製鏈接]

我女學果間琴行沒有指定的考試曲賣(不是考試書) ,宜家要周圍搵,請問係咪經大間琴行(如: 通利,柏斯) 訂會好d? 有冇人試過直接向ABRSM訂指定考試歌?如果向ABRSM訂,手續如何?有冇人知?
   0    0    0    0

你想買隻CD?
曲應該youtube 可以搵到。我上個月剛剛去柏斯琴行買咗8級考試書,有現貨。

我覺得通利好多時都無貨,要訂又要等成個月

我通常系柏斯買,先打電話去問有無貨先

b3410 發表於 20-5-9 18:45
你想買隻CD?
曲應該youtube 可以搵到。我上個月剛剛去柏斯琴行買咗8級考試書,有現貨。 ...
唔係CD, 係指定歌的曲譜(3選1其中一首) ,考試書內沒有的,要另外搵的

LeeCC 發表於 20-5-10 14:38
我覺得通利好多時都無貨,要訂又要等成個月

我通常系柏斯買,先打電話去問有無貨先 ...
問左柏斯,要訂,要等幾個月

醒目開學勳章

Haz-mama 發表於 20-5-10 20:20
問左柏斯,要訂,要等幾個月

你試下問佐敦間威德,佢有好多琴書

Haz-mama 發表於 20-5-10 20:19
唔係CD, 係指定歌的曲譜(3選1其中一首) ,考試書內沒有的,要另外搵的
明白啦,三選一。我之前book depository 訂,現貨2個星期左右到。
依家唔知疫情有冇影響。

安安太太 發表於 20-5-10 22:32
你試下問佐敦間威德,佢有好多琴書
好的,謝謝你

b3410 發表於 20-5-11 16:59
明白啦,三選一。我之前book depository 訂,現貨2個星期左右到。
依家唔知疫情有冇影響。
...
如果這兩星期仍找不到,會試下訂,謝謝你

你預備幾時考呀?現在疫情期間各地的郵遞都延遲了,未必可以2星期收到

如果遲收到,夠時間練習嗎?

三選一,是否考試歌書目錄最底下的幾首歌?考試歌書唔包,要自搵譜?

講開搵譜,新syllabus話每個list有10首歌揀,唔知佢官方出的書又唔知會唔會包曬定又係要自己搵呢?

LeeCC 發表於 20-5-12 07:16
三選一,是否考試歌書目錄最底下的幾首歌?考試歌書唔包,要自搵譜?

講開搵譜,新syllabus話每個list有10 ...

我見G8有一本自選曲目的合集。

ABRSM自己出。

b3410 發表於 20-5-12 07:39
我見G8有一本自選曲目的合集。

ABRSM自己出。

原來都有書的

因為之前幾次考級都用官方果本書的歌,未試過搵其他歌

其他書除 ABRSM,可參考樓上果本 Peter edition. 真係無,網上訂,有時栢X/TOM利都無,佢地都係網上訂,有時自己訂平過佢地架 (因為我有家長 同朋友自己訂,平左又快D

Gina11 發表於 20-5-12 20:30
其他書除 ABRSM,可參考樓上果本 Peter edition. 真係無,網上訂,有時栢X/TOM利都無,佢地都係網上訂,有 ...

現在疫情期間,在外國網站訂書,真係唔知幾時寄到香港

LeeCC 發表於 20-5-13 07:20
是否一定要使用原版?我見網上可以買琴譜,其實可否買咗琴譜開始練習,遲D再慢慢等正版書。

b3410 發表於 20-5-13 09:41
是否一定要使用原版?我見網上可以買琴譜,其實可否買咗琴譜開始練習,遲D再慢慢等正版書。
...

要肯定個譜一樣呀

LeeCC 發表於 20-5-13 07:20
但栢C/TOMX都同樣係外海訂,無分別架。 你收唔到,佢都收唔到。但唯一唔同既,自己訂個價會平過佢地代訂。

Gina11 發表於 20-5-13 19:32
但栢C/TOMX都同樣係外海訂,無分別架。 你收唔到,佢都收唔到。但唯一唔同既,自己訂個價會平過佢地代訂。 ...

係呀,所以我上面咪問樓主幾時考試,因為海外訂真係唔知幾時先寄到來香港

LeeCC 發表於 20-5-12 07:13
你預備幾時考呀?現在疫情期間各地的郵遞都延遲了,未必可以2星期收到

如果遲收到,夠時間練習嗎?
11月先考,但冇諗到咁難搵,如果要經柏C訂,要等幾個月,仍可以等,希望唔好寄失啦
‹ 上一主題|下一主題