用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想問問Harrow 同RCHK 大家點揀?
樓主: Janetchen
go

[其他] 想問問Harrow 同RCHK 大家點揀?  

Janetchen 發表於 20-5-8 21:25
因為社會運動,所以毅然上年幫個女轉IS 路線本身有RC year 1 offer(買左INR),但係Harrow 得waiting pool
...

deleted

回覆 siuta 的帖子

大家咁落力咁詳細比好多資料,我地真係好感動我地絕對唔係有錢到幾千萬豪宅,名車名錶
40萬唔係小數目,要放棄咁多錢都要打個突,但係覺得今次有得入harrow 真係機會難得!放棄將來會唔會後悔呢?
如果真係為子女,無話唔可以放棄d 錢,錢無左努力d 省d可以儲返
始終有d 覺得依家係幫佢地做一個重大既決定嘛,做咁多野都係盡心為子女既將來籌謀
同埋我地都想d 子女去外國升讀大學

我地覺得小朋友一齊大,希望唔會互相歧視,但係怕自己同d 家長會格格不入,不過如果家長們係好nice咁我地就放心好多。起碼唔會俾人歧視嘛🤔🤔

唔知道大家知唔知如果係RC d 課外活動,係咪都係要起學校學,咁long commute真係一件緊要既事。

仲有我第二個小朋友係弟弟黎既,依家歲半多d,佢同家姐性格就唔係好一樣,比較自由奔放,同依家都唔係好識講嘢🤦🏻‍♂️,都要為佢諗諗。我地就讀得IS得黎又想傳統d,傾向學校可以多d規矩規限住佢,但係唔知道其實係咪應該比佢自由發揮更加好?始終自己唔係IS 又無留過學,無經驗,所以請教下大家。millions thanks!

YouTube 都有資訊..可以增加學校/學制/學習氣氛了解...
Harrow HK
https://www.youtube.com/channel/UCPQZrQLPC2rVMhXYomZhmWA
ESF, RCHK/ Shatin College (更新左2星期)
https://www.youtube.com/user/esfcommunications

我都一樣打算高小初中都考Harrow

SISian 發表於 20-5-9 21:02
我都一樣打算高小初中都考Harrow

冇記錯你小朋友而家讀緊sis,點解想轉Harrow 呢?

siuballma 發表於 20-5-9 21:35
冇記錯你小朋友而家讀緊sis,點解想轉Harrow 呢?

希望習慣同多些外藉小朋友溝通做朋友,早些適應外地生活,又可選擇寄宿先出國

回覆 SISian 的帖子

有d 人話今年多華人,上次去school tour 都覺得大部分都係華人,唔知道係咁啱定係真係現況反而去RC 面試更多外籍學生

好叻仔呀,兩間都收,如果得一間收就唔使煩啦。如果諗住喺本地讀大學、我揀RC。如果諗住出國就Harrow.

siuta 發表於 20-5-9 12:43
回覆 lavender_mum 的帖子

我朋友都話ESF K上RCHK係比較易,因為多啲人㨂SJS

Thx 4 info

Janetchen 發表於 20-5-9 21:53
回覆 SISian 的帖子

有d 人話今年多華人,上次去school tour 都覺得大部分都係華人,唔知道係咁啱定係真係 ...

咁奇怪!我兩年前去都好多外藉小朋友,你今年去應該最清楚現況,如果報考前我都會去再研究下

其實每間學校都有自己嘅優點,但真係要自己小朋友入咗去讀先知道究竟啱唔啱佢。我個女係SIS 由PY1 讀到S2 中途轉去Harrow 讀Y8, 用咗2個星期去適應新環境,轉校其中一個原因係佢想考A Level instead of IB, 我哋原意都係想佢去英國讀大學,所以順佢意轉校。Harrow係一間typical boarding school, 同我N年前讀boarding school 嘅感覺好相似,好注重discipline, 但其實而家嘅英式教育已經同以前好唔同,功課好多都係project basis, 需要更多更多嘅思考,同SIS冇分別,學校好鼓勵小朋友多想多創作,老師都好supportive, 同埋老師真係好清楚小朋友嘅學習進度,學校資源都好充足,我係可以完全放手,當然唔放心嘅可以幫小朋友補吓中文,同學之間嘅相處我唔覺得會因為國籍或家庭背景而有影響,有好有錢但亦有好普通嘅家庭背景,但有啲小朋友連佢屋企係乜人都唔想比人知,佢只係覺得自己只不過係一個學生,屋企人出名亦只不過係一份工作,同埋好似我個女咁跟本唔知道本地娛樂圈嘅消息,所以亦都唔care 佢啲朋友爹哋媽咪係邊個,家長方便因我個女算係高年班插班,而我亦唔需要成日返學校,所以都唔係識得好多家長,但大部分無論係中國,香港定外國人都係好friendly。不過我都有朋友個女係K1開始讀, 今年Y1,佢哋真係話低年班比較多內地小朋友,同埋啲家長真係會show自己好有錢,要有心理準備,Harrow 係一間happy school, 但要預咗頭幾年唔會有太多實質嘅成果例如好多功課或考試,但一路讀上去小朋友就會自動自覺咁做功課同溫習,佢哋又會互相幫助,好有愛,我有時見到都覺得好sweet, 佢哋係比較單純,但又唔係外面所講咁離地,當然我都有聽過一啲超乎想像嘅case, 但都只係非一般情況下發生嘅事情。😄

Janetchen 發表於 20-5-8 23:49
回覆 Singery 的帖子

可唔可以解釋一下?thx!

我个人觉得rc行IB比harrow的英制更是未来发展的方向,而且rc性价比高,harrow由于品牌溢价,价格过高!

HARROW PUSH 得好勁
Y6 教Y7 野

Y7 教Y8 野

Y9 教Y10 野

MATHS 分SET , 壓力大

Y10,11 好多人讀到無自信, Y12 自己走去英國讀書

Y12, 學校PUSH 叫學生DROP 科

Y11 為例, SET 1 MATHS 班 為例

PURE FURTHER MATHS 26人考MOCK

13人考MOCK 考得差, 學校叫你唔好考

Y12,13 學校強項是MATHS 同further maths

你MATHS一差, 學校踢你去SUPPORT GROUP,  總之谷到你 ok

HARROW的惡夢在Y12,13

只有Y12,13 才感受到

非常挑戰, Y1-11, 那些同你玩

今年,HARROW, 開始多開了獎學金,  吸引強的學生. 不過在Y12,13  為主

但你預, 多極, 叻的人, 都係25% 減免學費

面對面, 同head  面試

我建議你考慮, RC ,讀到Y11 先

RC 讀讀下, 發覺無挑戰才走

否則, RC 留到 Y11 再諗點算

因為HARROW 不斷有人走, 不斷收生,

你今天放棄左HARROW OFFER, 下年伸請一樣可以入到. 你估真係non profit 呀?

何須咁急入HARROW 呢? 經濟也很差, 你一讀, 無錢讀你好麻煩

根本y12 才讀都無問題

harrow 學校華人多, 但講英文為主

harrow 家長, 最top 個批, 10億到1000億身家都有

但大部份, 都只是正常家境手停口停的父母,  供完仔女讀harrow, 傾家產蕩月月清的月光族

harrow, 要入, 隨時都可以入

rc 我識的,幾乎全部無俾錢買優先權, 就咁in  就入到

rc 扮到學位好緊張

hehehaha2017 發表於 20-5-10 06:51
Y6 教Y7 野

Y1不同,愈細學位愈緊張,外校生可能in都冇得in, 我都識人買NR入RC Y1,不過都仲大機會過九龍/新界的ESF.
到Y7兩間都不太難入,尤其IS轉IS好易,不用買NR/債券。
樓主買RC債券都唔買ESF, 即好心儀RC? 既然係咪讀RC, 但缺點是離家遠,看搬家是否解決。
Harrow貴RC一倍,你兩個小朋友,都要計下。我自己當年冇考慮Harow, 因為又貴又遠,不過我知有人港島都去讀。
至於考IB vs A level其實Y7先決定未遲,如果讀A Level 可能到時又想去UK讀。
不過身為國際學校,如果真係唔比成績差的學生考公開試就麻麻,似乎「谷品牌」緊要過學生,比較現實。

hehehaha2017 發表於 20-5-10 06:51
Y6 教Y7 野

“扮到學位好緊張”

呢句講出真相,如果有報多幾間,就知佢哋啲手法,其實如果耐心等大多一定有位,都係D商業手法

比左400k, 我揀RC

學得差,學校要學生去support group,谷吓,其實係好事。

但mock考得差,學校叫人唔好考,就接受唔到。

好多國際學校,IB平均分唔夠本地一d精選過學生先去比去考的學校。雖然唔夠好睇,但學生讀咗咁多年,係學校教出來,覺得佢唔達標叫佢走,真係好唔道德。

MATHS SUPPORT GROUP 學校提供, 免費, 學校積極幫 學生
總之你同學校, 提出, 學校, 老師都會幫你

HARROW 不建議補習, 想學生 盡可能, 自己去解決問題

老師READY 隨時幫同學野

總之, 入到學校, 學校會迫到你 成績好, 總之跟足

你在HARROW那環境壓迫, 你會成長得好快, 同學都肯幫你的, 多數同學

外國人都TRAIN得店, IGCSE MATHS 9分 66%(2019) 

之前IGCSE BIO 94-95% A-A星(2018), 應該全港最高分

例如HARROW YEAR 8 例如教化學 , 做下生誘的功課, 你要被迫睇下 IGCSE 野, ALEVEL 野

去做功課, 各項運動, 音樂,藝術都標青

最近Y8 做海報, 有些野, 老師無教, 無講, 自己去做功課

HARROW 整體來說, 是非常好,只是太貴, 真的太貴

錢係問題,暫時就不應該入

如果錢多得濟, 屋企有幾十萬一個月收入或收入, 應該盡快入HARROW
好多父母無幾十萬一個月, 都係6-10萬這個RANGE 收入,。 交學費非常食力

真係好慳住讀, 我只能用傾家蕩產來讀HARROW 

所以想讀HARROW< 可以考慮, 推到最後一刻 Y12,13 

但錢如果有限, 真係英基讀,是最好選擇之一

不要因教育失去理智, RC, 英基也出到不少人才

HARROW 度門好大, 你幾時入來都OK, 你面試, 筆試OK  就收你
因為校舍擴大左,學校傾向, 狂收生, 但只要質素可以, 多多都收

HARROW 小學同RC 分別不大

最大分別, 應該是小六後

SISian 發表於 20-5-10 08:35

“扮到學位好緊張”

其實esf / rc y1 interview 要pass 唔難, 家下難係esf 幼生及siblings 填晒大部份學位(九龍及新界區),要等果批放棄。我係未代舊制報名入rc, 冇買inr。改左one form 后,外生想入y1真係難左。

kriskris55 發表於 20-5-10 09:12
其實esf / rc y1 interview 要pass 唔難, 家下難係esf 幼生及siblings 填晒大部份學位(九龍及新界區), ...

唔好意思,我唔係直指RC,突然諗起係有朋友之前好緊張報學校, N校,S校, M校,K校等等,間間開初都話自己好長waiting pool呀sibling呀passport呀⋯⋯

搞到我都周圍幫佢問點樣可以入到如果冇護照sibling,etc,最搞笑係結果間間都收,佢哋啲手法都係一樣,放你係waitpool,開頭打去問學校佢就話應該仲有好耐先至等到,當你緊張之際,之後突然就會話你聽你好好彩有位,等你即時比留位費,佢諗返轉頭都覺得好笑

所以都應該比起本地神校唔係太難如果耐心等待,始終係做生意

學校好定唔好,真係要小朋友入咗去讀之後自己同小朋友去感受,我個女以前讀間IS, 啲家長好多都係有彈冇讚,小學教中學課程,上中學之後退學情況比Harrow更加嚴重,但咪一樣有好多家長想仔女考入去,但無可否認我個女個底又真係打得幾好,但當時同其他IS比,我唔覺得係一間happy school,但佢都有自己嘅優點。IS 冇話邊間一定好定唔好,只有啱定唔啱自己小朋友讀。