用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: kimlam953
go

Deleted   [複製鏈接]

回覆 bigboyenzo 的帖子

網球。

我無驕縱佢的,佢做得唔好,態度唔好,一定會話佢。但passion唔夠,呢樣嘢真係無辦法。
運動要體能,但佢唔鍾意練跑。教練話最有效的方法係我陪佢跑

Jane1983 發表於 20-6-12 18:48
回覆 MrBeast 的帖子

如果佢真係想打,都可以考慮繼續吓。我果個就無辦法,話曬、話熱、話有蚊,兩下又唔 ...
我個最主要問題欠團火,C中教練太nice唔pushy成也教練敗也教練,若只是玩下我覺得就唔洗C中,點知校隊教練又話要上C中,我覺得唔太healthy 於是斬lam

Jane1983 發表於 20-6-12 19:22

我無驕縱佢的,佢做得唔好,態度唔好,一定會話佢。但passion唔夠,呢樣嘢真係無 ...
A new definition of 陪跑
Joking aside, 其實係work,不過倒覺得要發自佢自己內心。

咁不如轉打golf

MrBeast 發表於 20-6-12 21:21
我個最主要問題欠團火,C中教練太nice唔pushy成也教練敗也教練,若只是玩下我覺得就唔洗C中,點知校隊教練 ...

值唔值呢樣嘢,每個人睇法唔同。

不過從成本利益的功利角度出發,投資大量資源去栽培體藝,係輸多贏少的。

MrBeast 發表於 20-6-12 21:28
A new definition of 陪跑
Joking aside, 其實係work,不過倒覺得要發自佢自己內心。

梗係work,亞媽咁樣搏老命逼住。但點解要咁?練氣都要人督住,即係無足夠興趣去容忍悶的嘢去提升自己的戰鬥力,算把啦

我而家由得佢當社交波,無完全斷,希望佢有一日有passion,可以pick up番。但我都唔會強求,費事激親自己。

bigboyenzo 發表於 20-6-10 19:22
如果真係好有火嘅細路係唔會覺得辛苦,我仔已經每星期練6日,但學校有假期嘅日子問佢有咩想玩呢?除咗打波 ...

Deleted

Jane1983 發表於 20-6-12 22:06
梗係work,亞媽咁樣搏老命逼住。但點解要咁?練氣都要人督住,即係無足夠興趣去容忍悶的嘢去提升自己的戰 ...
都唔係嘅,就好似父母有閲讀習慣,子女通常都一樣會,on the hand, 若父母自己玩手機得把口叫子女睇書,又點會成功。之前帶小朋友去學roller, 見仲有位,instead of 等,我又順便報埋一起學,先體會到原來幾難和辛苦,但佢冇得投訴。去lcsd比賽,留意到有幾個打得好的, between matches 時會和屋企人練波

Jane1983 發表於 20-6-12 21:50
值唔值呢樣嘢,每個人睇法唔同。

不過從成本利益的功利角度出發,投資大量資源去栽培體藝,係輸多贏少的 ...
主要問題是我覺得好似補習咁,教練叫做乜就做乜,缺乏了自己思考和反思,試過不同方法去引導暫時未見成效,不過相信是入左腦的,大個d會釋放返出來,唔想花太多時間在eca専注返學業是真的

係呀,而家育兒就係咁。想仔女閱讀,父母要閱讀。想仔女運動,自己又要身先士卒。乜都係父母的責任,唔係就話自己唔做,就無資格要求仔女做。樣樣都係父母。
我一個中年婦女,擺明係斯文人。你話我要陪佢喪跑山頭,如果唔係佢就唔會練,咁算把啦!強扭的瓜不甜,我再痴情和痴線,都識知難而退。佢其實有d talent,但有talent無passion係咩呢?係無用。

讀書出頭相比起體藝出頭,係容易好多。我女係讀書好,唔使補習或煩其他嘢,我先會花咁多時間和金錢搞體藝。如果佢讀書有問題,一定係搞好本業先。
好多年前,我幻想佢有朝一日贏French Open,攞獎的時候,美麗動人地用法文致詞。呢個夢好早醒,唔好簁錢,人地話曬話熱話累話多蚊。

Jane1983 發表於 20-6-13 06:49

係呀,而家育兒就係咁。想仔女閱讀,父母要閱讀。想仔女運動,自己又要身先士卒。乜 ...
當你可以同佢講:「點解我做到你做唔唔到」,its worth it
況且做下運動對自己身體都是好的

樣樣都要咁樣做表率,做人真係好疲憊。唔怪有些人講起生仔女,就話 not worth it。

Jane1983 發表於 20-6-13 06:59

讀書出頭相比起體藝出頭,係容易好多。我女係讀書好,唔使補習或煩其他嘢,我先會花 ...
其實我主要目的是social 方面,大學和大個出來做事可以興趣多完化d,乜都可以吹下。咁佢既然怕熱怕蚊,去玩d室內嘅law, eg ice skating, 又美妙又涼快

我一兩年前同佢反過臉,停晒所有訓練。比佢試玩其他運動,想佢搵到自己喜好的嘢,係幾個月空窗期,試過學排球、羽毛、乒乓球、射箭.....最後佢揀番網球,學習態度好咗少少,但唔見到passion。
我對佢咁多年的體藝栽培,從全人發展係ok的。佢小學已經八級琴,游水識四式,從來唔操水亦偶然有獎攞⋯但和我心目中的玩得熱愛和好出色,只能講句簁心機捱眼訓。

有心栽花花不發,我日日經歷緊。好想試吓無心插柳柳成蔭。

Jane1983 發表於 20-6-13 07:57

樣樣都要咁樣做表率,做人真係好疲憊。唔怪有些人講起生仔女,就話 not worth it。
或者你試下當大家是一個team, 如何令大家一起進步,是一個好好的experience.
若你多了空閒時間,又介紹一下american sitcom: the goldbergs

Jane1983 發表於 20-6-13 08:11

我一兩年前同佢反過臉,停晒所有訓練。比佢試玩其他運動,想佢搵到自己喜好的嘢,係 ...
舊老闆金句:if u r not fired with passion, u will be fired with passion
feel free to share w ur daughter

我好少數佢,呢期心情麻麻,所以數到停唔到口。
我同佢從來都係一個team,榮辱與共,可能咁係唔好,太上心。不過我得一個,話唔理佢,minimum effort亦無可能。

我幾多大道理,好聲好氣講過。幾多難聽的說話,咆哮式鏟過。無乜用。
而家cut咗大量訓練,佢認真又好,娛樂又好,當普通體藝,就輕輕鬆鬆lor。我未死心,但都知進退。
‹ 上一主題|下一主題