用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跑馬地寶血小學vs九龍塘學校(小學部)
樓主: samsonism
go

跑馬地寶血小學vs九龍塘學校(小學部) [複製鏈接]

kts谷的話,好多有B1中學嘅津小其實谷得仲勁

samsonism 發表於 20-5-10 10:36
kts谷的話,好多有B1中學嘅津小其實谷得仲勁

睇下邊間,不是間間都係死谷爛谷嘅,妨且叩門都係俾多機會自己啫

回覆 samsonism 的帖子

你講唔講得出邊間有band 1直中的津小谷得仲勁?呢類學校根本唔駛谷,因為小朋友大致升中方向由小一起已知,反而冇中學back up加要收費學校就要谷,否則點keep到升讀band 1中學率,邊有學生再報讀?

PTL_L 發表於 20-5-10 15:14

你講唔講得出邊間有band 1直中的津小谷得仲勁?呢類學校根本唔駛谷,因為小朋友大 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3734962

天神2測2考,中英各9默一年,英文快1年,小二分精英班(精英班先普教中),仲要人學一樣樂器

kts0測3考,中英各6默一年

回覆樓主:

考得入 KTS 都唔會差,點解唔去叩下啲直屬/龍女?灣仔 M 同 P 都非常值得叩,F 就睇下你啱唔啱。東區 CPS 都值得叩。返黎九龍,SRL, 兩龍女都可以試,兩聖家就睇下你鍾唔鍾意。

叩門最多咪唔成功,又唔會少忽肉,值得試。

KTS 屬於強校強區,跨區、直資都多,單係 8 個聖保羅男女都夠曬勁。寶血相對弱但好彩係強區,所以升中都靚仔過其他二線,但佢跨區/直資離場能力就普通,多數原區升中。

九龍城 pool 大學校多,灣仔 pool 細,流動性低啲。

PTL_L 發表於 20-5-10 15:14

你講唔講得出邊間有band 1直中的津小谷得仲勁?呢類學校根本唔駛谷,因為小朋友大 ...

天神的確係要求唔低,課程相對其他直/聯係緊迫啲,不過佢龍校,只要冇唔合格,家長鍾意點放養都得,不過中學就黎料。

咁樣谷法,佢哋龍中出嚟既近年成績,係咪唔balance 呢?

samsonism 發表於 20-5-10 17:49
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3734962

天神2測2考,中英各9默一年,英文快1 ...

天神一條龍升St Mary嘅,有付出的。你咪唔好叩天神,一來不是話叩就入,二來TKO去紅磡都唔化算

見你有考慮寶血,提議一下叩門。寶血係唔差,但係佢升嘅中學,不少有可以在小學階段已經入嘅直小。咁點解唔叩下堆直小?

KTS係好學校,你也可以暫時收工。準備大女開學,細女下年再小一大作戰,六年後再升中戰。

叩門唔包入之餘也唔包有得見,一封信一份form 的effort去俾多條路選擇

回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁呢個世界冇免費午餐既,要好成績就要付出,我諗間間有番咁上下成績的學校都係咁上下,唔係點得「傳統名校」呢個名

PTL_L 發表於 20-5-10 18:18

咁樣谷法,佢哋龍中出嚟既近年成績,係咪唔balance 呢? ...

始終係龍校又津貼,好難踢得動。直屬時期就 push 好多。咁宜家家長放軟左手腳,咁學校想 keep 成績咪唯一自己加操,但如果學生係唔理嘅話,學校都冇辦法。

即係除左直私,幾何見龍校排得前。排得前嘅大多直屬/聯繫,大家努力備戰爭嗰幾個位爭返黎。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

認同呀,朋友女st Mary 生,佢話學校讀書氣氛真係好輕鬆,因為個個都知冇特別問題,都可以升番龍中,唔駛咁吃力。

所以叩得有直屬/一條龍Band1中學嘅小學,仲要津校,都唔係輕鬆過kts㗎
有直屬/一條龍Band1中學嘅私直小,有kts在手,叩門價值就細咗了,又係要錢

呢句我唔認同喇,小女間直津小,同另一前輩間直津小,真係學校又唔谷,家長們又唔駛點谷,因為根本無必要谷,因為小女果間直中收好多親生女。

samsonism 發表於 20-5-10 18:58
所以叩得有直屬/一條龍Band1中學嘅小學,仲要津校,都唔係輕鬆過kts㗎
有直屬/一條龍Band1中學嘅私直小,有 ...

都唔係,要睇學校。就算係天神同 St Mary's,我覺得 St Mary's 係輕鬆過天神好多,但兩間課程就唔一樣。MPS 都屬於係輕鬆啲,呈分就可能激啲,始終係面對升中。

聖提都應該係相對輕鬆,佢直屬額都幾乎係小學部全級人數,咁基本上只要係 Band 2 or above 就可以平安升中。

所以都要睇個別學校。

1998Ruby1998 發表於 20-5-10 19:21
都唔係,要睇學校。就算係天神同 St Mary's,我覺得 St Mary's 係輕鬆過天神好多,但兩間課程就唔一樣。MP ...
聖提 指 聖士提反女子中學附屬小學St. Stephen's Girls' Primary School?

1998Ruby1998 發表於 20-5-10 19:21
都唔係,要睇學校。就算係天神同 St Mary's,我覺得 St Mary's 係輕鬆過天神好多,但兩間課程就唔一樣。MP ...
其實一向都係某個天主教修會旗下既小學著重催谷多D啫,其它好多都正正常常。
另外無直聯中學既SKH小學,相對又係催谷少許。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KTS個校舍真係好靚,叩到其他都唔知捨唔捨得

samsonism 發表於 20-5-11 17:03
KTS個校舍真係好靚,叩到其他都唔知捨唔捨得

講到校舍咁寶血你可以放位了

可能我一直住在港島,九龍學校不清楚,為妹妹為升中為慳幾十萬或更多(兩個學費雜費6年或更長)我係捨得一間校舍。不過,個個家庭都不同的,有KTS其實可以收工暫時唔駛諗。

PS 兩間瑪記校舍都好靚,跑馬地P忍多一年都有全新校舍。
PS 升中亮麗和升中有保障對我來講係不同的

回覆 bj1315 的帖子

師妹媽媽,你唔會選擇錯,P記真係一間好好的學校,可惜我阿細冇份,阿大又從來冇去過舊校舍上課,失望

PTL_L 發表於 20-5-11 18:22
回覆 bj1315 的帖子

師妹媽媽,你唔會選擇錯,P記真係一間好好的學校,可惜我阿細冇份,阿大又從來冇去過 ...

So far 唔止無失望,仲有啲驚喜,真係不錯抵讀的學校。據說新校舍有小中共用設施,師姐也可以受惠。
‹ 上一主題|下一主題