用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園有好的私立呼吸學校,小學有嗎? ...
樓主: johu
go

幼稚園有好的私立呼吸學校,小學有嗎? [複製鏈接]

Tiffanytobe 發表於 20-5-11 12:47
可唔可以請教下點解?
耀中嘅中學聽講都係麻麻

耀中小學係私立國際但中學係PIS
PIS要收最少70%香港永久居民
所以中學要向外招生以符合要求

https://internationalschools.edb.hkedcity.net/private_independent_schools.php?lang=en

hkpapa852 發表於 20-5-11 12:45
其實真正既呼吸幼稚園只得一類,係托兒性質個D。基本上無乜入學要求,主要係要鬥快排隊報名。

其餘個D所 ...

呢個名唔喺學校自己作。係某年某個家長係ek作出嚟,諷刺某啲幼稚園有呼吸就收,話學校商業,易入。

monodad 發表於 20-5-11 12:49
其實主要係唔好因為個人經歷同感受亂咁將人家學校扣帽子啫⋯⋯不論真係覺得俾得起學費就收定係讀完之後覺 ...

作呢個名出嚟嗰個人都不是個人經歷。只係亂咁批評人哋嘅學校。道聽途說之後就亂扣帽子。你知啲幼稚園家長好鍾意比較。話人哋嗰間容易入,有呼吸就收,就顯得自己小朋友入到嗰間勁啲咁樣囉。

monodad 發表於 20-5-11 16:29
去標籤幼稚園,宣揚負面評價或因為學校因被標籤因而有家長挺身而出去護航對學生或家長什至老師同學校管理 ...
我能理解你的出法點。不過好多人或有心人利用思考惰性去隨口中傷,或無中生有。我認為有必要去護航。由於發報假消息無任何責任。我更加覺得用家應多分享親身體驗。

原因係我認為學校雖然係收錢,但畢竟老師嘅付出,學校嘅營運,對我而言係常存感恩之心。
一般我護航都主要提醒不要人云亦云。

要先思考,立論前要有事實基礎。
雖然可以大膽假設,但也請細心求證。

我相信相互辯證才可以盡量還原真相。也希望幫到在選擇學校的家長。
也希望令母校更發光發亮。

fadgare 發表於 20-5-11 20:28
作呢個名出嚟嗰個人都不是個人經歷。只係亂咁批評人哋嘅學校。道聽途說之後就亂扣帽子。你知啲幼稚園家長 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3816822
作為呼吸幼稚園學生家長,其實我係好感恩學校係呼吸學校!
呼吸不呼吸其實算客觀嘅。
關鍵係「教學質素」同「呼不呼吸」有什麼關聯性?

正如養和醫院都係呼吸醫院,咁養和醫院好唔好係冇任何關聯性?
又或者可唔可以話去親養和醫院嘅就係病重嘅病人?

相反,作為全軍覆沒,對幼稚園面試制度不同意的Rebellion可以點?
熱門學校老實講係比較好嘅,因為多小朋友比佢地選。
但又係老土d講句,並唔係教學質素嘅全部。

傻傻講句:
I am proud to be a breather and I am still breathing. XD

聖母?九龍灣St Joe? St Louise? 音小? 崇真?

回覆樓主:

可唔可以唔用呼吸學校,好侮辱囉!

人地口臭用又跟人口臭!

身教也很重要!

Mrscatcatfung    發表於 20-5-13 18:14

Chan343 發表於 20-5-12 03:34
聖母?九龍灣St Joe? St Louise? 音小? 崇真?

你可以試下去考晒以上學校,睇正係咪一定有offer咪知道囉⋯⋯

sunnymama2 發表於 20-5-12 11:28

其實我想問番個原創者,間間學校都要學生有呼吸先得家嘛,係咪佢見過有D學校學生無呼吸都收嫁?
我未開天眼真係未見識過。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

查實 "寶" 校咪一樣係標籤.牛肉, 豬肉, 羊肉 咪一樣係標籤
沒有標籤差不多=失去名詞.

落單時會變成:
我要蕃茄豬的中間沒有骨而邊邊有小小肥, 多多廋果部份飯丫唔該.

好多人都會認為看破不要說破. 但人類文明就係因為咁樣失去好多效率.
都係果句, 就算人地唔用XX學校, 用 好的私立"寶"學校 咪又係講緊同一樣野?

對事不對人可以解決好多問題. 針對字眼攪分化就不會對討論有幫助.
還想問下你編輯了什麼? 感覺沒頭沒尾.

至於身教我仍然學習中, 有不足地方敬請見諒.

hkpapa852 發表於 20-5-12 13:36
其實我想問番個原創者,間間學校都要學生有呼吸先得家嘛,係咪佢見過有D學校學生無呼吸都收嫁?
我未開天眼 ...

原創係ek 2015年,係ek search“呼吸”會搵到

慣咗啦。不過當年我大仔讀得幾好,之後啲小朋友咪跟住讀。以前起大仔初頭讀會在意架,而家已經無所謂,只會笑啲人無聊。真心話係少啲人報仲好,咁我小朋友咪可以enjoy小班教學。

islz 發表於 20-5-12 14:33
查實 "寶" 校咪一樣係標籤.牛肉, 豬肉, 羊肉 咪一樣係標籤
沒有標籤差不多=失去名詞.

不如咁講可能你會白何謂同理心,你喺街度見到失明人士,傷健人士等,你可以教你小朋友叫佢肓佬、跛婆、啞仔、聾妹.....但你唔會咁做,因為你會明白呢D叫不當標籤,並非叫失去名詞,不論或褒或貶都係一樣,亦係禮貌及尊重所有持份者嘅表現,同時亦係身教嘅一部份,咁樣詮譯唔知你會唔會明白多少少?

monodad 發表於 20-5-12 16:09
不如咁講可能你會白何謂同理心,你喺街度見到失明人士,傷健人士等,你可以教你小朋友叫佢肓佬、跛婆、啞 ...
我理解, 但不至於兩極化得咁緊要?

"呼吸學校" 同垃圾學校, 野雞學校, 仲有更多更差的形容詞差好遠吧.
我同意呼吸學校係有小小咁多開玩笑成份. 但是否包容性緊左小小?

由 殘廢>傷殘>傷健, 社會係進步緊, 字眼係修飾緊.
不過同時我們是否也太緊張一個較中性字眼嘅講法? 是否所有都要2元對立?
又話我冇身教? 但我從來都只係講緊件事...

咁到底佢編輯左什麼又沒有回覆?

咁BAND1學校會唔會係標籤令BAND3/5學生家長唔舒服令人反感?
資優又會唔會係話家長們誤會為標的行為有異?
男校同女校又有冇對申請學童有性別歧視呢?

我自己唔介意人地話我小朋友讀呼吸學校. 表述我自己睇法, 其他家長就即時沖出黎圍住XD.
從申一次我只係話我自己, 從來冇話人地小朋友. 希望唔好對號入座.

如普遍不喜歡, 我也不會再提及相關字眼.

islz 發表於 20-5-12 16:47

"呼吸學校" 同垃圾學校, 野雞學校, 仲有更多更差的形容詞差好遠吧.

我明白閣下可能較豁達,但其他同學家長可能有別於閣下睇法,而且某位家長應該唔係揼你,係針對冠名者同繼續沿用呢個名去開post嘅人,relax.....

monodad 發表於 20-5-12 17:10
我明白閣下可能較豁達,但其他同學家長可能有別於閣下睇法,而且某位家長應該唔係揼你,係針對冠名者同繼 ...
多謝包容香港社會壓力,營運壓力的確好大
精英社會住住不能慢活。但能在精英社會留一席位嘅,都係精英。
個個小朋友都係,勁!

回覆 islz 的帖子

有效率先方便討論,唔係上黎做咩
標籤又唔係貼喺間學校門口

islz 發表於 20-5-12 16:47

由5 bands 變3 bands 已經為左唔好所謂標籤搞到好模稜兩可如果呢樣唔俾嗰樣唔俾講
實在唔知討論乜野
如果個教育制度變番90年代基本全靠派位
讀唔到先考私校(嗰年代通常都係無咁好嘅學校)
大家就唔駛靠所謂標籤做篩選
但現實唔係咁吖嘛

lcmyk 發表於 20-5-14 12:50
由5 bands 變3 bands 已經為左唔好所謂標籤搞到好模稜兩可如果呢樣唔俾嗰樣唔俾講
實在唔知討論乜野
如果個 ...
:D
點都好啦, 而家個社會風氣係咁, 一句唔係咁好聽就開機關槍. 不過我認為點講都好啦, 唔好講人地小朋友.

我自己比人鬧無所謂, 因為自己要為自己言論負責.
要我道歉及收回也沒有問題. 可惜另一個POST就有人拿小朋友出來.
同用母親來作賓語嘅字句. 完全同出一轍.

擔心不來,每個家長跟你一樣。

‹ 上一主題|下一主題