用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想問問Harrow 同RCHK 大家點揀?
樓主: Janetchen
go

[其他] 想問問Harrow 同RCHK 大家點揀?   [複製鏈接]

回覆樓主:

無錯,間間都係學店。講真英基才是國際學校嘅最大學店,幼稚園搞埋Inr 入k1

我覺得樓主要諗清楚$$ , 因你有兩個小朋友, 仲打算外國大學,都要諗吓自己老咗退休。我身邊讀Harrow 朋友基本都讚 ,其中一個family 2 個小朋友,每個月基本上都預8萬給小朋友洗費,未計升大學。當然,設施同配套上Harrow 是比rc 優勝。

monicawai 發表於 20-5-10 10:41
學校好定唔好,真係要小朋友入咗去讀之後自己同小朋友去感受,我個女以前讀間IS, 啲家長好多都係有彈冇讚, ...

邊間?你咁講可能更多家長想入
其實happy唔happy, 都睇小朋友,有D小朋友可能覺得D野太簡單好悶,喜歡challenging一點才happy, 有D會覺得吃力想學慢一點,有D想學校少D野搞等自己多些時間空間做喜歡的東西,不過上到中學普遍家長都會緊張成績。
IS有小學空間比你選適合自己的mode. 你說得對真係睇下啱唔啱自己小朋友。

#31 講咗

回覆 monicawai 的帖子

真係我身邊大部份都諗住頂到中學前就走,不過其實都係一間好學校

回覆樓主:

如果俾左錢,學校可以幫你鞭到舊蕃薯變天才,咁又抵俾喎!
(大前提係:如果俾得起!)
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

SISian 發表於 20-5-10 12:19
回覆 monicawai 的帖子

真係我身邊大部份都諗住頂到中學前就走,不過其實都係一間好學校 ...

但學校中學流失率很高,學生欠歸屬感,谷完小學到中學卻看不到收成,似乎不是太好的策略。

964000 發表於 20-5-10 14:13

但學校中學流失率很高,學生欠歸屬感,谷完小學到中學卻看不 ...

同意,但針冇兩頭利,有得必有失。

好多IS中學都會收返一些Local 神校學生,最後公開試成績係咪返影整體學校,真係講唔到,總之啱自己理念同讀得開心最重要

想多謝咁多位比好多好好既意見同分享
我地決定好,最後都係選RC,雖然係遠,不過可以搬屋解決!
希望大家都可以揀到心儀既學校!

回覆 Janetchen 的帖子

唔知我女會唔會同你嚟緊Y1同學仔呢?
講嚟好笑,我係ESF K上去的,11月第一round派位,我喊爆咗...
通宵咗好多晚比較,RC vs SJS,結論係RC啱我個女多啲,所以幫佢揀RC。
我仲特登唔補自己有外國passport。

點知今年佢地搶foreign passport嘅人入sjs,玩亂咗個遊戲,將冇passport嘅sjs 1st全放入RC,谷爆咗RC嘅pool,加入RC NR今年賣60個(平時只係30個),我地random no差,咩都冇。

好彩強烈表示想入RC幾次之後,佢派番RC比我。

回覆 Yemama 的帖子

想問RC之前派咗邊間小學?

Yemama 發表於 20-5-14 19:07
回覆 Janetchen 的帖子

唔知我女會唔會同你嚟緊Y1同學仔呢?

佢哋將foreign passport 計priority 提升admission position?
如果排位真係如佢哋所說只計random number嘅話,唔存在收晒foreign passport holders入SJS嘅可能性。
如果好多人揀SJS 而佢哋random number都好過你,佢哋自然會入second choice RC,唔會因為你first choice RC而俾你入先。
我覺得有位都唔派俾First choice 係幾唔合理,不過遊戲係咁玩,都冇辦法……

SISian 發表於 20-5-10 09:58

唔好意思,我唔係直指RC,突然諗起係有朋友之前好緊張報學校 ...

N S M K係咩校?
另外你朋友既小朋友有foreign passport 嗎?

siuballma 發表於 20-5-14 22:09
N S M K係咩校?
另外你朋友既小朋友有foreign passport 嗎?

唔開全名啦,自己估下啦,重點係其實都係好生意感覺同手法相似

佢冇foreign passport, 所以先叫虛驚一場

mandy_ng207 發表於 20-5-14 21:21
佢哋將foreign passport 計priority 提升admission position?
如果排位真係如佢哋所說只計random number嘅 ...

何止計成priority,簡直搶foreign passport入SJS,因為有幾個同學仔有foreign passport 1st choice揀RC被夾硬入咗SJS。因為今年佢地一定要達到教育局要求,foundation school要有7成外國護照,今年派位圍住呢件事滿足咗先。
你講得啱,跟住就跟random no,想入sjs但冇護照嘅人,no好過我就入咗2nd choice RC,我呢啲RC 1st choice 都冇得入先。

hilary_tang 發表於 20-5-14 20:19
回覆 Yemama 的帖子

想問RC之前派咗邊間小學?
我冇填out of zone,所以咩都冇派呀!

Yemama 發表於 20-5-23 01:32
何止計成priority,簡直搶foreign passport入SJS,因為有幾個同學仔有foreign passport 1st choice揀RC被 ...

有冇搞錯!
仲諗住year 7買NR試SC...
我諗都係買RC算(好彩RC都近屋企)

回覆 siuta 的帖子

絕對同意!

朋友係harrow教書 佢話好谷下
老師同學生都大壓力 啲家長都好緊張嫁 (俾咁多錢喎 有錢定普通人 都一定緊張)
鄰居小孩讀Harrow幾乖 同其他國際學校小孩差唔多

Harrow唔算係著重自由發展既國際學校 係比較谷既英國學校

如果你唔係target Ivy League or top uk uni同願意為左入呢啲粉身碎骨 RC係一個比較適合既選擇

兩個小朋友讀Harrow 要預留至少每月8-10萬教育

讀完Harrow 唔係留係香港讀香港啲大學嘛 (no offence to hk uni, 只係唔太make sense)

monicawai 發表於 20-5-10 10:41
學校好定唔好,真係要小朋友入咗去讀之後自己同小朋友去感受,我個女以前讀間IS, 啲家長好多都係有彈冇讚, ...

可唔可以請教你以前囡囡間學校既家長通常不滿d咩?校外人普遍認為間學校唔錯。我知道中學係多人走,但一路都唔太知點解。

Harrows 貴,比得起,就入啦,冇乜所謂話值唔值得。
RC 平 d ,但又唔係咁差。點都好過卦羊頭賣狗肉,土砲扮進口。
講真,香港好多人荷包大把但仔女仍入普通平民學校,亦有大把月光中產比仔女 IS 或直私。
即係,有人住幾千呎 The Arch 都入 LS。
但亦有一家四口六佰呎居屋,也供個小朋友 IS 。
身家,價值觀,各人不同。
2020 年,不同往時,打工仔固然希望份工坐得隱陣,做生意更希望打和算叻。
呢個時勢,仍然問 RC vs Harrows ,樓主應該有實力嘅。
人以群分,你哋朋輩圈應該背景相似,人家的選擇可參考。
EK 好多人吹牛,舢舨沖砲艇,亂 up 亂吹,信三成好啦。
真係有實力,有乜好問,鍾意邊間入邊間。
鍾意 Harrows 就入,NR 好少錢,冇就冇。
鍾意 RC 就入,有十億身家,也可以用 Agnès B 唔用 Hermès。
點為之鍾意?你要自己睇吓,問人問唔出樣,
唔通我話 Salad 好過 Hermès 你又信?

‹ 上一主題|下一主題