用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: kimlam953
go

Deleted   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 20-6-13 08:23
回覆 MrBeast 的帖子

我好少數佢,呢期心情麻麻,所以數到停唔到口。
又要諗下,vanessa mae 小提琴有成就,但同阿媽破裂,之後去滑雪,是否成功,見仁見智

Jane1983 發表於 20-6-13 08:30

我幾多大道理,好聲好氣講過。幾多難聽的說話,咆哮式鏟過。無乜用。
我個有次冇心比賽,之後我就直接話我冇expect 佢嬴但佢輸係佢準備唔夠,但其實背後應該是一些心理壓力,但都是成長的一部份

而家唔知點,但佢兩母女決裂的時候,佢亞媽係同佢割席的,sort of 係你唔拉琴,你與我何干。
我呢d好明顯無mae姐亞媽咁強勢啦。講到尾,我為你好,仆心仆命出錢出力,你唔受,咪算lor。d錢留係袋度唔會咬肉的。

我果個比賽,係怕輸,但又唔係特別想贏,我唔知佢諗咩。我唔係好明點解佢咁樣。

有passion, 但又唔夠其他人咁有passion, 有d堅毅又唔夠其他人咁堅毅⋯

只能說當它是課外活動,大家都冇咁大壓力,當佢有一日passion 和堅毅多d時,我會更全力配合和支持

Jane1983 發表於 20-6-13 08:11

我一兩年前同佢反過臉,停晒所有訓練。比佢試玩其他運動,想佢搵到自己喜好的嘢,係 ...

做到全人發展都幾好呀,我小朋友小一,學業輕鬆,音體都有小小天份。玩過嘅體育項目都好多,每個佢都鍾意,而家都學緊四樣,仲有兩樣樂器。梗係每項一星期一堂咁學,都唔會好專業。我都好煩,唔知應該focus邊項,佢乜都要學,咁我只能以強身健體為目標,佢鍾意就好,但有時又諗是否晒咗佢嘅天份。

deco99 發表於 20-6-14 07:59
做到全人發展都幾好呀,我小朋友小一,學業輕鬆,音體都有小小天份。玩過嘅體育項目都好多,每個佢都鍾意 ...

全人發展係好,我一向好支持。但只係追求全人發展,唔係使果個金錢、時間和精神。

回覆 bigboyenzo 的帖子

我欣賞有火,借個火可以處處燎原。

bigboyenzo 發表於 20-6-14 14:06
俾你參考下:

練波:

Deleted

bigboyenzo 發表於 20-6-14 15:22
睇返呢兩日大家嘅post, 見到好多怨氣,好多考慮,我又講下自己呢幾年嘅心路歷程

我自己係羽毛球人,阿仔 ...
身邊打得好幾個case父母都有玩運動而naturally 玩得ok的。我自己本人從不同運動得到不少啟發,不過小朋友人生經驗未夠又未必有相同的領悟。e加我自己繼續玩小朋友有時都有問我打成點,作為為一個親子話題也不錯哦

bigboyenzo 發表於 20-6-14 18:15
事實上體藝培養就係燒錢玩意,我地私鐘$350只係普通教練級數,我buy 佢有心教多於佢有幾勁,亦見過幼稚園b ...

我識一個乒乓教練,每年去一次日本旅行順便掃貨,仲話只會寄日本地址外國唔寄。又有次同一lcsd 乒乓教練吹水,佢話佢學生每次比賽都換 rubber ,佢就收d半新rubber番來自已用。呢個時候我知中伏(因為真的是當興趣玩下,從未想入港隊之類),及早斬lam

醒目開學勳章

bigboyenzo 發表於 20-6-14 18:15
事實上體藝培養就係燒錢玩意,我地私鐘$350只係普通教練級數,我buy 佢有心教多於佢有幾勁,亦見過幼稚園b ...
球會又真係打得好開心我仔一開始跟私教(呢排停左) , 最近轉左去打球會(4.5歲誤打誤撞跟家姐開始學, 以家6歲)
雖然球會佢仲係初班
但原來初班由6歲可以到好大個(眼見可能中學都有),因為要升班係要考試
亞仔有時同高佢2個頭既哥哥打, 雖然輸但佢又好ENJOY
學下計分,執下波, 做下運動又2個鐘

但球會有講, 如要進步快, 一定係私教...升左小,睇下時間點安排
真心好多謝你分享

醒目開學勳章

bigboyenzo 發表於 20-6-15 17:51
球會當然開心啦,成班柴娃娃咁玩嘛
以家青苗7歲就考,如果要考到,好多人叫我一定要補鐘。
不過我都唔知到時時間點安排,一星期3日....仲要學波
我叫佢游水,佢話不如打羽毛球....

有時我都唔太明小朋友諗咩,有小朋友唔鍾意游水的嗎??

MrBeast 發表於 20-6-14 18:42
我識一個乒乓教練,每年去一次日本旅行順便掃貨,仲話只會寄日本地址外國唔寄。又有次同一lcsd 乒乓教練吹 ...

無睇一陣,因乜bigboy封咗

Jane1983 發表於 20-6-16 12:45
無睇一陣,因乜bigboy封咗

Oh why 佢嘅comment好有用..我無save低...
‹ 上一主題|下一主題