用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園有好的私立呼吸學校,小學有嗎? ...
樓主: johu
go

幼稚園有好的私立呼吸學校,小學有嗎? [複製鏈接]

islz 發表於 20-5-14 14:50
:D
點都好啦, 而家個社會風氣係咁, 一句唔係咁好聽就開機關槍. 不過我認為點講都好啦, 唔好講人地小朋友.
咁嚴重咁就去到家長嘅品格問題了

hkpapa852 發表於 20-5-11 08:12
年年總有瀕臨殺校邊緣,或派完位時人數可開8班,但最後可能只開得3/4班既學校,自行好大機會係任我行,算唔 ...

會如何拔喉?

hkpapa852 發表於 20-5-11 08:12
年年總有瀕臨殺校邊緣,或派完位時人數可開8班,但最後可能只開得3/4班既學校,自行好大機會係任我行,算唔 ...

會如何拔喉?

千語mami 發表於 20-5-15 07:50
會如何拔喉?
看看會員 wong06 的日誌吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

千語mami 發表於 20-5-15 07:49
會如何拔喉?

《德萃 St. Hilary's Primary》

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3363282&extra=page%3D1&page=5

hkpapa852 發表於 20-5-15 08:01
看看會員 wong06 的日誌吧!

返學第八日就······

《分享下小兒入讀私校的遭遇》
https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=874425&do=blog&view=me&from=space

Poyau 發表於 20-5-15 08:20

配合學校一向推崇創新既方向,引入類似工作既試用期,變成“試讀期”。不過佢唔話你知有呢樣嘢啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-15 08:23
配合學校一向推崇創新既方向,引入類似工作既試用期,變成“試讀期”。不過佢唔話你知有呢樣嘢啫!
...

試用期雙方 試讀期單方?

Poyau 發表於 20-5-15 08:56
試用期雙方 試讀期單方?
不如下次你去人地個FB問吓

睇完wong06 blog個心真係寒一寒可能代入感強,雖然想想下有小小時上嘅Bug, 不過相信係太唔開心所以一時思路亂左。
但仍然係事實。

最近學左一樣野, 可以好our. 不過真係剛剛知。
就係:
[size=16.799999237060547px]「價格敏感型消費者」這個詞語聽起來高大上,其實含義很簡單,就是指囊中羞澀的消費者。

同依個post主題真係perfect match。

Poyau 發表於 20-5-15 08:20

OMG

如果超過一半屬實,都幾恐怖。

b3410 發表於 20-5-19 08:21
OMG

有插班生讀咗唔夠一個月就離校呢點連德X家長都証明真有其事

OMG

做咩事要作故仔作到咁details?

成件事我信係真及屬實. 可惜用家都只喜歡聽好嘅, 唔好嘅就唔要聽.

該校用家都要保護學校, 無辦法,
所以大家多多體量.

hkpapa852 發表於 20-5-19 08:24
有插班生讀咗唔夠一個月就離校呢點連德X家長都証明真有其事

作為一位全方位都會準備好自己嘅家長, 去依間學校小一簡介會係一定

得X幼稚園. 見佢師生團認真強, 好多小學都唔夠佢黎.

但係一句說令所野發生好奇嘅感. 就係某國人好興講嘅, 我地會用我地嘅關去揾更多更好嘅老返黎.

又神神秘咁話有個好勁校長即加盟, 又唔方便, 出自老細把口.

咁即係咩意?

1/ 而家老唔得? 而家校唔得?

2/ 而家得卒未READY教學, 只係試學?

3/ 你關好好? 定係只搵關好而能力冇所?

4/ 靠關勝過老及學教學方?

5/ 識人好過識字?

之後, 小學入學講座都冇去了.

OMG

雖然唔知實際情況,但咁快就要踢小孩出校,無論如何都處理的太差了

OMG

撬完人地學校校長攪咗一排Gimmick,跟住再高調挖角人氣校長,令未離職既在任校長桄如路人甲乙丙都做得出,呢D只係一件小蛋糕啫!

hkpapa852 發表於 20-5-19 09:58
撬完人地學校校長攪咗一排Gimmick,跟住再高調挖角人氣校長,令未離職既在任校長桄如路人甲乙丙都做得出, ...

連升三級位旺角校長咁耐仍未註冊?

其實 , 唔好理人點評價 , 我覺得最緊要適合自己小朋友 , 而且 , 無人知20年小朋友讀完書出黎 , 當下社會需要咩人材 ,  眼前最重要的小朋友讀得開心 , 喜歡返學 , 係最最最重緊

回覆樓主:

我又覺得呼吸校無咩唔好,教育署都支持學校有各自定位,以迎合不同學生。
我小朋友都讀過呼吸幼稚園,係好商業化,但效果令我好滿意

民生算唔算?連interview都唔洗
‹ 上一主題|下一主題